Umesto pada, Dodik na konju

Poražavajući je način na koji su Milorad Dodik i njegove nazovi socijaldemokrate pokorili Republiku Srpsku. Njihova kampanja svodila se na Dodikove bahate nastupe koji su više ličili stend ap komediji, a na kojima su meta bili stranci u Bosni i Hercegovini, politički protivnici i, naravno, sama Bosna i Hercegovina. Za kraj kampanje počastio je narod Cecinim koncertom, isplativši joj za nastup 100.000 evra, barem se tako priča po banjalučkoj čaršiji. Ima se i može se, iako se po istoj toj čaršiji pričalo da novca više nema, da Dodik ovako dalje ne može i da mora “pasti”.

Bez dobre alternative

Ako je suditi po rezultatima izbora, čaršija laže. Dodik je pobedio u trci za predsednika Republike Srpske, Nebojša Radmanović biće srpski predstavnik u troglavom Predsedništvu BiH, Dodikova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata osvojila je ubedljivo najviše glasova za parlament BiH, a u parlamentu RS-a moglo bi se lako desiti da po prvi put imaju većinu za formiranje vlade. Od prvih posleratnih izbora, ovo je najbolji rezultat Dodika i njegove stranke, a dan je bio tako lep.

Izlaznost na ove opće/opšte izbore bila je veća nego na prošlim izborima pre četiri godine i to je ulivalo nadu, jer se verovalo da su apstinenti, posebno oni mlađi, odlučili da izađu i svoj glas povere alternativnim kandidatima i strankama. Kao jedina ozbiljnija alternativa nudila se lista na kojoj su se našli Partija demokratskog progresa Mladena Ivanića, koji je bio i Radmanovićev protukandidat, te Srpska demokratska stranka čiji je predstavnik Ognjen Tadić bio protukandidat Dodiku, a obje kandidature podržavali su i radikali iz RS-a. Sa takvom alternativom jasno je da se omladina ipak odlučila za roštiljanje na Vrbasu, a deo novih birača odlučio se za staru vlast.

Jedina enigma bila je zapravo između Ivanića i Radmanovića, i to ne toliko zbog Ivanićeve snage. Za Radmanovića važi da je svoj mandat u Predsedništvu BiH prespavao, a ne treba zanemariti i činjenicu da su i malobrojni preostali Bošnjaci u RS-u uglavnom glasali za Ivanića. U postizbornom razgovoru na svojoj televiziji RTRS Dodik je uporno pokušavao omalovažiti rezultat Ivanića, rekavši da je u startu imao 80.000 glasova više, misleći tu na bošnjačke glasove, a Bošnjaci su uglavnom taj listić poništavali. Da li samo zbog toga, ali gotovo deset odsto glasačkih listića je proglašeno nevažećim i tu Ivanić vidi neku nadu. U slučaju da se listići istraže i ustanovi da je bilo nepravilnosti i da se ponovo prebroje oni važeći, može li iko da zamisli drugačiji rezultat koji bi Dodik prihvatio?

Slede mučni pregovori

Politička analitičarka Tanja Topić za “Novosti” kaže da nema nikakve šanse da Dodik prihvati drugačiji rezultat, kao i da će sve ostati samo kao medijska prašina. I to samo u onim medijima koje trenutno ne kontroliše, možemo dodati. Istina, njih nema mnogo, a ako se i nađe koji, Dodik će postupiti baš kao što je to uradio sa Alternativnom televizijom, čijim novinarima je usred izbornog dana zabranio ulazak u izborne štabove stranke, čime je ponovo pokazao svu svoju bahatost. Nije se pomerila zemljina osa zbog toga, a niti će.

Gledajući u bližu budućnost, slede mučni pregovori oko formiranja većine u parlamentu BiH. Dodik neće sa SDP-om koji je postigao odličan rezultat u Federaciji BiH, a kombinacija sa SDA-om i Čovićevim HDZ-om BiH je nedovoljna. U daljoj budućnosti valja računati da će Dodik nastaviti da jaše na istom konju sa kog će stranci i BiH biti glavna meta. Međutim, potrudiće se da ne pogodi baš svakom strelicom, jer mu pozicija koju trenutno ima daje dovoljno lagodnosti, a prostor za manipulaciju će mu itekako trebati. Valjaće mu nalaziti krivce za lošu finansijsku situaciju, za smanjivanje plata, broja zaposlenih u javnoj upravi, trend koji traje već više od godinu dana, ali koji očigledno ne zabrinjava građane u Republici Srpskoj. Buđenje će biti bolno, ali ni to ne vredi, jer je mazohistička crta prosečnog građanina Republike Srpske dominantna.