Suđenje za slučaj Roknić

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bivšeg karlovačkog policajca Željka Gojaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1991. nad obitelji Marka Roknića u karlovačkom prigradskom naselju Sajavac. Slučaj je preuzelo zagrebačko odvjetništvo jer karlovačke sudske institucije očito nisu bile sposobne valjano napraviti taj posao. Gojaku je produljen pritvor zbog izuzetne težine počinjenog djela, pa se pretpostavlja da će u njemu ostati tokom cijelog postupka koji će voditi sudac Siniša Pleše. Optuženik je uhapšen krajem maja ove godine, 18 i pol godina od počinjenja trostrukog ubojstva.

Prema optužnici, Gojak je 5. oktobra 1991. godine sa grupom za sada nepoznatih pripadnika ZNG-a na silu upao u kuću Marka Roknića u Sajavcu i ubio njegovu kćer Danijelu (14) i Markovu sestru Dragicu Ninković. Gojak je istraživan i za ubojstvo Marka Roknića, ali u optužnici stoji da je za njegovu smrt kriv netko od pripadnika ZNG-a koji su s Gojakom upali u kuću. Suđenje bi trebalo početi početkom iduće godine. Ovaj zločin, igrom slučaja, preživjeli su Markova supruga Branka i njihov sin Nenad.

Slučaj je pokrenut nakon što je Milorad Pupovac u Saboru javno pitao Mladena Bajića što je sa njim i nakon što su supruga i sin, koji sada žive u Srbiji, o tom događaju dali iskaz srpskom Specijalnom tužiteljstvu za ratne zločine.