Prisegnuli na palež “Novosti”

Subota, 30. listopada, podne, krasan dan u Zagrebu. A onda se na centar grada spustila gusta magla, pa uto navrh Gajeve sletješe i crne vrane, te puče pjesma, borbena, domoljubna… Dobro, ajde, nije se na najnovijem prosvjedu kontra “Novosti” skupilo njih baš puno, možda šezdesetak lica, uglavnom već viđenih, naime, prošlog tjedna u Berislavićevoj. Nižerazredni desničari, bukači, trećepozivci, bili su i opet razočarani bijednim odazivom na svoju reklamnu kampanju.

Inače, još uvijek vole crne odjevne predmete i klicanje “Za dom – Spremni!”, ali zaziru od javnog nazivanja sebe ustašama. I dalje traže da nam se zabrani izlaženje i da nas se prestane financirati. Premda bi i jedno od toga bilo dovoljno, ako ćemo pravo… U to ime, ponijeli su nekoliko prigodnih transparenata, na primjer: “Poručite Josipović-Titi, Jugosfere više neće biti”, “HDZ + SDSS = Protuhrvatska koalicija izdaje, zla i obnove četništva”, “Jugoslaveni su naš glavni neprijatelj (Davor Domazet Lošo)”, itd.

Pala je i “Svečana prisega”, deklamirana od jednog na mikrofonu i ponavljana od ostalih mu nasuprot – da će “zapaliti svaki tjednik srpskog lista Novosti”, i to “u čast svim braniteljima”, ili ih u protivnom ima “stići zaslužena kazna”; valjda zato što su kadrovske promjene u našem uredništvu, koje su također prokomentirali, “slika nove prevare”.

Zasad, nakon spaljivanja jednog primjerka “Novosti” prošlog tjedna, užgali su pride zastavu SFRJ, državnu (“JNA-zastava”, kazat će jedan policajac u Gajevoj), no to je ionako sve isto…