Sindikati slave, radni ljudi i građani izigrani

U utorak kasno navečer, Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata i pregovarač s Vladom u ime sindikalnih centrala, bio je izuzetno zadovoljan, baš kao i ostali sindikalni kolege.

– Ušli smo u sferu realnog i postigli povijesni uspjeh – kazao je kratko.

Iako su prijetili generalnim štrajkom ako napokon ne bude proveden referendum o izmjenama Zakona o radu, za koji su prikupili čak 717.000 potpisa, sindikalisti su na kraju zadovoljni postignutim, ali je ostalo pitanje kako će reagirati njihovo članstvo i potpisnici zahtjeva za referendum. S Vladom su dogovorili da bude provedeno ono što mediji već zovu “referendum o referendumu”, odnosno izjašnjavanje o uvjetima raspisivanja budućih referenduma. Ubuduće bi tako za njihovo raspisivanje trebalo 200.000 potpisa umjesto dosadašnjih 450.000, a rok za prikupljanje potpisa bi s dosadašnjih 15 bio produžen na 30 dana. Taj bi referendum trebao biti proveden kada i onaj o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

– Zajedničkim održavanjem referenduma usmjerit ćemo snagu da referendum uspije i da se ostvari povijesni cilj Hrvatske da bude članica EU – rekla je premijerka Jadranka Kosor. Vilim Ribić, koordinator sindikalnih središnjica iznio je mišljenje da su “sindikati motivirani za uključivanje u referendum o EU”.

Na pitanje smatra li da je Vlada “upregnula” sindikate u referendum o EU i tako poboljšala izglede za pozitivno izjašnjavanje građana, Krešimir Sever, čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata, kaže da sindikati sami po sebi podupiru ulazak Hrvatske u EU. Dodaje da sindikati nisu izigrali povjerenje građana s obzirom na referendumsko pitanje.
– Izigrali bismo ih da smo promijenili to pitanje u odnosu na to što su građani potpisali. Iskoristili smo potpise 717.000 građana za pritisak na Vladu da se ide u izmjene Ustava i Ustavnog zakona za izmjene Zakona o referendumu. Time će građani dobiti prostor za lakše sudjelovanje u neposrednoj demokraciji – kaže Sever.

– Realizacija točke s pitanjem “Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača i da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana?” jako je bitna jer je to pitanje identično amandmanu naše stranke na promjenu Ustava koju su vladajući odbili. Ako referendum uspije, ova ili nova vlast morat će ponovno mijenjati Ustav jer u njemu je upisanih onih deset posto potpisa potrebnih da bi građani izazvali referendum – kaže Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista.

– Ipak, ovakvo referendumsko pitanje i sam referendum nemaju nikakve veze sa 717.000 potpisa građana, koji su bačeni u vjetar odlukom Ustavnog suda koji je onemogućio raspisivanje referenduma. Znači, da bi se referendum proveo, Vlada ga mora predložiti Saboru koji ga potom raspisuje. Dakle, radi se o novom referendumu – dodaje Lesar. On također smatra da u cijeloj priči može biti proceduralnih zamki: treba spriječiti da se kao mjesto potpisivanja zahtjeva uvedu uredi državne ili lokalne samouprave, po uzoru na Sloveniju, jer to može značiti da će 200 tisuća potpisa u uredima biti teže prikupiti nego 415 tisuća na trgovima.
Na sastanku sindikalista s Vladom postignut je i sporazum prema kojem će Vlada zahtjeve sindikata ugraditi u Zakon o radu. Ako razlozi za otkaze nisu ugovoreni, kolektivni ugovori na određeno vrijeme mogu biti otkazani samo iz razloga bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti, nepoznatih ili nepredviđenih u vrijeme sklapanja ugovora. Vlada je također najavila da će se založiti za napuštanje pravilnika o radu u korist jačanja kolektivnog pregovaranja. Zajedno sa sindikatima, Vlada će poslodavcima predložiti pregovore o općem kolektivnom ugovoru.