Amfilohije protiv latinice

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije Radović u svom tradicionalnom obraćanju vjernicima za pravoslavnu Novu godinu, oštro je kritikovao korišćenje latinice u Crnoj Gori i crnogorskog jezika.

– Neki kažu da promijenimo svoj jezik a da uvedemo neki novi jezik, nepostojeći u istoriji, kojim niko nikada nije govorio u Crnoj Gori. Ali samo da znamo da se time ne obnavlja duša Crne Gore. Mi kao narod znamo koje je naše pismo i koja je naša azbuka. Ćirilovo pismo i Ćirilova azbuka, a sada neki misle da je to novina da se ulazi u Evropu s “čirgilicom” – rekao je mitropolit, sprdajući se s prezimenom Adnana Čirgića, koautora gramatike crnogorskog jezika i direktora Instituta za crnogorski jezik i jezikoslovlje, uprkos tome što je crnogorski jezik, kao i ostali jezici u službenoj upotrebi, ustavna kategorija. Čirgić nije komentarisao Amfilohijev istup, ali je za Slobodnu Evropu rekao da je to pitanje za državne organe.

– Sve što je časno, čestito, svijetlo, prosvjetiteljsko u Crnoj Gori od kada ona postoji, napisano je Ćirilovim pismom. U Evropu se ne ide kao prosjak, da se ogoliš, skineš, kao pripadnik Zulu plemena – poručio je Amfilohije.

Crnogorski duhovni vođa prokomentarisao je svoju kletvu uoči Božića upućenu svakome tko želi da sruši limenu crkvu na Rumiji ne kao jezik mržnje nego kao “jezik ljubavi i najdublje brige”.