Car Trajan i lažna obećanja

Od podnošenja kaznene prijave protiv devetero osoba zbog oružane pobune Jedinice za specijalne operacije (JSO) 2001. godine, među kojima i protiv nekadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunice, koju je početkom studenog podnio beogradski odvjetnik Srđa Popović, kao da se ništa nije pomaklo.

Iako je u protekla dva mjeseca svega i svačega procurilo u javnost, uglavnom zahvaljujući pojedinim medijima i Jasni Babić koja je rasklopila bar mali segment “duhanske afere” i uvlačenja ubijenog premijera Zorana Đinđića, nadležni šute o rezultatima istrage obećane još prije nekoliko godina. Jednako kao što šute i ostali, osim nekolicine javnih ličnosti koje su i dosad tražile da se ispita vrijeme koje je prethodilo atentatu u ožujku 2003. godine, kao i vrijeme nakon atentata, pogotovo iznenadna predaja Milorada Ulemeka Legije 2. svibnja 2004. godine.

Postupci u ladici

O tome je također procurio novi podatak: tada nadležni javni tužitelj Zoran Jakovljević posvjedočio je nedavno da je postupak zbog nezakonitosti u predaji Ulemeka, protiv tadašnjeg ministra policije Dragana Jočića i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Radeta Bulatovića spremljen u ladicu po nalogu tadašnje političke garniture. Tako je i danas tajna o čemu su čavrljali Legija i Jočić i njegova ekipa u kabinetu ministra satima prije no što su ga, kako je po zakonu trebalo, odveli u pritvor Centralnog zatvora u Beogradu.

Specijalno tužiteljstvo za borbu protiv organiziranog kriminala, tvrdi specijalni tužitelj Miljko Radisavljević, uskoro će dati kazneno-pravnu ocjenu pobune JSO i odlučiti, na temelju kaznene prijave advokata Popovića, da li će otvoriti istragu, jer sad je riječ o predistražnom postupku. Da li će biti saslušani svi oni koji su navedeni u kaznenoj prijavi, pa i Vojislav Koštunica, nema jasnog odgovora.

– U ovoj fazi postupka bit će saslušani svi oni koji o tom događaju nešto znaju. Da li će netko od njih imati i status osumnjičenog, znat će se kad tužiteljstvo bude donijelo odluku da li ima osnova za podnošenje zahtjeva za provođenje istraga – kaže specijalni tužitelj.

Spremni progovoriti

U međuvremenu, usprkos tajnosti istrage, sudski hodnici su kao u cara Trajana kozje uši, pa se već pročula informacija da su naknadno (lani) uhićeni zavjerenici i atentatori Sretko Kalinić i Miloš Simović – ovaj prvi je već zatražio ponovljeno suđenje – spremni ispričati (ponešto već i jesu) što znaju o cijeloj stvari u zamjenu za manju kaznu u ponovljenom suđenju. Jedine nove činjenice u posljednjih godinu dana su Kalinić i Simović, koji su napokon u vlasti srpskog pravosuđa – sve ostalo je tužiteljstvo, puno prije nego što je Srđa Popović presavio tabak i podnio kaznenu prijavu, moglo ispitati davno prije.

Zato najave nadležnih da će uskoro biti rezultata istrage i da će se napokon ispitati sve okolnosti i događaji koji su doveli do atentata na premijera Đinđića, i dalje djeluju kao laži usmjerene dodatnom zataškavanju i zaboravu.