V.d. sa željeznom metlom

Hrvatska radiotelevizija mogla bi uskoro krenuti u realizaciju plana restrukturiranja koji još uvijek nije objavljen, ali se pretpostavlja da podrazumijeva otpuštanje barem petstotinjak od ukupno 3.432 zaposlenika, koliko ih je evidentirano 30. lipnja. Mediji spekuliraju da će iz Općih i zajedničkih poslova HRT otpustiti 150 ljudi. Riječ je o vrlo važnoj radnoj jedinici HRT-a u kojoj su odjeli financija i marketinga, a ukupno broji 553 zaposlenih. Najviše je zaposlenih na HTV-u, čak 2.157 ljudi, pa je logično da će se i taj broj značajnije reducirati.

Proteklo razdoblje čelnici HRT-a iskoristili su za obilazak dopisništava i regionalnih centara HRT-a širom Hrvatske, što bi moglo sugerirati da upravo na tim mjestima kane štedjeti. Prema dostupnim podacima, HRT ima 21 centar u Hrvatskoj, od onih u velikim gradovima (Split, Rijeka, Osijek ili Zadar), pa do centara u Novoj Gradiški ili Metkoviću. Ti su centri nerijetko postali utočišta za kadrove kojima se ne želi (ili ne može) dati otkaz, ali ih se drži podalje od kamere. Primjerice, u splitskom TV centru radno je mjesto Smiljka Šagolja, dobro poznatog izvjestitelja iz ratne BiH, koji je u svojim prilozima gotovo pozivao na linč, uglavnom muslimana. Hoće li i njega zahvatiti HRT-ove škare, još nije poznato.

Prosječna dob HRT-ovih zaposlenika je nešto manje od 44 godine, a prosječan zaposlenik na Prisavlju je ostvario preko 18 godina staža. U selekciji žita od kukolja čelnici HRT-a posegnuli su za svime što im je palo na pamet, pa tako i za ispisima dolazaka na posao. Pritom, tvrde upućeni, pozivaju na odgovornost čak i one što su bili na bolovanju, a među takvima je i bivši ravnatelj Vanja Sutlić, čiju je ostavku novo vodstvo HRT-a platilo pomoćničkim mjestom u uredu glavnog ravnatelja. Nova organizacija, međutim, predviđa tek dva pomoćnika, dok će ostali pomoćnici i savjetnici biti premješteni na druge poslove. I dok će u nekim slučajevima to možda značiti smanjenje plaće, Sutliću će naredne dvije godine, koliko mu je ostalo do mirovine, mjesečno stizati gotovo 17 tisuća kuna.

No, zanimljivo je da se u ove promjene kreće bez blagoslova Programskog vijeća, a čak i da ga čelnici HRT-a dobiju, to je tijelo toliko okrnjeno da nipošto ne reprezentira javnost. Drugim riječima, čelnici HRT-a, koji su pritom tek puki vršitelji dužnosti, u ovom trenutku zaobilaze najvažnije HRT-ovo tijelo i ključne strateške poslove dogovaraju izravno s Vladom. Čini se da to nikako ne shvaćaju ogranci sindikata i novinarskog društva na Prisavlju, pa ni na vidiku nema crvenih flastera na ustima, a kamoli kakve oštrije kolektivne akcije. Također je zanimljivo da premijerka Jadranka Kosor inzistira da v.d. rukovodstvo HRT-a, na čelu s v.d. glavnim ravnateljem Josipom Popovcem, krene u restrukturiranje iako HRT, prema njihovom poslovnom izvješću za prvih šest mjeseci, posluje pozitivno.

Svi HSLS-ovi kadrovi

Neuki promatrač mogao bi pomisliti da je HRT postao rasadnik najkvalitetnijih poslovnih kadrova u zemlji, jer upravo je prije nekoliko dana Uprava Zagrebačkog holdinga odlučila čak dvojici HRT-ovaca dati mjesto direktora podružnica. Tako je Ivo Erić, dosadašnji pomoćnik ravnatelja HTV-a, postao direktor podružnice Upravljanje sportskim objektima, a Dario Kobeščak, dosadašnji rukovoditelj komercijalnih poslova HRT-a, direktor Tržnica Zagreb. Prije nekoliko mjeseci jedan od pet članova Uprave Holdinga postao je Damir Novinić, koji je također došao s mjesta pomoćnika ravnatelja HTV-a. No, zapravo je riječ o dijelu grupe koja je zavladala HRT-om, a povezuje ih HSLS.