Samo HRT nastoji puštati rock’n’roll

U hrvatskim se medijima o rock’n’rollu u pravilu govori samo onih dana u mjesecu kad dolazi neki strani izvođač, kojeg tada možemo čuti na radiju, pročitati o njemu ponešto u novinama i na portalima, a ponekad, ovisno o skandalima koji ga prate i o upućenosti Ante Batinovića, vidjeti ga i na televiziji.

Radio, ma koliko ga mnogi smatrali manje važnim medijem, ima iznimno velik utjecaj na publiku, ali…

– Ne postoji točan postotak o zastupljenosti rocka u eteru Otvorenog radija: jedan dan ona iznosi 50 posto, drugi 30… Formula je kod nas više bazirana na lošem/dobrom nego na hip-hopu/rocku/popu – kaže glavni urednik Otvorenog radija Daniel Berdais.

Glasnogovornica Nove TV Vedrana Cvetko ovako je, pak, odgovorila na pitanje zašto ta TV kuća u svom programu nema niti jednu emisiju posvećenu pop i rock glazbi:

– Nova TV glazbenu scenu prati kroz svoje redovne emisije “IN magazin” i “Red Carpet”, u kojima prikazuje i glazbene spotove te donosi premijere video-spotova. Tijekom godina, Nova TV je kontinuirano podržavala hrvatsku glazbenu scenu prijenosom raznih domaćih festivala i producirajući emisiju “Nad lipom 35”. Uz pokroviteljstva koncertnih događanja, Nova TV također kroz svoje emisije, ali i showbizz rubriku-portal Dnevnik.hr, izvještava sa svih većih glazbenih i koncertnih događanja te donosi razgovore s domaćim i svjetskim glazbenim zvijezdama. Na našem portalu također predstavljamo premijere spotova i organiziramo video-chatove u kojima smo ugostili i rock glazbenike. Dodatno, Nova TV je bila organizator talent showova u kojima se promovira glazba, od “Hrvatskog idola” i “Showtimea” do aktualnog “Supertalenta”, gdje priliku za predstavljanje svog izričaja imaju i pojedinačni rock glazbenici i bendovi.

“Red Carpet”, “Nad lipom 35”?! Netko je tu očito pomiješao estradni mulj s rock kulturom!

Nacionalna televizija, HRT, trudi se pokriti i taj segment kulture, iako nespretno: “Ritam tjedna”, jedina redovita emisija posvećena rock glazbi, koja se odnedavno ustalila na HTV-u 2, u fiksnom terminu ponedjeljkom od 17.55, izgleda kao da je proizvedena početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Veliki plus je “Garaža”, koja i mladim i etabliranim rock izvođačima pruža priliku da se pokažu uživo, a tu je i “Hit dana”, s pregledom domaćih video-spotova.

– Mislim da je nakon dugo vremena zatišja po tom pitanju, Zabavni program HTV-a konačno dao prostora toj glazbi. Rock kultura svakako je dovoljno zastupljena, ne samo kroz zabavni program tjednog ritma ili posebne projekte (“Porin”), nego i kroz dokumentarne emisije koje progovaraju o toj temi – kaže urednica Zabavnog programa HTV-a Elizabeth Homsi, koja program namjerava obogatiti s još više emisija posvećenih domaćoj i inozemnoj rock sceni.

– Želja mi je dogodine pokrenuti emisiju koja bi sublimirala sadržaje “Ritma tjedna”, “Hita dana” i strane glazbene produkcije te aktualnosti – kaže urednica.

Ostaje nam da joj vjerujemo, uz nadu da će naći kompetentne glazbene urednike mlađe generacije i podsjećanje da je sredinom 90-ih HRT na programu imao oko 15 glazbenih emisija. Međutim, problem ostaju komercijalne televizije koje i dalje svojim ispraznim šarenilom mažu gledateljima oči, kao i urednici na radiopostajama koji slušateljima filaju uši nekvalitetnom komercijalnom glazbom, dok portali, unatoč nepreglednim tehnološkim mogućnostima, tvrde da publiku najviše zanimaju skandali i tračevi.