Balkan prolaz

TRAMVAJ

Tramvaj je najopasnije mjesto u Sarajevu. U ponedjeljak uvečer je nepoznati počinitelj ispalio metak u natkoljenicu šezdesetogodišnjaku Feridu Bulji, koji je prema izjavama svjedoka mirno sjedio u zadnjem dijelu tramvaja, a nakon toga je nasilnik mirno odšetao sa mjesta zlodjela. Policija obično uredno napravi zapisnik, prebroji posjekotine i prostrelne rane i obavijesti građane da je istraga u toku. Građanima, pak, očigledno više ne smeta što je u javnom prevozu lakše izgubiti život nego na afganistanskom ratištu.

Kada je prije dvije godine u punom tramvaju GRAS-a naočigled putnika ubijen šesnaestogodišnji Denis Mrnjavac – trojica maloljetnih siledžija su ga bez milosti prvo pretukli, a potom mu je najmlađi među njima nožem nanio smrtonosne povrede – Sarajevo se podiglo na noge, danima protestirajući na ulicama, zahtijevajući kazne za počinitelje, pravdu za nedužnu žrtvu i smjenu premijera kantona i gradonačelnice. Socijaldemokratska partija BiH je na krilima tih protesta 2008. preuzela vlast u Gradskom vijeću, dobila mjesto gradonačelnika, a na netom održanim izborima osigurala je većinu u kantonalnoj vladi i mjesto premijera. No, to za sigurnosnu situaciju u Sarajevu ne znači ništa. Zapravo, u javnom prevozu sve je gore i gore: prije dva mjeseca u tramvaju su maloljetnik i njegov pomagač nožem posjekli dvojicu mladića – Adela Višnjića i Edina Hodžića – ali povodom toga nije bilo protesta, uličnih nereda u organizaciji “grozdova građana” ili nevladinih organizacija bliskih SDP-u.

BANKROT

Mladen Ivanić, bivši ministar vanjskih poslova i jedan od najvisprenijih političara Bosne i Hercegovine, demantirao je samoga sebe: naime, prije tri mjeseca je tvrdio da vlast u BiH neće biti formirana prije aprila, a sada smatra da neće biti formirana ni do ljeta. Ivaniću se u ovome naprosto mora vjerovati. Na posljednjem sastanku/pokušaju (de)konstruiranja Parlamenta BiH, očekivano, nije postignut nikakav napredak u pregovorima. Posljedice neformiranja vlasti na državnom nivou – zbog čega nema vlasti ni u Federaciji BiH – već sada su nesagledive jer ovom entitetu prijeti bankrot. Federalni trezor je zaključan i neće biti nikakvih isplata koje se odnose na 2011. godinu ukoliko se ne usvoji budžet ili odluka o privremenom finansiranju, poručili su iz federalnog Ministarstva finansija. Vlada FBiH je spomenutu Odluku usvojila još sredinom decembra, ali je ona pred parlamentarce stigla prekasno zbog blokada u formiranju vlasti. Institucije FBiH žive na veresiju i troše novac koji im još zvanično nije dodijeljen. To će Federaciju BiH dovesti u krizu koja neće moći biti riješena bez Ureda visokog predstavnika. Ne mogu se isplatiti administracija, ratni vojni invalidi, socijalna davanja, PIO… Bez plaća će ostati čak i policija.

ŠAKALI

Ranko Momić, bivši pripadnik paravojne formacije Šakali i državljanin BiH, osumnjičen za ubistvo najmanje 44 albanska civila, uhapšen je u Crnoj Gori. Momić je osumnjičen za zločine počinjene u selu Ćuški, na teritoriji općine Peć, saopćilo je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, prema čijem nalogu je Momić i uhapšen. U Ćuški su 14. maja 1999. ubijena 44 civila albanske nacionalnosti, protjerano je više od 400 žena, djece i staraca, a njihovi domovi su zapaljeni. Crnogorski mediji podsjećaju da je crnogorska policija u Pljevljima krajem prošle godine uhapsila još jednog pripadnika iste jedinice – Milojka Nikolića – a pretpostavlja se da se još nekoliko njih krije na teritoriji Crne Gore. U decembru je u Njemačkoj uhapšen Zoran Obradović Bubica, jedan od glavnoosumnjičenih za taj zločin, a i dalje se traga za 15 “šakala”. Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 20. decembra je počelo suđenje devetorici pripadnika ove jedinice.

BATKO

Podgorički dnevnici “Pobjeda” i “Dan” objavili su kako je dugogodišnja policijska istraga pokazala da je podgorički taksista Vukašin Vuk Popović, koji se od 17. jula 1997. godine smatra nestalim, ubijen te da je za to odgovoran Veselin Vlahović zvani Batko ili Batica. Dnevnici tvrde da je crnogorska policija prikupila sve dokaze i da se opravdano sumnja da je zločin izvršio Batko, poznatiji kao “monstrum sa Grbavice”. “S obzirom na to da je Vlahović u BiH optužen za ubistvo više osoba, crnogorsko tužilaštvo će ovaj predmet ustupiti tamošnjim pravosudnim organima”, piše “Dan”, podsjećajući na slučaj taksiste Popovića, čiji je zapaljeni automobil pronađen 17. jula 1997, od kada mu se gubi svaki trag.

Veselin Batko Vlahović u pritvoru u Bosni i Hercegovini čeka suđenje za ratne zločine počinjene na Grbavici. O Batkovim zločinima je zabilježeno bezbroj svjedočenja, a sam je nakon hapšenja u Španiji priznao da je na Grbavici ubio “preko sto muslimana”.

VMRO/DPMGAY

Dok se Split priprema za Pride, zvanično Skoplje se priprema za ustavne promjene kojima bi izričito zabranili homoseksualne brakove. Makedonska vladajuća stranka VMRO/DPMNE, piše “Nova Makedonija”, predložit će zakon za koga očekuju da će ga podržati njihovi koalicioni partneri te da će biti izglasan u roku od tri mjeseca. Iako u Makedoniji zajednice pripadnika istog spola nisu dozvoljene, vladajuća koalicija će povesti računa da ispravi tu “grešku”. Naročito nakon što je više vjerskih vođa zatražilo baš takve promjene ustava: u njemu bi moralo pisati da je brak “veza muškarca i žene”. Kočo Andonovski iz makedonske podružnice Helsinškog komiteta za ljudska prava kritizirao je namjeru vlade koja bi “morala uspostavljati pozitivno okruženje i podsticati na ostvarenje prava marginalnih grupa”. “Umjesto toga, suočavamo se sa suprotnom situacijom, jer mnogi poslanici tvrde da bi homoseksualce trebalo liječiti u bolnicama”, rekao je Andonovski. Agencije su ranije izvijestile da rezultati ankete provedene među Makedoncima ukazuju da je čak 91 odsto ispitanih protiv istospolnih brakova, ali se i 88 odsto ispitanih protivi ustavnim promjenama.