Puljani podržavaju štrajk “Glasa Istr

Radnici “Glasa Istre”, onih 95 posto kojima sudskim putem nije uvedena radna obveza, štrajkaju. Tako će biti sve dok se ne ispune njihovi uvjeti: definiranje osnovice za obračun plaća, već gotovo prepolovljenih, povećanje koeficijenta i petodnevni radni tjedan.

Već u utorak, drugog dana štrajka, vlasnik Albert Faggian, međutim, zabranio je svim štrajkačima ulazak u tvrtku, a svoju je odluku pokušao opravdati tvrdnjama kako se dio njih prvog dana zaključao u redakcijske prostorije i kako su se na dva računala dogodile sumnjive havarije, odnosno sabotaže.

– Faggian je još tijekom pripreme štrajka najavio da će nam zabraniti dolazak u redakciju, pa jednostavno čudi da vlasnik jednih novina, dakle javnog medija kojemu bi istina trebala biti početak i kraj djelovanja, tako bezočno laže i izmišlja nekakve sabotaže – kaže Maša Jerin, sindikalna povjerenica Sindikata novinara Hrvatske u “Glasu Istre”.

Do kraja tjedna, kad “Novosti” već budu na kioscima, sud bi trebao odlučiti je li takav postupak vlasnika novina utemeljen na zakonu ili je nezakonit. S obzirom na gorka iskustva sa Županijskim sudom, koji ih je i “udario” radnom obvezom i tako zaštitio poslodavca a ne obespravljene radnike, zaposlenici “Glasa Istre” sa strahom očekuju novu presudu. U međuvremenu, njihovo “radno mjesto” tijekom štrajka postala je pulska riva, gdje im punu podršku daju i žitelji Pule, koji u najvećoj mjeri podržavaju borbu za radnička prava. I ne samo to, u velikom su se broju odazvali da bojkotiraju “Glas Istre” dok traje štrajk.

– Prodaja novina od početka štrajka je prepolovljena. S jedne strane, to je dokaz da su nas ljudi poslušali, ali i da naši čitatelji ne žele takve novine koje danas ne liče “Glasu Istre” kakvoga mi stvaramo. To više nije “Glas Istre”, nego “Novi list” koji Faggianu šalje gotove strance, pa i čitave separate koje nikada nismo objavljivali – kaže Maša Jerin.

Ali da žitelji Istre ne bi bili uskraćeni za temeljne informacije, posebno one koje se tiču štrajka i odnosa poslodavac-radnik, štrajkači su sredstvima iz sindikalne kase do protekle srijede tiskali dva broja svoga glasila “Glas štrajka” i dijelili ga duž poluotoka. Prvi je broj, tiskan u 5.000 primjeraka, planuo u nepuna dva sata, pa je drugi “podebljan” na 7.000. Tako je premašena trenutačna prodaja njihovih matičnih novina pa su, što apsolutno ne čudi, štrajkačke novine postale čitanije od Faggianova “Glasa Istre”.

Što će se dogoditi s najavljenom tužbom Ustavnom sudu, na kojemu bi trebalo biti odlučeno je li presuda o radnoj obvezi utemeljena na Zakonu o radu ili nije, odnosno kad će uopće biti podnijeta, Maša Jerin nije znala reći s obzirom na to da je taj dio posla na sebe preuzeo središnji ured novinarskog sindikata u Zagrebu.

Ernest Marinković

NN: Nekad slavni medij u teškoćama

NA: Na Stojedinici nema više ni pozajmica
PN: Račun Radija 101 je blokiran, posljednja plaća novinarima isplaćena je u studenom 2009. i od tada se isplaćuju pozajmice. Budući da nije isplaćena ona za lipanj, novinari su 8. studenog organizirali višesatni štrajk upozorenja

Foto: Radio 101

Potpis: Foto: PIXSELL

Punih 26 godina od osnutka, zagrebački Radio 101 teško da može niže pasti. Ipak, gašenje tog radija nitko od zaposlenika ne može ni zamisliti. Činjenica je da je Stojedinica u milijunskim dugovima, pa je lani postavljena nova uprava; velik dio zaposlenika napustio je radio, broj slušatelja rapidno je opao, a oni koji su ostali raditi jedva preživljavaju. Umjesto plaća, na kapaljku primaju pozajmice jer je račun radija u blokadi.

Sindikat Radija 101 i novinari, njih 30-ak koliko ih prema kadrovskoj križaljci nove uprave trenutno radi, ovotjednim su štrajkom upozorenja ukazali na poraznu činjenicu da uprava do 30. listopada nije isplatila ni pozajmice za svibanj i lipanj, koje duže vremena isplaćuje umjesto plaća. Na dan štrajka, kaže Igor Ružić, urednik kulture na radiju, isplaćena je pozajmica za svibanj, no ne i za lipanj kako je to navedeno prema sporazumu s upravom, koji ima snagu kolektivnog ugovora. Radijski status quo je tako utvrđen, pa se program nastavlja do daljnjeg, no situacija je daleko od normalne.

– I dalje imamo pravo na štrajk jer uprava nije ispunila obećanje o pozajmicama za lipanj. Zbog toga već godinu i pol dana nemamo nikakvih doprinosa, dok je u posljednjih godinu dana s radija otišlo gotovo dvadeset novinara – kaže Ružić.

Kako navode sindikalisti, račun Radija 101 je blokiran, posljednja plaća zaposlenim djelatnicima isplaćena je u studenom 2009. i od tada se umjesto plaća isplaćuju pozajmice. Mirovinsko se osiguranje ne uplaćuje od veljače 2009., a zdravstveno osiguranje, porezi i prirezi na plaće od svibnja 2009.

Predsjednik uprave Drago Perić na internetskim stranicama radija piše da je Stojedinica u posljednjih deset godina pokradena. Gubitak je krajem prošle godine iznosio 19 milijuna kuna, te poziva na kaznenu i financijsku odgovornost dio suvlasnika koji su u prethodnom desetljeću vladali radijem.

Ružić, zaposlenik Radija 101 već 12 godina, slaže se da istražitelji trebaju istražiti razne interesne frakcije koje su dovele do gubitaka, no kaže da rješenje za buduće restrukturiranje tog medija nikako nije u tome da novinari godinu dana rade besplatno. Sindikalni povjerenik Goran Bernobić precizira da deset posto zaposlenih još nije dobilo pozajmicu za svibanj, jer navodno nije bilo novca na računu.
– Što će dalje biti, kad će taj novac sjesti, teško je ovog trena reći. Uprava nam je poručila da će u roku od mjesec dana naći novo rješenje koje bi trebala prezentirati na sljedećem sastanku s nama – kaže Bernobić.

Podrška “Novosti” Stojedinici i “Glasu Istre”

Sindikat novinara Hrvatske, podružnica Samostalnog srpskog tjednika “Novosti”, kolegicama i kolegama s Radija 101 i iz “Glasa Istre” izražava punu podršku u njihovim opravdanim zahtjevima za rješavanjem radno-pravnog statusa.

Vjerujemo da ćete i ovu bitku dobiti kao i mnoge prije toga.