Dve decenije borbe nisu otišle u vetar

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac dobitnik je ovogodišnje Nagrade “Konstantin Obradović” za unapređenje kulture ljudskih prava za 2010. godinu. Nagradu dodeljuje Beogradski centar za ljudska prava, a Pupovac je prvi dobitnik izvan Srbije.

Žiri Beogradskog centra za ljudska prava, u sastavu Vojin DimitrijevićVesna PešićFilip David, dodelio je Pupovcu to priznanje zbog, kako je rečeno, niza aktivnosti na polju poboljšanja ljudskih prava u “vrlo teškim i složenim uslovima”, te zato što je “uspevao da se stanje ljudskih prava u Hrvatskoj postepeno popravlja i posluži kao uzor za druge sredine”.

– Nagrada “Konstantin Obradović” ne dodeljuje se stručnjacima za ljudska prava u užem smislu reči, nego onima koji bitno doprinose stvaranju uslova da se ljudska prava zaista i ostvaruju –  rekao je Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava. Dodao je da je “Pupovac imao uticaja i van materijalne sfere, time što je političarima u Hrvatskoj svih orijentacija nametnuo prosvećeniji i uljuđeniji način komunikacije”, te da je doprineo da se ekstremistički stavovi, koji i dalje postoje, “sateraju u političko podzemlje, gde im je i mesto”.

Pupovac je naveo da nije očekivao nagradu, ali da mu ona mnogo znači zato što dolazi od ljudi koji su mu početkom devedesetih pokazali kako se bori za ljudska prava i kako se misli, govori i radi u zaštiti univerzalnih ljudskih vrednosti.

– Moji prijatelji i ja shvatili smo da je borba za univerzalna ljudska prava nešto što se mora ostvariti boreći se za manjinska prava – rekao je Pupovac, koji je na kraju dodao da ova nagrada predstavlja potvrdu da 20 godina koje je posvetio borbi za ljudska prava nije otišlo u vetar.

Pupovac je, kako smo rekli, prvi dobitnik Nagrade “Konstantin Obradović” čije mesto boravka nije u Srbiji. Neki od dosadašnjih laureata su Predrag Koraksić CoraxSvetlana LukićSvetlana Vuković (autorke “Peščanika”), Ivan ČolovićDesimir TošićMirko Đorđević.