Vojsko moja, ne zovi me nikada

Srbija je konačno, kao posljednja zemlja u regionu, ukinula obavezno služenje vojnog roka. Vlada Srbije je na prijedlog Ministarstva odbrane donijela odluku kojom se od 1. januara 2011. regruti više neće pozivati u vojsku i poslala je u parlament na usvajanje. Oni koji žele da vojsku služe dobrovoljno, imaće priliku za to jer će Ministarstvo odbrane organizovati obuku u tromjesečnom trajanju. Takva obuka će biti obavezna samo za one koji žele da rade kao profesionalni vojnici po ugovoru.

Novo veliko pitanje u Srbiji, kojim će se u bliskoj budućnosti baviti institucije, ali i društvo, jeste politička odluka hoće li se ostati kod proklamovanih principa vojne neutralnosti ili, kao ostale zemlje regiona, težiti ulasku pod NATO kišobran. Kako vrijeme više protiče, ova druga mogućnost ima sve veće izglede. Po nekim vojnim analitičarima, i profesionalizaciju vojske Srbije trebalo bi posmatrati u tom svjetlu.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je poslije donošenja odluke o ukidanju obaveznog služenja vojnog roka kazao da je profesionalizacija vojske brižljivo planirana i da je prestanak obaveznog služenja vojnog roka dio zacrtanih aktivnosti kroz strategiju odbrane. Istakao je da profesionalna vojska pruža veću bezbjednost i da je sada, sa 36.000 vojnika i dvije hiljade regruta, Srbija potpuno bezbjedna. Ono što će u narednom periodu biti prioritet Ministarstva odbrane, po njegovim riječima, jeste podizanje materijalne osnove, kako za opremanje vojske tako i za visinu zarada profesionalnih vojnika. S obzirom na krizu i visoku stopu nezaposlenosti, lako je pretpostaviti da popuna srpske vojske nedostajućim profesionalnim vojnicima neće biti velik problem.

Prijelaz na novi sistem profesionalne vojske neće ostaviti dramatične posljedice, jer se već godinama ciljano smanjuje regrutski kontingent. Vojni analitičari ističu prednost prelaska na profesionalne oružane snage. Profesor Zoran Dragišić slikovito kaže da je to otprilike kao kada se vozilo prebacuje sa benzina na prirodni gas. Skupo je dok se ne prebacite, ali poslije toga se isplati.

Vojska u srpskom društvu tradicionalno uživa visok ugled, što ima svoje istorijske razloge, ali se uzroci mogu tražiti i u prilično konzervativnim stavovima značajnog dijela populacije. Ipak, odluka o potpunoj profesionalizaciji vojske je u javnosti primljena dosta mirno i nema negativnih reakcija koje bi bilo vrijedno zabilježiti.