Balkan prolaz

KULTURA

Zamjenik generalnog direktora u Generalnoj direkciji EU za proširenje Stefano Sannino vrlo je kulturno ocijenio da prisustvo Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini 15 godina od Dejtona pokazuje da politički lideri BiH još nisu razvili potrebnu političku kulturu i mentalitet da bi shvatili da su im neophodne reforme kroz konstruktivan dijalog i kompromis. Dakle, došlo se do elementarnog bontona.

Prije nego što diplomatski puritanci ospu drvlje i kamenje na Sannina, najnovija vijest iz Republike Srpske: predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik izbacio je iz Senata Republike Srpske, inače općenepotrebnog tijela, Dragana Čavića, bivšeg predsjednika Republike. Niko iz Senata se povodom ove Dodikove demonstracije samovolje nije oglasio, a da stvar bude gora, ispostavilo se da su se i sami članovi Senata o tome informirali tek iz Službenog glasnika. U reagiranju povodom ove sramote, Demokratska partija Dragana Čavića navodi da je za njih Milorad Dodik “diktator koji je u Republici Srpskoj izgradio režim koji služi da štiti njega i njegove političke istomišljenike i poslušnike, a za sve koji to nisu, režim je namijenio progon i šikaniranje”. A sad, o nekulturnom Sanninu…

SUPRUGA

Posljednja depeša WikiLeaksa koja se odnosi na ove prostore govori o odnosima bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića sa njegovom suprugom Mirjanom Marković. On nije doživio da čuje presudu Tribunala u Haagu za najteže ratne zločine na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, računajući i genocid, a ona, kako piše britanski “The Independent”, u Francuskoj uživa u izobilju, daleko od srbijanskog pravosuđa, zadovoljavajući svoje sklonosti ka krznu, parfemima i kavijaru. Upućeni britanski dnevnik tvrdi da će se uskoro podvrgnuti i plastičnoj operaciji u Italiji. Teza koju podgrijava “The Independent” – da je Mirjana Marković bila “pokretačka snaga” u braku sa Miloševićem i njegovim zločinima – nije nova i mogla se čuti kao ozbiljna priča, naročito u krugovima koji su namjeravali relativizirati ratnu ulogu “balkanskog kasapina”.

Milošević je ženu zvao telefonom svakog jutra, izvijestio je američke diplomate šef pritvorske jedinice u Scheveningenu Timothy McFadden: “Sa suprugom ima neobičan odnos. Milošević može manipulirati nacijom, ali teško upravlja svojom ženom, koja naprotiv izgleda da upravo ima takvu moć nad njim.” McFaddenov izvještaj spominje i da su u Haagu razmišljali kako da napetom Miloševiću umanje stres i “usreće ga”, pa čak i da se razmatrala mogućnost dovođenja Mirjane Marković iz Moskve u Haag. Od toga se odustalo, piše McFadden, jer “ona umije biti veoma nepredvidiva osoba”.

MAKEDONIJA

Sporu između Makedonije i Grčke oko imena bivše jugoslavenske republike ne nazire se kraj, a sukob se manifestira u svakoj, pa i najbanalnijoj prigodi. Nakon što su ovogodišnji domaćini takmičenja za pjesmu Eurovizije na njemačkoj stranici Eurosonga Makedoniju uvrstili pod njenim ustavnim nazivom, uslijedila je prava provala bijesa komentatora grčkih medija i internetskih blogova. Upućeni su brojni protesti Europskoj radiodifuznoj uniji, jer je na stranici umjesto zvaničnog naziva “BJRM” upisano samo Makedonija.

BERLUSCONI

Crnogorska opoziciona stranka Pokret za promjene najavila je podnošenje krivične prijave protiv bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i premijera Italije Silvija Berlusconija zbog “osnovane sumnje da su nanijeli nesagledivu štetu energetskom sektoru Crne Gore”. Prijavom, koja će biti podnesena državnom tužitelju, bit će obuhvaćeni i potpredsjednik crnogorske vlade Vujica Lazović i doskorašnji ministar ekonomije Branko Vujović. “Sadašnja visoka cijena električne energije samo je jedna od negativnih posljedica tajnih dogovora, protivzakonitih odluka i štetnih ugovora koje su kreirali, donijeli i potpisali Đukanović, Berlusconi, Lazović i Vujović i sa njima povezana lica”, navodi se u saopštenju PzP-a, u kojem tvrde da će posljedice vremenom biti sve intenzivnije i da će se odraziti na poskupljenje robe i usluga, standard građana, poslovanje privrednih subjekata, kapitalnu vrijednost i poslovne efekte Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), punjenje budžeta i mogućnost trajnog gubitka EPCG-a. “Energetski potencijal Crne Gore očito pokušaj kompenzacije za šverc cigara i štetu koja je sa njim nanesena Italiji”, ocijenio je potpredsjednik PzP-a Branko Radulović, napominjući da to potvrđuje pisanje italijanske štampe te istraga koju vodi Tužilaštvo italijanskog grada Pescare zbog sumnji u korupciju u Italiji i Crnoj Gori u vezi sa izgradnjom energetskog kabla.

TIRANA

Tri osobe su poginule, a više desetina je ozlijeđeno u sukobu s policijom tokom protesta koje je u centru Tirane u petak organizirala vodeća opozicijska Socijalistička stranka, tražeći ostavku premijera Saljija Beriše i kompletne Vlade zbog korupcije i malverzacije na prošlogodišnjim izborima. Prosvjednici – a medijski izvještaji navode da ih je bilo preko 20.000 – policiju su gađali kamenjem, na šta su pripadnici snaga reda ispred sjedišta Vlade odgovorili suzavcem. Povrijeđen je najmanje jedan policajac, jedno policijsko vozilo je zapaljeno, jedan demonstrant je autom pokušao razvaliti kapiju na ulazu u premijerovu rezidenciju, a nekoliko vozila je zapaljeno ispred Međunarodnog kulturnog centra koji je nešto ranije također zapaljen. Albanska novinska agencija ATA navodi da je policija preuzela kontrolu nad glavnom ulicom u Tirani i da su se demonstranti povukli od zgrade vlade nakon što su albanski predsjednik Bamir Topi i čelnik socijalista Edi Rama pozvali na mir.

HEROJ

Navršilo se 18 godina od smrti Srđana Aleksića. Dana 27. januara 1993, Aleksić je preminuo u trebinjskoj bolnici od posljedica premlaćivanja od strane četvorice srpskih vojnika koji su nekoliko trenutaka ranije usred dana, nasred ulice, pred vratima policijske stanice u Trebinju namjeravali zaklati Alena Glavovića. Juniorski rekorder u plivanju i amaterska glumačka nada Trebinja, Srđan Aleksić, smogao je snage i herojske hrabrosti da se svojim tijelom suprotstavi zločinu i odbrani čovjeka, iako je morao znati da mu to suborci neće oprostiti. Zločincima je (pre)suđeno još u ratu, dobili su tek po dvije godine zatvora, a jedan od njih – i to navodno jedini koji se na suđenju pokajao – kasnije je poginuo na ratištu. Kažu da je njegova slika i danas u spomen-sobi kasarne VRS-a u Trebinju, uz sliku Srđana Aleksića. Advokat počinitelja na suđenju je pravdao zločin riječima: “Tako mu i treba kad je branio baliju.” Srđanov otac Rade na smrtovnici je napisao: “Srđan je poginuo vršeći svoju ljudsku dužnost.”