Diplomacija na djelu

Neslužbeno doznajemo da hrvatska veleposlanstva Njemačke i Francuske planiraju projekte pomirenje Hrvatske i Srbije prema primjeru Francuske i Njemačke, na čemu je i nastala Europska unija. Veleposlanstva su svjesna što taj primjer može donijeti Hrvatskoj u odnosima sa susjedima te su se “obvezala umnogostručiti zajedničke inicijative” po tom pitanju.

Diplomatski rečeno, veleposlanstva imaju ideje no ne žele ih nametati, nego ponuditi kao već prokušane modalitete suradnje. Jedan od njih je i Francusko-njemački ured za mladež, koji je 10. lipnja prošle godine organizirao zajednički posjet francuskog i njemačkog veleposlanika, Jeromea Pasquiera i Bernda Fischera Memorijalnom centru Jasenovac, u pratnji grupe mladih iz Francuske, Njemačke i Hrvatske.

– Oba su veleposlanika 14. prosinca 2010. sudjelovala u Berlinu na 10. obljetnici djelovanja OFAJ-a na Balkanu te su tom prigodom razgovarala o odnosima Hrvatske i Srbije, kao i o razvoju dijaloga i razmjenama među mladima iz obje zemlje – rekli su nam u Veleposlanstvu Francuske.

Francusko-njemačka parlamentarna delegacija ovih je dana prvi put u službenom posjetu Hrvatskoj, čime želi “posvjedočiti važnosti francusko-njemačke pomirbe za regiju, a ujedno i dati potporu pristupanju Hrvatske Europskoj uniji”.

Predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić već su krenuli ovim putem, a možda se jednom, po uzoru na TV Arte, osnuje i zajednička TV Istočni Balkan…