Vrhovni komandant zaboravio Mariju Klipu

Tri sedmice od pada dva MIG-a 21, još uvijek se službeno ne zna uzrok te nesreće, ali ni što je točno bio uzrok ranjavanja povratnice Marije Klipe dok je kopala krumpir na svojoj njivi u Podhumu Plašćanskom. Ona se sada oporavlja u bolnici Rebro u Zagrebu, a posjećuje je njena rodbina, no ne i drugi koji bi to trebali.

– Lijepo je što predsjednik Ivo Josipović traži da se podnese izvješće o padu aviona i ranjavanju Marije Klipe, ali on ju je kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga definitivno trebao posjetiti u bolnici – kaže zamjenik ogulinskog gradonačelnika Siniša Ljubojević, koji je prvi posjetio ranjenu povratnicu, dok je još bila u ogulinskoj bolnici.

– Doduše, on je poslao savjetnika za obranu, mimoišli smo se u ogulinskoj bolnici, ali mislim da je, uza sve svoje obaveze, predsjednik morao sam posjetiti tu ženu, što bi događaju dalo drugu dimenziju – uvjeren je Ljubojević.

U međuvremenu su s Marijinom majkom Milkom Šupicom razgovarali predstavnici manjinskog vijeća i SDSS-a iz Plaškog.

– Ni ona ni ostali nisu tražili pomoć, rekavši da su situirani kao porodica i da mogu nekako izdržati. Umjesto toga, apelirali su na to da cijelom narodu tamo treba pomoć, pošto je to siromašna povratnička sredina. Time žele privući pažnju na cijelu zajednicu – kaže Ljubojević i ističe da je od njih vrlo moralno da lobiraju za pomoć zajednici, a ne samo sebi. Podsjeća i na to da je Marija Klipa, kad je u bolnici razgovarala s načelnikom Plaškog, tražila da se riješi pitanje javne rasvjete na području sela.

Kako rekosmo, Marija Klipa oporavlja se u Zagrebu i ruka će joj biti spašena.

– Kako ne može živjeti od 800 kuna penzije, bit će joj potrebna pomoć, ali onakva kakva bi se pružila i drugima koji se nalaze u sličnoj situaciji. Znači nikakva posebna pomoć, već ono što mogu ponuditi institucije. Rodbina je pomalo razočarana i što Mariju nije posjetio ili s njom razgovarao nitko iz srpske zajednice – dodaje Ljubojević.

– Što se tiče njive na kojoj su nađeni ostaci projektila, stotinjak metara od mjesta gdje je Marija Klipa ranjena, ona bi valjda trebala biti čista – kaže zamjenik ogulinskog gradonačelnika, koji je prvi zvao policiju kad su ostaci projektila nađeni u kraterima na njivi. Nakon što su ih uklonili pirotehničari, njivu je pročešljao lanac vojnika koji su našli još neke eksplodirane ostatke. Ljubojević se plaši da u tom području netko opet ne nađe “nešto u kukuruzu ili drugim usjevima”. Kaže i da se piše da su Mariju Klipu ranili dijelovi aviona koji su pali četiri kilometra daleko, ali da ona i svi njeni pričaju da su je ranili geleri od, kako je čuo, bombi koje su namijenjene uništavanju ciljeva na zemlji, čije su ostatke našli na njivi.