Stopama Slavka Lozine

Županijski je sud u Sisku 19. novembra ponovno oslobodio četvoricu bivših pripadnika HV-a koji su u Novskoj 1991. ubili tri žene i teško ranili Petra Mileusnića, koji se spasio bijegom. Sutkinja Snježana Mrkoci u presudi je ocijenila da je riječ o “presuđenoj stvari, jer je postupak protiv počinitelja na temelju Zakona o oprostu obustavljen još 1992. godine”. Ovako je presudila unatoč činjenici da je Vrhovni sud, nakon žalbe osumnjičenih krajem marta ove godine, donio odluku da to nije suđenje za isto djelo jer se “ne isključuje mogućnost kasnijeg vođenja postupka za djelo ratnog zločina pošto ono nije obuhvaćeno Zakonom o općem oprostu”.

– Jako mi je žao što moram suditi pripadnicima Hrvatske vojske, pogotovo sada kada palimo svijeće za Vukovar i kada smo navikli da je ovakve okrutne zločine činila suprotna strana –  rekla je još sutkinja, dopustivši si malo previše “umjetničke slobode”.

Očito da se hrvatsko sudstvo ne može osloboditi domoljubnog trenda, u kojem je svojedobno prednjačio gospićki sudac Branko Milanović, da ne spominjemo splitskog suca Slavka Lozinu, koji je na suđenjima za Loru pozdravljao pobjede nogometne reprezentacije.

Presudu iz Siska odmah su osudile nevladine organizacije. Podsjetile su da su pripadnici HV-a počinili zločin i priznali ga. Promatrači su se pozabavili i spornom rečenicom sutkinje Snježane Mrkoci.

– Danas, 2010. godine, u svjetlu donesene presude za počinitelje brutalnoga ratnog zločina nad civilima, ova je rečenica zastrašujuća poruka hrvatskoj javnosti i snažan argument da neki sudovi još nisu dorasli voditi takve postupke te da je njihova objektivnost i nepristranost i dalje upitna – ocijenili su u saopćenju Vesna Teršelič, voditeljica Dokumente, Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, i Katarina Kruhonja, voditeljica Centra za mir i ljudska prava iz Osijeka.

U kuću Petra Mileusnića u Novskoj 18. decembra 1991. upala su četvorica hrvatskih vojnika. Nakon mučenja, ubili su njegovu kćerku Goranku, suprugu Veru i susjedu Blaženku Slabak, koja im je te noći bila u posjetu. Petra su teško ranili, ali je uspio pobjeći iz kuće. Nakon ubojstva su uhapšeni i pritvoreni Željko Belina, Dejan Milić, Ivan Grgić, Zdravko Plesec i Dubravko Leskovar. Vojni sud pokrenuo je postupak protiv Leskovara, Beline i Milića, ali ih je 1992. oslobodio primjenom Zakona o oprostu. Obrazlažući svoju odluku, suci su naveli da su “počinioci ubojstava bili revoltirani slikama pada Vukovara”. Krajem jula 2009. Županijsko državno odvjetništvo u Sisku iniciralo je krivični postupak protiv Beline, Milića, Grgića i Pleseca (Leskovar je u međuvremenu umro), optužujući ih sada za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Osumnjičeni su uhapšeni i pritvoreni 20. avgusta prošle godine.