Štefan File podijelio domaće zadatke

Evropska komisija (EK) od Crne Gore zahtijeva napredak u širokom spektru društvenih oblasti, ali se naglašava da se, prije svega, očekuje veće zalaganje za jačanje vladavine prava, povećanje efikasnosti pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Poštovanje pravne regulative za zaštitu od diskriminacije, obezbjeđivanje medijskih sloboda kao i sprovođenje izbornog zakona takođe su bitne stavke na evropskom putu Crne Gore.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je 10. novembra u vili Gorica u Podgorici predao premijeru Milu Đukanoviću mišljenje Evropske komisije o crnogorskom zahtjevu za članstvo u EU-u, a tom prilikom je izjavio da bi Crna Gora već u decembru, na Evropskom savjetu, mogla da dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

– Ja ne dijelim kalendar, nego domaće zadatke. Čim vi uradite vaš domaći zadatak, Evropska komisija će jasno staviti na znanje zemljama članicama da je došao momenat za otpočinjanje pristupnih pregovora – poručio je evropski komesar za proširenje.

Odluka EK-a da preporuči kandidatski status za Crnu Goru, prema mišljenju evropskog komesara za proširenje, ne treba da se posmatra kao izraz poštovanja prema postignućima koje je država ostvarila na putu ka članstvu u EU-u, nego i kao ohrabrenje da nastavi, ako ne i ubrza rad na nizu pitanja, posebno na vladavini prava.

– Kroz ozbiljan rad na ispunjavanju sedam ključnih prioriteta, bićete u prilici da otvorite pristupne pregovore – rekao je File dodajući da Crna Gora treba da pokaže stabilne, mjerljive rezultate i da može da uspostavi sistem koji funkcioniše i donosi koristi narodu.

Milo Đukanović je pozitivno mišljenje EK-a okarakterisao kao “veliko za Crnu Goru, njen narod i region”. On je kazao da će Crna Gora biti prva zemlja nakon 2005. godine koja će dobiti status kandidata za članstvo u EU-u.

– To je ohrabrujuće ne samo za Crnu Goru nego i za ostale države regiona, jer se na taj način potvrđuje opredjeljenje EU da nastavi s politikom proširenja – ponosno je izjavio Đukanović. Prema njegovim riječima, dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU-u je važno priznanje, ali je značajniji početak pristupnih pregovora.

– Status kandidata je pasivna pozicija, a početak pregovora aktivna, jer se tada mobilišu svi potencijali države u postupku pregovaranja s EU-om – naveo je premijer.

Štefan File je u svom obraćanju poslanicima crnogorskog parlamenta kazao da bi ta institucija mogla da odigra ključnu ulogu u reformi pravosuđa i izbornog zakonodavstva. On je posebno naglasio da je za Crnu Goru veoma važno da nastavi putem depolitizacije pravosuđa, upozoravajući poslanike da nijedna država “ne smije da potcijeni izazove koji stoje pred njima ako žele da pristupe EU-u”.

– Korupcija i organizovani kriminal predstavljaju ozbiljne izazove u Crnoj Gori. Zakonodavstvo se mora strogo primjenjivati – kazao je File insistirajući na ubjedljivijoj borbi protiv kriminala, korupcije i sukoba interesa.

Crnogorska opozicija spremna je za suštinski konsenzus i sprovođenje nužnih reformi, za šta ne postoji politička volja u vladajućim partijama, saopštili su lideri triju najjačih opozicionih partija, predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, lider Pokreta za promene Nebojša Medojević i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, nakon susreta s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Podgorici.

Štefan File je na kraju posjete Crnoj Gori kazao da očekuje da će Evropski savjet u decembru usvojiti preporuku EK-a i Crnoj Gori i zvanično dodijeliti status kandidata.