Pjevačica, nogometaši i optužnica koje nema

Nakon sedam godina iščekivanja optužnice protiv Svetlane Cece Ražnatović zbog prisvajanja novca od prodaje nogometaša NK Obilića, još nema rezultata. Mediji su proteklih dana najavljivali da postoji neki “nacrt optužnice”, iz istrage su procurili neki podaci o ciframa – stotinama tisuća negdašnjih maraka i dolara koje su sestre Veličković (jer tu je i Lidija Veličković-Ocokoljić, rođena sestra turbo-folk dive) – navodno prisvojile 2000. godine.

Ceca Ražnatović je, naime, u nogometni biznis s klubom Obilić uvučena i prije nego što je postala udovica 15. siječnja 2000. godine, kad je u hotelu “Intercontinental” u Beogradu ubijen njen muž Željko Ražnatović Arkan. Zbog svog vojevanja po ratištima širom bivše SFRJ, njemu su bila zabranjena putovanja po svijetu, pa je klub na inozemne turneje vodila ona. A klub je tih ratnih srpskih godina bio vrlo važan, jer tko bi se usudio suprotstaviti Arkanu i njegovim nogometašima koje su podržavali ratnici iz Srpske dobrovoljačke garde!

Trgovina nogometašima

Ispostavilo se da je još u udovičkim danima, dok je za javnost bila u koroti, kad su plasirane fotografije nenašminkane tugujuće mlade žene i njene siročadi, Ceca Ražnatović zaradila silne novce: od prodaje Miroslava Savića grčkom Arisu 25. januara 2000, tek deset dana nakon Arkanove likvidacije, od njegova je menadžera Darka Šušnjara inkasirala 720 tisuća maraka (na ruke), potom se u ožujku 2000. od prodaje Saše Vicikneza i Zorana Rankovića kineskom Šangaju obogatila za 360 tisuća dolara. U svibnju je, kako tvrde mediji koji su imali uvid u “nacrt optužnice”, u Austriji na račun menadžera Šušnjara uplaćeno 1.750.000 maraka: od toga igraču 250 tisuća maraka, Austriji je po prethodnom dogovoru vraćeno 500 tisuća, Šušnjar je uzeo proviziju od 100 tisuća, a ostatak od 900 tisuća otišlo je na ciparski račun Lidije Veličković-Ocokoljić, koja je podigla novac i predala ga sestri.

Ima još imena nogometaša i još iznosa, a spominje se i Arkanova kuma Stanislava Čočorovski, koja je navodno sudjelovala u prodaji Nikole Lazetića jednom turskom klubu za šest milijuna njemačkih maraka te 2000. Dotična, inače, u Makedoniji izdržava pravomoćnu kaznu od 14 godina zatvora zbog krijumčarenja pola tone kokaina.

Cijela je priča otvorena još sredinom 2003. godine, kad je Ceca Ražnatović bila uhapšena u policijskoj akciji “Sablja”: najmanje je to što je u njenoj “kući arkanovki”, arhitektonskom ruglu na Dedinju, pronađen arsenal oružja, uniformi i opreme dovoljan za prosječnu policijsku stanicu, pritvora je dopala zbog svojih veza s kriminalnim “zemunskim klanom”. Potom je puštena, u nedostatku dokaza, da bi se otvorila ova “nogometna priča”, na čije rješenje čekamo, evo, već sedam godina. Izgovor nadležnima je bio da se čekaju dokumenti iz raznih država i da to sve jako sporo ide, onda se dogodio “novi moment” u raspodjeli vlasti – koalicija socijalista i demokrata, koji su se izljubili, pomirili i oprostili – te je Ceca Nacionale, nakon što ju je protežirao Vojislav Koštunica i njegovi (sjetiti se mitinga za Kosovo, upamćenog pod nazivom “Kosovo za patike!”), ostala nedodirljiva sve do današnjih dana.

Moćni zaštitnici

Aktualni je ministar policije i predsjednik socijalista Ivica Dačić, naime, zavičajno vezan s Cecom: oboje su iz Žitorađe, južnosrbijanskoga bogatog sela i viđaju se na obiteljskim slavama. Dačić je, doduše, ponovio da “nitko nije nedodirljiv”, ali ima tu još jedna “osoba A”, Dragan Marković Palma, predsjednik Jedinstvene Srbije iz Jagodine, vrlo važne članice vladajuće koalicije u Srbiji. Ta je stranka nasljednica Stranke srpskog jedinstva (u javnosti, inače, zvane Strankom “sportskog” jedinstva), koju je osnovao upravo Ražnatović Arkan 1992, kad je – kao oni iz čuvene ruske serije “Sašina ekipa” – poželio ući u politiku. I uspio je, ušao je kao zastupnik u srpsku Skupštinu. Političko podzemlje tvrdi da je upravo Palma zaštitnik Svetlane Ražnatović i da zahvaljujući njemu, dealovima unutar vladajuće koalicije koja je prisiljena kod svakog zakona posebno osiguravati skupštinsku većinu, optužnica protiv nje čuči u nečijoj ladici već dulje vrijeme. Indikativno je i to da se, nakon što se javnost zainteresirala a mediji zatražili od nadležnih da se napokon o tome izjasne, prozvani brane šutnjom: i šefica Republičkog tužiteljstva Zagorka Dolovac i inače brbljivi glasnogovornik Tomo Zorić. Nadležnom je tužitelju ionako zabranjeno da bez dozvole viših struktura kaže bilo što.

U svakom slučaju, Ceca Nacionale kao sasvim slobodna osoba ovih dana putuje u Australiju, na veliku turneju. S njom putuje i suosumnjičena joj sestra Lidija, a javnost se pita kako to da joj nije oduzeta putna isprava u vrijeme kad se tvrdi da je optužnica ipak na vidiku. U prvoj su najavi s njom trebala putovati i djeca, ali nakon što su aktualizirane priče o optužnici, Ceca Ražnatović je izjavila da bi to bilo ipak prenaporno putovanje za njenu dječicu poliglote, pa da će ih ostaviti kod kuće.

A zašto poliglote, pitate se? Pa Cecina i Arkanova djeca pohađaju međunarodne škole, zajedno s djecom ambasadora, međunarodnih radnika i bogatuna. Davno je Ceca rekla da je to normalno, s obzirom na to da im je otac bio poliglot. Pametnima jasno: po silnim evropskim zatvorima u kojima je robijao, naučio je da sriče razne jezike i to zahvaljujući Biblijama koje zatvorenike čekaju uz uzglavlja zatvorskih kreveta.