Zakon šutnje u “Pagusu”

Radnike hotela “Pagus” u gradu Pagu na istoimenom otoku plaćaju doslovce na kapaljku, i to u srcu sezone! Vijest da konobari, kuhari, recepcionari i ostalo osoblje tog luksuznog hotela kategoriziranog s četiri zvjezdice do sredine rujna još nije dobilo novac ni za srpanj, dakle za špicu sezone, kada je 120 hotelskih soba bilo do kraja popunjeno, već izaziva pozornost. A kad se tome doda i podatak s nezavisnih internetskih portala po kojima je “Pagus” u vlasništvu tvrtke Koning turizam, koja je pak sastavni dio Koning grupe u vlasništvu obitelji prvaka HNS-a Radimira Čačića, sve postaje još zanimljivije. Pored toga, zvuči nevjerojatno da je radnicima – pod prijetnjom otkaza – izričito zabranjeno bilo kakvo javno istupanje i prosvjedovanje zbog činjenice da rade besplatno!

Direktorica: Ne želim s vama razgovarati!

Razgovarajući u utorak, 28. rujna, s dijelom radnika, neslužbeno i anonimno skrenuta nam je pažnja na činjenicu da je uprava hotela nakon prvih objavljenih informacija o neisplaćivanju plaća promptno reagirala, pa su prije desetak dana dobili novac za srpanj. No, od plaće za kolovoz još ni traga.

– Ništa ne znamo, ni zašto nam plaće kasne, ni gdje odlazi silan novac zarađen ljeti kad smo potpuno ispunjeni, ni o kakvim se financijskim problemima piše… Ali, kad nema novca za nas, za nekoga očito ima – šapatom su nam rekli rijetki radnici voljni razmijeniti pokoju riječ s novinarima. Žale se kako njih pedesetak, uglavnom sezonskih radnika, ionako nitko ništa ne pita.

– Čujte, ovdje uopće nismo organizirani, nikakav sindikat ne postoji, pa se nemaš kome obratiti. Bilo bi suludo otići se požaliti direktorici hotela. Jednostavno, moramo biti sretni što imamo posao, a plaća… kad dođe, doći će – mire se sa sudbinom i dodaju kako je prosječni osobni dohodak jedva nešto veći od 4.000 kuna. Još kažu, barem ovi s kojima smo razgovarali, da im nitko pod prijetnjom otkaza nije zabranjivao da iznose prljavo rublje o “Pagusu”, ali ne sumnjaju da bi ostali bez posla istog trena kad bi se doznalo da su pričali za novine. Zato su i zamolili da ne objavimo njihova imena ili fotografije. Sve su nam, zaključuju, ionako rekli neslužbeno.

Uzalud smo se trudili probiti taj zid šutnje, a puno uspješniji nismo bili ni u pokušaju razgovora s direktoricom hotela Nives Maržić. Nakon što smo je pola sata promatrali kako na hotelskoj terasi ispija kavu, nije nam željela reći ni niječi, ni službeno ni neslužbeno. Hitno je, kao, morala na sastanak. 

– Recite nam, je li istina da su vaši zaposlenici tek prije nekoliko dana dobili plaće za srpanj, a one za kolovoz još čekaju? Jeste li im zaprijetili otkazima ako o tome progovore u javnosti?

– Ne želim s vama razgovarati!

– Zbog čega ih ne plaćate? Hotel vrlo dobro radi, a kapaciteti su vam popunjeni?

– Rekla sam vam da neću razgovarati!

– Gdje je potrošen novac od odlične sezone?

– Bez komentara, žurim na sastanak!

Čačić: Riječ je o spinu, pokušaju da mi se naudi

Nismo uspjeli doći ni do izjave direktora Koning turizma Mladena Miletića: njegova nam je tajnica ljubazno rekla da ga nema u uredu te uzela broj mobitela na koji će nas kontaktirati. Dakako, direktor se nije javio, kao ni njegova tajnica na naše kasnije pozive.

Radimir Čačić jedini je bio raspoložen za razgovor.

– Sve je to već smiješno, groteskno. Ja već dvadeset godina, dakle ne dvije nego dvadeset, nemam ni vlasničkog ni upravljačkog ni ikakvog drugog udjela u Koningu, a napose nemam veze s nekakvim operativnim djelovanjem u toj grupi. Sve je apsolutno jasno: u nedostatku bio kakvih suvislih argumenata, moje se ime i ugled zlorabe i vezuju uz rad tih tvrtki, iako se dobro zna da sam svjetlosnim godinama udaljen od njih. Riječ je o običnim prljavštinama, spinu, pokušaju da mi se naudi. Uopće ne znam u kakvim se problemima nalaze pojedine firme u sustavu Koninga, ali pretpostavljam da, poput cijele zemlje i većine gospodarskih subjekata i građana, grcaju u problemima. Ne znam ni kako ni zašto se braniti od takvih niskih udaraca. Danas mi spočitavaju taj hotel, prije su me razapinjali zbog činjenice da je prije dvadeset godina za mene radio sadašnji predsjednik uprave Zagrebačke banke, a sutra će mi izvući tko zna što. Nekakva politička šteta mi je vjerojatno nanesena, ali da mogu i imaju argumenata, isti bi mi ti likovi štetili kudikamo više – kaže Čačić.