Puno veća pomoć Srbije manjinskim institucijama

Foto: Davor Konjikusic

Položaj nacionalnih manjina i povratak izbjeglica, prije svega Srba u Hrvatsku, bile su neke od najvažnijih tema posjete predsjednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj i njegovih razgovora s hrvatskim državnim vrhom, predstavnicima srpske zajednice i povratnicima.

Nakon susreta s najvišim državnim rukovodiocima prvog dana posjete, 24. novembra, Tadić se u prostorijama Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” sastao s predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj.

– Razgovarali smo praktično o svim temama relevantnim za položaj Srba u Hrvatskoj: obrazovanju, nestalima, izbjeglicama, mogućnostima zapošljavanja, pomoći u zapošljavanju u povratničkim sredinama i o tome kako bi Vlada Srbije mogla pomoći institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj – izjavio je nakon sastanka predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski poslanik Milorad Pupovac. Raspored i sadržaj Tadićeve posjete pokazuje da je problemu srpske zajednice dat velik značaj i prostor, potvrdio je Pupovac.

– Sastanak s predstavnicima Srba u Hrvatskoj dobio je razinu sastanka s državnim vrhom, a iste teme su bile na dnevnom redu i u razgovorima s državnim vrhom, samo što su dodatno proširene specifičnim pitanjima – dodao je Pupovac.

Privredna ulaganja

– Predsjednik Tadić se dotakao širokog spektra tema, od privrednih ulaganja u Hrvatsku kojih nema dovoljno, preko srpskih civilnih žrtava rata i dvopismenosti koju treba uvoditi, sve do podrške našim institucijama. Njegova posjeta ide u tom pravcu i mislim da za to ima dobre sugovornike – smatra predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović.

– Tadić je došao dobro upoznat s problemima naše zajednice – rekao je predsjednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac, ocijenivši sastanak vrlo korisnim. Na pitanje da li je sastanak u Zagrebu bio svojevrsni nastavak onog vukovarskog, Crnogorac je rekao da je tamo ipak bilo najviše razgovora o nestalima.

– Ovdje smo se dotakli i drugih pitanja, a teme su bile šire nego u Vukovaru – ističe Crnogorac.

Nakon susreta s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, održanom ranije, Tadić je rekao da je pitanje nestalih osoba najvažnije i da će učiniti sve da ono bude riješeno.

– Tako ćemo pokazati da smo u stanju voditi računa o teškim žrtvama rata. Velika pažnja u našim razgovorima bila je posvećena nacionalnim manjinama – rekao je i ukazao na velik napredak po pitanju povratka izbjeglica i njihovom stambenom zbrinjavanju.

Na razini vlada dogovoreno je da će izbjeglim Srbima koji se žele vratiti u Hrvatsku troškove obnove kuća i stambenog zbrinjavanja platiti Hrvatska. Novac za stambeno zbrinjavanje onih koji se ne žele vratiti pokušat će se prikupiti na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, koju će u prvoj polovici iduće godine zajednički organizirati Hrvatska i Srbija. Odgovarajući na pitanja novinara, Tadić je rekao da Srbija ne inzistira na povlačenju uzajamnih optužnica i da bi to bilo bolje rješavati bilateralnim dogovorima i razgovorima.

– Institucije Srbije vode istrage o logorima Stajićevo i Begejci o kojima u Hrvatskoj postoje dileme i na njih treba odgovoriti – rekao je Tadić, ukazujući na “različite definicije tih tragičnih mjesta”, dodajući da ih je “važno definisati, istražiti i sve krivce za te zločine pronaći i kazniti”.

– Imali smo tešku zajedničku istoriju, uputili smo izvinjenja kao predsjednici država i učinili veliki iskorak kada je u pitanju regionalna politika. Stabilnih odnosa u regionu nema bez dobrih odnosa naših zemalja – dodao je Tadić.

Podrška ulasku Hrvatske u EU

– U odnosima dviju država učinjen je velik napredak – ocijenio je Ivo Josipović, ukazujući na pomak u povratu kulturnog blaga.

– Ostalo je još nekoliko teških pitanja. Prioritet za Hrvatsku je rješavanje sudbine nestalih osoba – dodao je Josipović i naglasio da će “Hrvatska biti uporan zagovaratelj srpskog pristupa Uniji”.

Tadić je razgovarao i s premijerkom Jadrankom Kosor.

– Dajem punu podršku što bržem ulasku Hrvatske u EU, jer je to u vitalnom i nacionalnom interesu Srbije. Danas želim razriješiti glasine da Srbija ima interes da zaustavi proces integracije Hrvatske – izjavio je predsjednik Srbije, izrazivši očekivanje da će i Hrvatska podržati približavanje Srbije Uniji. Premijerka je poručila da Hrvatska, koja je pred članstvom u EU, snažno podržava evropski put Srbije, ocijenivši da je to od velike važnosti za stabilnost regije i prosperitet dviju država. Tadić je priznao da dvije zemlje još uvijek imaju otvorene probleme poput pitanja granica, sukcesije i međusobnih tužbi pred međunarodnim sudom pravde, dok je premijerka Jadranka Kosor, ukazujući na prioritet oko nestalih, naglasila postignut politički dogovor o načelima na kojima će se zasnivati trajno rješavanje pitanja povratnika.

U organizaciji ambasade Srbije i SNV-a održan je prijem na kome su se predsjednici sreli sa 300 uzvanika, poznatih ličnosti u Hrvatskoj.