GM pilićima protiv ptičje gripe

Britanski znanstvenici su razvili genetski modificirane (GM) piliće koji ne mogu prenijeti infekciju ptičjom gripom. To je korak koji bi u budućnosti mogao smanjiti rizik širenja ptičje gripe i uzrok smrtonosnih epidemija kod ljudi. Znanstvenici sa Sveučilišta u Cambridgeu i Edinburghu izjavili su da su se ti pilići razboljeli i uginuli nakon što su bili izloženi virusu H5N1 ptičje gripe, no nisu prenosili virus na druge piliće s kojima su došli u kontakt. Sprječavanje prenošenja virusa kod pilića trebalo bi smanjiti rizik kojem su izloženi ljudi.

Prema Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja, od 2003. virus ptičje gripe H5N1 kružio je Azijom i Srednjim istokom, s povremenim probojima u Europu, i usmrtio ili bio uzrokom uništenja milijuna ptica. Rijetko pogađa ljude, no kada do toga dođe, ishod je poguban. Svjetska zdravstvena organizacija zabilježila je od 2003. godine 516 slučajeva kod ljudi, a virus je bio koban za njih 306. Stručnjaci kažu kako postoji opasnost da virus evoluira u oblik koji bi se lako prenosio s čovjeka na čovjeka, što bi prouzročilo pandemiju zbog koje bi mogli pomrijeti milijuni ljudi.

U jugoistočnoj Aziji, Kini i dijelovima Afrike ptičja gripa je već glavno ekonomsko pitanje i pitanje sigurnosti prehrambenih proizvoda. Njezino prenošenje na ljude predstavlja konstantnu prijetnju. Južna Koreja izjavljuje kako je nedavno podigla stupanj opasnosti nakon što je na peradarskim farmama otkrivena ptičja gripa. Doktorica Helen Sang s Instituta Roslin na Sveučilištu u Edinburghu naglasila je u zajedničkom izlaganju kako bi GM pilići mogli biti način za poboljšanje ekonomske sigurnosti i ispravnosti hrane u dijelovima svijeta gdje ptičja gripa predstavlja veliku prijetnja, iako bi njihova uporaba vjerojatno povisila troškove uzgoja.

Zemlje poput Kine zainteresirane su za mogućnost genetske modifikacije kako bi zaštitile perad i ljude. To će biti skuplje jer će se za opskrbu proizvođača trebati koristiti proizvodi kompanija za uzgoj takvih pilića. U isto vrijeme, bit će smanjeni troškovi cijepljenja i gubici cijelih jata. Dok bi veliki proizvođači peradi mogli imati koristi od te nove vrste transgeničnih ptica, ostali bi morali pričekati dok znanstvenici ne stvore ptice za uzgoj na manjim farmama.

Kako bi uzgojili GM piliće, istraživači su u njih ubacili novi gen koji proizvodi malu molekulu, “mamac” koji oponaša važni kontrolni element virusa ptičje gripe. Mehanizam replikacije virusa je prevaren tako da prepoznaje falsificiranu molekulu umjesto virusnih gena i to remeti ciklus replikacije virusa. Nakon proizvodnje modificiranih virusa, virusom H5N1 zarazili su njih deset te deset normalnih pilića. I ove ptice su bile zaražene i oboljele, ali nisu prenosile infekciju na druge ptice koje su bile s njima u istom kavezu, čak ni ako su te druge ptice bile ne-transgenične. Studija je objavljena u časopisu “Science”. Istraživači su izjavili kako sada planiraju uzgojiti piliće koji bi bili potpuno otporni na ptičju gripu, za razliku od ovih koji samo sprječavaju prijenos.

Izgleda da ništa ne može spriječiti širenje genetske modifikacije biljaka i životinja. Polako nestaje početna nada da će se edukacijom javnosti moći kontrolirati potreba za ostvarivanjem profita velikih korporacija koje se bave genetskim modificiranjem. Iz dana u dan smišljaju se novi razlozi kako bi se pristupilo masovnom produciranju GM hrane. Tako je nedavno tim znanstvenika kao spasonosno rješenje za krpanje ozonskih rupa preporučio masovno pošumljavanje svijeta posebnim genetski modificiranim drvećem. Sada se na sličan način koristi strah ljudi od pandemije ptičje gripe i nastoji nametnuti prodaja GM pilića.