Šuker na odlasku, Kalmeta i Milinović preživljavaj

Dugo najavljivana i naširoko tematizirana rekonstrukcija hrvatske Vlade po svoj će prilici dospjeti na red već u skladu s aktualnim vremenom Došašća, ne čekajući Novu 2011. godinu. Kako smo doznali u samom foto-finišu utrke s rokovima za izdanje Novosti koje držite u rukama, dok se na Markovu trgu i dalje odvijala sesija članova Vlade, naime, teško da će u međuvremenu nešto promijeniti zacrtanu smjenu nekolicine konkretnih ministara: Ivana Šukera, Branka Vukelića, Marine Matulović-Dropulić i Bože Biškupića.

Prvome od njih, ministru financija Šukeru, prema informacijama kojim raspolažemo, nasljednik bi trebao postati Zdravko Marić, državni tajnik u istome ministarstvu, makroekonomist. Inače, sjećamo ga se još otkad je prije četiri godine, kao asistent s Ekonomskog instituta u Zagrebu koji tad umnogome prekoredno stupa na visoku funkciju pri Ministarstvu financija, dakle, Marić i sam bio sklon priznati novinarima kako mu nedostaje iskustva za tako zahtijevan posao. Ministra obrane Vukelića, pak, zamijenio bi također dosadašnji njegov kadar, Pjer Šimunović, ravnatelj MORH-ove Uprave za obrambenu politiku. Vjerojatno novo ime za dužnost ministra/ice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, nije nam poznato; možda i stoga što Marina Matulović-Dropulić, prema saznanjima u vrijeme pisanja ovog teksta, i dalje stoji nešto bolje od trojice spomenutih joj kolega iz Vlade.

Naposljetku, ministra kulture Biškupića navodno će zamijeniti nakladnik Zdenko Ljevak, sadašnji predsjednik Vijeća za elektroničke medije. No, ovo je ustvari tek prvi ešalon za masovnu sječu ministara kompromitiranih javno ili makar unutarstranački, dok ostaju neko vrijeme čekati na istu sudbinu razni kalmete, milinovići i ostali. Pravi razlog rekonstrukcije, dakako, nije proklamirani bolji rad Vlade. U očajničkom pokušaju da uoči sljedećih izbora koliko-toliko opere stranku od već arheoloških naslaga prljavštine, premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor imat će još dosta posla te vrste na konačnom putu do, valjda, same sebe.