Izlaganje surovoj istini

Izložba “Izloženosti”, nakon gostovanja u Sarajevu i Mostaru, otvorena je u 30. oktobra u prostoru fabrike Rudi Čajavec u Banjaluci, u organizaciji Centra za vizuelne komunikacije “Protok”. Riječ je o postavci koja se odvija unutar međunarodne izložbe “Spaport Bijenale” 2009/2010. U tom okviru, “Izloženosti” su drugo poglavlje dugoročnog projekta “Gdje se sve tek treba dogoditi”, koji se prije svega bavi postavljanjem pitanja o čemu umjetnost može i mora govoriti u složenim političkim sredinama. U ovom slučaju, na prostoru Republike Srpske, u Bosni i Hercegovini.

Kustosice izložbe Ivana Bago i Antonia Majača iz Zagreba izabrale su video i dokumentarne radove brojnih učesnika projekta na pitanja saradnje, artikulacije traume, egzila i povratka, politike sjećanja i jezika, kulturalizacije politike i politizacije umjetnosti.

Bazirajući se na tome koliko stvarnost i svakodnevna društveno-politička dešavanja utiču na mogućnost jezika i komunikacije zajednica unutar BiH, regiona i šireg globalnog konteksta, “Izloženosti” su ponudile posjetiocima, prisutnim na otvaranju u prilično impresivnom broju,  umjetničku postavku po principima tzv. savremene umjetnosti, poput video-instalacija, dokumentarističkih slikarskih postavki,  performans-izvođenja i sl. Među radovima s najjačim utiskom jesu postavka slika Radenka Milaka “A što ste još vidjeli”, baziranih na fotografiji američkog fotoreportera Rona Haviva o “hrabrosti” Arkanovih Tigrova u Bjeljini, te video-postavka predstave Boruta Šeparovića “Generacija 91-95”, koja brutalno iskreno, kroz glasove maloljetnih glumaca, govori o besmislu rata i još luđem postratnom istorijskom tumačenju ratnih dešavanja.