Rabljena sedmica

ODRICANJE

Omanjoj armiji javnih persona koje se u posljednje vrijeme javno odriču Ive Sanadera pridružio se i Wolfgang Kulterer, bivši direktor legendarne Hypo banke iz Klagenfurta. “Kulterer nikad nije studirao s Ivom Sanaderom u Innsbrucku, niti je ikad s njim imao privatne veze”, poručio je osumnjičenik za krupne malverzacije u rečenoj banci preko odvjetnika Ferdinanda Lankera. Za svaki je slučaj dodao i ovo: “Gospodinu dr. Wolfgangu Kultereru nisu poznate ni isplate provizije Ivi Sanaderu, ni ilegalne pošiljke novca.”

Nije se Kulterer poduhvatio ovog javnog saopćavanja radi udovoljavanja svojoj obijesti i zbog viška slobodnog vremena. Sluti mutni bankar da bi austrijskim vlastima moglo pasti na pamet da utamničenog Sanadera ispitaju o poslovima s Hypo bankom, pa bivšem drugu i poslovnom partneru u zatvor šalje poruku kako bi se u tom slučaju trebao postaviti. A trebao bi se postaviti kao da ništa nije bilo.

POPIS

Dosad su se Ive Sanadera odrekli: Jadranka Kosor, Mladen Bajić, Tomislav Karamarko, Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Angela Merkel, Sveučilište Columbia, Ninoslav Pavić, Hloverka Novak-Srzić, Oliver Grbić, Denis Kuljiš, Davor Butković, Gordan Jandroković, Ivan Jarnjak, Branko Bačić, Mladen Barišić, Nevenka Jurak, Ivan Mravak, Božidar Kalmeta, Jure Radić, Hrvoje Šarinić, Mladen Pleše, fra Ivan Tolj, Jurica Pavičić, Josip Friščić

Ostatak imena s ove liste bit će objavljen nakon popisa stanovništva u proljeće iduće godine.

ODRICANJE 2

Nakon Sanadera, HDZ-ovci su se konačno odrekli svojih karlovačkih uzdanica – Željka Goršića i Danijela Trupkovića. Njih su dvojica, zajedno sa stranačkim kompanjonom Vladimirom Vogrincem, u noći sa subote na nedjelju u karlovačkom kafiću “Astralis”, bez ikakva povoda, pretukli osamnaestogodišnjeg Marka Jovkovića. To im nije prvi nasilnički pohod po ugostiteljskim objektima. Prije dvije godine poduzeli su opsežnu akciju demoliranja “River puba” u Karlovcu i maltretiranja osoblja i gostiju tog lokala.

Goršić, sin državnog tajnika u Ministarstvu obrane, nakon toga je izbačen iz HDZ-a, ali je i dalje nastavio raditi za najmiliju stranku, dok je Trupkovića sklonost nasilju kvalificirala za HDZ-ova zastupnika u Županijskoj skupštini, te za još nekoliko lokalnih funkcija. Sad će karlovačke kafiće posjećivati bez zaštite u obliku partijske iskaznice. “Zbog nanošenja štete ugledu HDZ-a, Gradski odbor HDZ-a donio je odluku o njihovu brisanju iz članstva karlovačkog HDZ-a”, saopćeno je iz stranke.

ODRICANJE 3

Svi se, naravno, odriču i onih divljaka što su u Novom Zagrebu u utorak napali i zapalili autobus u kojem su bili navijači grčkog PAOK-a, koji su došli podržati svoj klub u utakmici s Dinamom. Grcima su porazbijane glave i nosevi, što će Hrvatima poslužiti da opet nadugo i naširoko raspredu priču o tome kako se mora stati na kraj navijačkim izgredima i neredima koji su povezani s tom društvenom skupinom koja ima privilegiju da se nasilje njezinih pripadnika ne naziva nasiljem nego navijačkim nasiljem. To je nešto kao olakotna okolnost koja, palamudit će stručnjaci, ima svoje duboke socijalne uzroke i nije tako banalna kao što se čini. Odnosno, kao što se čine razbijene glave nesretnih Grka.

ASSANGE

Britanski sud bio je donio odluku o puštanju na slobodu Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa: određena mu je jamčevina od dvjesto tisuća funti, predaja pasoša nadležnim tijelima i obavezno nošenje elektronske narukvice za lociranje. No onda se opet javila Švedska koja goni Assangea zbog navodnih seksualnih delikata. Šveđani su uložili žalbu na odluku britanskog suda, pa je Australčev uznički status produžen za dva dana. Kad ovo budete čitali, znat ćete je li se Assange konačno uspio dokopati slobode.

HOLBROOKE

Ravno petnaest godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, preminuo je Richard Holbrooke, glavni operativac i arhitekt mirovnog ugovora koji je zaustavio rat na Balkanu. Šezdesetdevetogodišnji veteran američke diplomacije radio je za nekoliko demokratskih predsjednika i obavljao je posebno delikatne poslove od Vijetnama do Balkana. Opisuju ga kao taštog, upornog i inteligentnog čovjeka koji je, prije ili kasnije, postizao postavljene ciljeve, a o njegovoj pregovaračkoj vještini podosta govore nadimci kojima su ga častili – Razjareni Bik i Buldožer. Njegov zadnji posao bila je specijalna misija u Afganistanu, u koju ga je poslao Barack Obama. Umro je tokom druge operacije na otvorenom srcu, nakon što mu je prsnula aorta.