Pobjeda Hašima Tačija

Na vanrednim izborima za Skupštinu Kosova, prvima nakon proglašene nezavisnosti i značajnima zbog činjenice da će vlada izabrana nakon toga voditi dijalog sa vladom Srbije oko normalizacije odnosa Srbije i Kosova, relativni pobjednik je Demokratska partija Kosova aktuelnog premijera Hašima Tačija.

Prema neslužbenim i preliminarnim podacima kojima raspolažemo u trenutku nastajanja ovog teksta (ponedjeljak ujutro), Demokratska partija Kosova osvojila je 31 posto glasova. Njen najveći konkurent, Demokratski savez Kosova, osvojio je 25 posto, a stranka Samoopredjeljenje Albina Kurtija, koja prvi put učestvuje na izborima, 16 posto glasova. U parlament su još ušle partija Ramuša Haradinaja sa 12 posto i Bedžeta Pacolija sa osvojenih 6,5 posto glasova. U kosovskom parlamentu osigurano je 20 poslaničkih mjesta za predstavnike manjinskih zajednica, od kojih za srpsku zajednicu deset fiksnih mandata.

Značajna izlaznost Srba

Opšta izlaznost na izbore bila je za nekoliko procenata veća nego prije tri godine i iznosi oko 47 posto od broja upisanih birača. Treba naglasiti da birački spiskovi na Kosovu nisu dobro uređeni i da je vjerovatno precijenjen broj birača, kojih je prema službenim podacima na dan izbora na spiskovima bilo oko 1.600.000. Dakle, na izbore je izašlo nešto manje od 800.000 birača.

Što se srpske zajednice tiče, u enklavama južno od Ibra upisano je u biračke spiskove oko 51.000 Srba, a na izbore je, prema podacima Samostalne liberalne stranke, izašlo njih oko 22.000, što je procenat izlaznosti ravan onome u albanskoj zajednici. Na sjeveru Kosova Srbi su masovno bojkotovali izbore, jer se nadaju da će se u predstojećem dijalogu dobiti neko posebno rješenje. Ako se izuzme nekoliko incidenata karakterističnih za izbore, može se ocijeniti da su oni održani u regularnim uslovima. Tok izbora kontrolisalo je nekoliko hiljada nezavisnih posmatrača, a obezbjeđivalo 5.000 policajaca.

Od devet srpskih lista, ubjedljivo najviše glasova osvojila je Samostalna liberalna stranka. Ovakva izlaznost srpske zajednice garantuje da će u parlamentu Kosova biti 15 srpskih zastupnika, što bi prilikom sastavljanja vlade moglo biti od odlučujućeg značaja. Zavisno od definitivnih rezultata, može se očekivati da će vladu Kosova formirati stranke Hašima Tačija, Bedžeta Pacolija i manjinskih poslanika. Iako je ovakva postizborna matematika najvjerovatnija, ne treba isključiti ni neku drugu. Ovoga časa jedino se može reći da će van postizbornih kombinacija ostati Kurtijevo Samoopredjeljenje.

Bez iznenađenja

Rezultati izbora uglavnom su očekivani. Većih iznenađenja nije bilo, osim što je nepoznanica bio Albin Kurti i njegov pokret Samoopredjeljenje. To nije stranka sa razvijenom infrastrukturom, ali su njeni izborni skupovi bili veoma posjećeni. Rezultat te ekstremne stranke je iznenađenje izbora, mada je bilo analitičara koji su joj davali dobre izglede.

Srpske političke stranke na Kosovu južno od Ibra, pogotovo vodeća Samostalna liberalna stranka, zabilježile su dobar rezultat i animirale srpsku nacionalnu zajednicu da nakon duge pauze uzme učešće u političkom životu Kosova. Biće jako zanimljivo vidjeti kako će se zvanični Beograd odnositi prema srpskim predstavnicima u parlamentu i vladi Kosova. Ukoliko oni budu dobro dočekani i uvaženi u Beogradu, njihov položaj će biti jači i u kosovskim institucijama.