Hiža u kojoj rade prsti i glava

Kuća za pisce ili po istarski Hiža od besid, u starom dijelu grada Pazina, nadomak srednjovjekovnog Kaštela, iznad grotla Pazinske jame, zamišljena je kao utočište za pisce iz Hrvatske i inozemstva, kao i sve one koji se iz raznih aspekata bave književnim stvaralaštvom, od prevoditelja i teoretičara do kritičara i književnih publicista. Na predstavljanju tog projekta u zagrebačkoj knjižnici “Bogdan Ogrizović”, Martin Čotar, član Programskog vijeća Istarske županije, Kuću je opisao kao “ugodan ambijent za pisce, čija je inspirativna atmosfera dovoljna za stvaranje nekog novog djela”.

– Svaki pisac koji provede neko vrijeme u ovoj Hiži imat će dovoljno mira za rad i mogućnost druženja i sudjelovanja u aktivnostima grada – rekla je Iva Ciceran, upraviteljica Kuće pisaca, pozivajući pisce da im se priključe. Kao prvi takav projekt u Hrvatskoj, Kuća je otvorena lani, nakon dvije godine obnavljanja ruševne građevine. Godišnje je popunjena 150 dana, tokom kojih se odvijaju razni programi u prizemlju s terasom, dok je gornja garsonijera predviđena za smještaj gostiju.

Od studenog prošle godine, kada je na otvorenju ugošćen književnik Robert Perišić, uslijedile su mnoge književne večeri uz Maju Vidmar, Zoltána Medvea, Milana Rakovca, Renata Baretića i druge, te programi koji se planiraju nastaviti i u 2011. godini, poput SF konvencije Istrakon, međunarodnog susreta izdavača “Put u središte Evrope”, stipendijskih boravaka, Dana Julesa Vernea, festivala Booktiga, programa povodom Mjeseca hrvatske knjige, Sajma knjiga u Puli i obilježavanja Dana grada Pazina. Kuća, koju su osnovali Istarska županija i Grad Pazin, u narednoj godini predviđa i gostovanje poznatih spisateljskih imena, no cilj je ugostiti i manje poznate a kvalitetne autore, te narednih godina vrata otvoriti piscima diljem Balkana, Mediterana i Srednje Evrope. Plan je i uključiti se u mrežu gradova književnosti, kako bi kroz stipendijske boravke Kuća ugostila strane autore i poticala hrvatske autore na sudjelovanje u sličnim programima u regiji.

– U Dubrovniku je HDP još 2002. pokrenuo rad “rezidencije za pisce”, no investicija je bila skupa, tako da je nakon dvije godine rad prekinut. U Evropi postoji sustav takvih rezidencija za pisce, pa bi bilo dobro da i ova Kuća uđe u njen registar. Odlična je ideja da se pisci, koji borave u njoj, osame i pišu, ostvarujući pritom kontakt s lokalnom sredinom. Vjerojatno će tako i Istra biti opisana u njihovim djelima. Ovakvo je utočište potrebno u našem radu, u vremenu kojem je do književnosti sve manje stalo, pa ovisimo o tržištu. Trebalo bi iste kuće osnovati i u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom i u Splitu, jer ne bi bile previše četiri takve rezidencije u Hrvatskoj – rekao je Velimir Visković, predsjednik Hrvatskog društva pisaca.

Izdavač Nenad Popović istakao je kako su Hižu od besid, osim HDP-a, podržali i Hrvatski PEN centar, SKD “Prosvjeta” i Kulturno društvo “Miroslav Šalom Freiberger”. Njegov kolega iz Programskog vijeća Branko Vasiljević, zaključio je događanje riječima pisca koji je nakon neinspirativnog perioda osjetio mir Istre: “Nakon posjeta Hiži, čini mi se da bi mi tu i prsti i glava mogli proraditi!” M. Jasić