Što se gore živi, vladi se više vjeruje

Rezultati istraživanja pokazuju da četvrtina ispitanika smatra da se Milo Đukanović neće povući uskoro, dok 37 odsto ne vjeruje da će se premijer uopšte povući. Preko 25 odsto građana smatra da bi premijerov odlazak bio dobar za Crnu Goru, 25,7 smatra da bi to bilo loše, dok svaki peti smatra da to ne bi bilo ni dobro ni loše.

Najnovije istraživanje CEDEM-a pokazuje rast povjerenja građana u sve institucije sistema, uključujući i vladu, a prvi put na listi onih kojima se vjeruje našla se i policija.

Čuvanje mira i stabilnosti

Prema istraživanju, građani sve manje primjećuju korupciju u institucijama, a većina je uvjerena da Crna Gora ide dobrim putem. “Četrdeset i šest odsto građana smatra da se Crna Gora kreće dobrim putem, to je neka vrsta socio-političkog optimizma, a 21 procenat građana smatra da je Crna Gora krenula pogrešnim putem i to je ona vrsta radikalnije kritike sveukupnih socio-političkih dešavanja u Crnoj Gori”, kazao je metodolog Miloš Bešić. Paradoks da crnogorski građani u uslovima ekonomske krize, radničkih štrajkova i pada standarda, manifestuju veći optimizam i povjerenje u one koji predvode državu i društvo, profesor Bešić objašnjava fenomenom da u ekstremnim krizama rastu strahovi građana da mogu izgubiti i ono što posjeduju, zbog čega su manje kritični.

Građani u Crnoj Gori trenutno najviše vjeruju predsjedniku Filipu Vujanoviću, koji se opet našao ispred Đukanovića na listi najpopularnijih političara u zemlji, dok je treća ministarka za evropske integracije Gordana Đurović sa prosječnom ocjenom od 2,94. Dosadašnjim učinkom vlade zadovoljno je 57 odsto građana, više od 46 odsto ispitanika smatra da je Crna Gora krenula pravim putem, dok je 21,5 odsto ubijeđeno da je taj put pogrešan.

Istraživanje je pokazalo da građani najviše vjeruju u predsjednika države, vladu, Srpsku pravoslavnu crkvu, policiju, sistem obrazovanja i zdravstvo. Ispitivanje indeksa opažanja korupcije, pokazalo je da građani misle da je najviše ima u carini, sudstvu, opštinskim službama, policiji, zdravstvu, državnim službama, tužilaštvu, visokom školstvu i medijima.

Veliko povjerenje u vladu analitičar Bešić objašnjava ogromnom podijeljenošću u zemlji i “ekstremnim antirežimskim stavom” u nekim krugovima. Aludirajući na opoziciju, on je kazao da se podrška građana ne može dobiti samo kritikama vlade, već i nuđenjem argumenata i rješenja. “Ljudi koji nemaju svoj stav i žive svoje živote, kad vide radikalne izjave, oni se toga plaše i bježe institucijama sistema… Osnovna stvar koju građani žele je mir. Oni vide da mnoge stvari nisu dobre i žele promjene, ali ne po cijenu mira i stabilnosti”, pojasnio je Bešić, ističući da vlast uspijeva da se pred građanima predstavi kao efikasna. On smatra da građani vjeruju da i nije tako loše i da se polako stvari poboljšavaju, ali da samo treba strpljenja.

Ohrabrujuće je da 70 odsto ispitanika smatra da Crna Gora treba da bude članica EU, mada je to šest procenata manje u odnosu na anketu iz oktobra prošle godine.

Đukanović reporterima ne vjeruje

Što se štampanih medija tiče, “Vijesti” su i dalje sa 45,7 odsto dnevni list u koji građani imaju najviše povjerenja, dok je “Dan” na drugom mjestu sa skoro 26 odsto, a “Pobjeda” na trećem sa 22,6 odsto. Na ove rezultate posebno svjetlo baca podatak iz posljednjeg izvještaja Reportera bez granica, gdje se po stepenu slobode medija Crna Gora nalazi na 104. mjestu. To znači da ova država zauzima posljednje mjesto na Balkanu, koji je inače u ovom dokumentu označen kao jedna od crnih tačaka na svjetskoj medijskoj mapi.

Crnogorski premijer Đukanović odmah je kritikovao Reportere bez granica, navodeći da je riječ o paušalnim i neutemeljenim ocjenama, istovremeno ih pozivajući da saopšte izvore informacija na osnovu kojih su sačinili takav dokument. “U vladi se sa punom pažnjom odnosimo prema svim međunarodnim izvještajima koji se bave pitanjima demokratskog razvoja, što svakako uključuje medijske slobode koje upućuju na još jedan neizostavan povezani aspekat. A to je kvalitet medija, odnosno razvoj medijske kulture kroz poštovanje i promovisanje profesionalnih i etičkih standarada”, rekao je premjer Crne Gore. On smatra da je Crna Gora morala da bude barem na nivou prošlogodišnjeg rejtinga, a objektivna analiza upućuje na zaključak da je sloboda medija značajno unaprijeđena. Đukanović se očigedno ne osvrće mnogo na činjenice, pokazujući svojim arogantnim stavom da je on jedini koji ima monopol na istinu.