Hajdučka trava jedini lijek

Međunarodni Dan borbe protiv korupcije u Crnoj Gori obilježen je u znaku zahtjeva Evropske komisije u kojem se insistira na stvarnoj borbi protiv korupcije, što je jedan od ključnih uslova za dalji napredak u procesu sticanja punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

“Korupcija u Crnoj Gori postoji, ali nje ima i u svim drugim državama”, već godinama se ponavlja isti stav predstavnika vlasti kada je riječ o jednom od najznačajnijih problema crnogorskog društva i države, na šta ukazuju brojna mišljenja relevantnog dijela nevladinog sektora, opozicije i međunarodne zajednice. Zabrinjava podatak da crnogorski sudovi nijesu donijeli nijednu presudu koja se odnosi na visoku korupciju, pa su tako kritike zbog nedostatka rezultata u borbi protiv ove pojave stizale najviše na adresu crnogorskog sudstva, ali i tužilaštva i policije, i to u više navrata sa različitih međunarodnih adresa.

Najpoštenija zemlja

Na konferenciji za novinare održanoj povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije,  predstavnik delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nikola Bertolini podsjetio je na poboljšanje zakona koji se odnose na korupciju.

– U mišljenju Komisije među ključnim prioritetima navodi se potreba da se poboljša zakonski okvir za borbu protiv korupcije i da se bez odgađanja provede Strategija za borbu protiv korupcije. I najznačajnije, Crna Gora treba da pokaže konkretnije rezultate – solidnu istoriju istraga krivičnih gonjenja i osuđujućih presuda za korupciju na svim nivoima, uključujući i korupciju na visokom nivou – rekao je Bertolini.

Potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić osvrnuo se na sugestije međunarodne zajednice.

– Kada je u pitanju preporuka, moram istaći da su u Crnoj Gori do sada postignuti značajni rezultati. To svakako ne znači da nema korupcije i da smo je suzbili. Ovo, međutim, potvrđuje da je Vlada Crne Gore posvećena borbi protiv ovog fenomena, ali i da nas na tom putu očekuje još mnogo posla – kazao je Lukšić.

Vanja Ćalović, direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), borac za ljudska prava i partner globalne organizacije Transparency Interenational, izrazila je sopstveno viđenje državne borbe protiv korupcije filtrirano kroz snažnu ironiju.

– Na današnji Međunarodni dan borbe protiv korupcije na svijetu ne postoji nijedna zemlja koja ima toliko stvari kojima se može pohvaliti, kao što može Crna Gora. To je vjerovatno jedina zemlja na svijetu u kojoj nijedan visoki državni funkcioner, nijedan ministar nikada nije bio korumpiran, u kojoj niko ko se nalazi na vrhu državnih institucija nikada nije završio u zatvoru i zbog toga mi možemo reći da je Crna Gora najčistija i najpoštenija zemlja na svijetu. Samo naši ministri uspijevaju da za godinu kupe stanove i vrate kredite sa ratama neuporedivo većim od njihovih mjesečnih primanja, i samo u Crnoj Gori ni jedna se institucija ne pozabavi time da li je možda moguće da su ti ministri stekli ta sredstva iz nekih drugih, nezvaničnih izvora. Samo u Crnoj Gori struktura Vlade ponekad zavisi od toga kome je potreban imunitet od krivičnog gonjenja – kazala je Vanja Ćalović.

Antikoruptivni preparati

Aktivisti MANS-a su ispred Skupštine Crne Gore izveli performans pod nazivom “Smanjite im apetite”, čime su još jednom ukazali na problem korupcije u institucijama vlasti.

Predstavili su nekoliko preparata koji bi trebalo da pomognu crnogorskoj vlasti da se izbori sa korupcijom u svojim redovima i prvi javnosti pokazali šta sve može “Eurodent 7 u 1”: “Efikasno otklanja tvrdokorne naslage korupcije i to kod privatizacije, urbanizma, javnih nabavki, sudstva, policije tužilaštva i parlamenta. Pogodan je za upotrebu u sudstvu, tužilaštvu, policiji, skupštini i lokalnim samoupravama.”

Vanja Ćalović je kazala da je evidentno da crnogorski parlament, iako ima tu mogućnost, ne kontroliše rad Vlade i na taj način ne obezbjeđuje sprovođenje reformi u dijelu koji se odnosi na borbu protiv korupcije. Ukoliko primijete da se Vlada ne bori na pravi način protiv korupcije, iz MANS-a je poslanicima preporučeno da kao lijek upotrijebe u narodu poznatu – hajdučku travu:

– Na poslu ili kod kuće, hajdučku travu treba preliti vrelom vodom i popiti prije donošenja važnih odluka, usvajanja zakona. Čaj od hajdučke trave pomaže i kod straha, poltronizma, korupcije i partijske discipline.

Prema podacima Transparency Internationala iz oktobra ove godine, na listi od 178 zemalja Crna Gora je zauzela 69. mjesto po stepenu korupcije. Na istoj poziciji bila je i prošle godine, ali je po indeksu korupcije nazadovala sa 3,9 na 3,7.