Plesao je nedelju dana

Radiša Urošević je predsjednik Palminog stranačkog odbora u Kragujevcu i čitav život se bavi samo pjevanjem. U Srbiji ga poznaju po pjesmama o Šumadiji, livadama i “belim radama”, o jesenjim svadbama i seoskoj idili.

Koliko god po nekada bila oguglala na razne gluposti vlasti, srpska javnost je na Uroševićevo imenovanje za člana Upravnog odbora PTT Srbija burno reagovala. Svjesna činjenice da živi u partijskoj državi, javnost se oduprla daljnjem pogoršanju – tendenciji da živi u “folk partijskoj državi”.

Nedjelju dana po imenovanju, pod pritiskom javnosti, Urošević je dao ostavku na članstvo i tako vjerovatno po kratkoći boravka na funkciji postao srpski rekorder. Podnoseći ostavku, lakonski je napisao da njemu i njegovoj stranci “nisu bitne funkcije nego napredak Srbije”.

Radiša Urošević je čovjek sa završenom trogodišnjom srednjom školom učenika u privredi. Nema baš nikakve veze sa PTT-om, iako je među svoje reference za “poštansku upravu” naveo podatak da je nekada bio radio-amater.

Osim što nema ama baš nikakve kompetencije ni iskustvo glede poštanskoga saobraćaja, protiv Uroševića se vodi i sudski postupak, jer je sa još 84 osobe optužen u aferi “Indeks” za prodaju i kupovinu ispita i diploma na pravnom fakultetu u Kragujevcu te mu preti kazna od tri godine zatvora. Posredovao je da se izvjesnoj studentici tog fakulteta upiše ocjena, a da na ispit i ne izađe. Javnost ga pamti sa početka toga maratonskog suđenja kad je veselo mahao i slao poljupce novinarima, a na pitanje zašto, odgovorio – “šta da radim, volim kamere i slikanje”.

Zanimljivo je kako su se na podignutu prašinu oko Uroševićeva imenovanja očitovale ostale stranke vladajuće koalicije. U Vladi Srbije su kazali: “Jedinstvena Srbija je članica vladajuće koalicije i Urošević je njen izbor”.

Upravo u ovoj kratkoj rečenici koncentrisani su ogromni problemi sa kojima se srpsko društvo i građani susreću, pod teretom više partijskih država u jednoj državi i odnosom tih partija prema državnom novcu. Partije se u domenu onoga “komada vlasti” koji im je podjelom pripao odnose kao prema plijenu ili prema stranačkoj kasi.

Istovremeno, u izvještaju izvjestioca Evropskog parlamenta o stanju u Srbiji, moglo se čuti da je veliki problem Srbije partokratija, a vrhovi stranaka su označeni kao centri sistemske korupcije.