Brodarca za Poglavlje 23?

Želi li Hrvatska zatvoriti Poglavlje 23, pravosuđe i temeljna prava, mora učiniti ozbiljne pomake u istraživanju još neistraženih ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane. Neslužbeno doznajemo kako glavni haaški tužitelj Serge Brammertz traži od EK da Hrvatsku pritisne da prije zatvaranja Poglavlja 23 istraži i optuži odgovorne za jedan od najmasovnijih i najzataškavanijih ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane – onaj u Sisku.

Odvođenja srpskih civila u Sisku u jesen 1991., njihovo pritvaranje na nekoliko lokacija – u lječilištu Jodno, barakama bivše ORA-e, barutani i domu na Odri – ponižavanje i batinanje te potom ubijanje i bacanje njihovih tijela najčešće u rijeku Savu, događaji su o kojima su mediji već višestruko pisali. Također je javna tajna da su većinu protuzakonitih odvođenja, mučenja i egzekucija obavljali pripadnici dviju jedinica specijalne policije nazvane “Vukovi” i “Handžar divizija” koje su djelovale u sastavu PU sisačko-moslavačke, na čijem je čelu bio Đuro Brodarac i njegov zamjenik Vladimir Milanković. Upravo navedenoj dvojici tih su se ratnih dana u potrazi za bližnjima za pomoć obraćale očajne obitelji nestalih, ali nisu dobivale odgovore, a neki od njih svjedoče da ih je Brodarac znao dočekati grubo i osorno. Osim u samom Sisku, ljudi su nestajali i iz sela u okolici Siska. Njihov točan broj do danas nije precizno utvrđen.

Vremenska distanca od 19 godina neće pomoći rasvjetljavanju zločina. Neki od sudionika, članova dviju spomenutih policijskih jedinica, nisu više među živima. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u rujnu ove godine istragu o sisačkim ratnim zločinima oduzeo je sisačkom Županijskom državnom odvjetništvu koje godinama u njihovu rasvjetljavanju nije činilo ništa i delegirao je osječkom ŽDO-u. Slučaj Sisak povjerio je ponajboljem osječkom županijskom državnom odvjetniku Davoru Petričeviću. Kako za uspješno rasvjetljavanje zločina nije dovoljan samo hrabar i vješt državni odvjetnik nego i odlučna policija, još uvijek je neizvjesno tko će u sisačkoj istrazi odigrati ulogu koja je u istrazi osječkih ratnih zločina bila povjerena Vladimiru Faberu. Posve je sigurno tko neće – sisačka policija koja već godinama žmiri na te zločine. Odvjetnik Damir Petričević je u slučaju ratnih zločina u Osijeku zastupao onaj dio optužnice koji se odnosio na privođenja, mučenja i likvidacije srpskih civila. Kako su se likvidacije civila u Sisku odvijale po sličnom obrascu kao u aferi selotejp – privođenje, mučenje, egzekucija i bacanje leševa u rijeku, ali ovaj put u Savu – Petričević se čini logičnim izborom. (J. L.)