Izlazak iz geta

Popis stanovništva i povratak izbjeglica prioritetne su aktivnosti SNV-a u narednoj godini, zaključili su delegati skupštine Srpskog narodnog vijeća i praktički jednoglasno usvojili izvještaje za prošli period i planove za narednu godinu. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac naglasio je da je tokom ove godine učinjeno mnogo na razvoju i izgradnji institucija Srba u Hrvatskoj.

– Tokom ovih 20 godina više se radilo na razaranju nego na stvaranju institucija, ne samo srpskih nego uopće. Pojedinci iz srpskih redova, iz raznih razloga, ne žele priznati institucije koje su stvarali i koje su dobile svoje mjesto u Ustavu i zakonima – rekao je Pupovac.

Sloga koja razara

Govoreći o napadima na SNV koji dolaze iz redova nekih srpskih stranaka okupljenih u asocijaciju Srpska sloga, Pupovac je rekao da “sloga koja razara srpske institucije i ne vidi da su Srbima potrebne jače institucije u društvu, nije sloga već instrument destrukcije”.

Naglasio je da je tokom ove godine, izborom predsjednika Ive Josipovića i njegovim susretima sa srpskim kolegom Borisom Tadićem, počeo proces poboljšanja odnosa Hrvatske i Srbije. O izbornom zakonu Pupovac je rekao da su stavljanjem kandidata srpskih stranaka i lista na opće stranačke liste izbjegnuti segregacija i maltretiranje građana na biračkim mjestima.

– Osim SNV-u, koji se obraćao Ustavnom sudu, segregacija svih ovih godina nikom nije smetala i nitko u njoj nije vidio ništa nezakonito – rekao je Pupovac, dodavši da su Srbima zagarantirana najmanje tri poslanika, ali ih mogu imati i više.

– Iz geta smo izišli u slobodni politički prostor koji smo zauzimali prije 1990. godine – rekao je Pupovac i dodao da više nitko neće određivati o čemu manjine mogu a o čemu ne mogu odlučivati.

Spriječiti asimilaciju

Ukazano je i na potrebu što većeg odziva na manjinskim izborima, koji je do sada bio nezadovoljavajući. Od Državnog zavoda za statistiku tražit će se da SNV i županijska vijeća budu uključeni u provođenje popisa stanovništva.

– Popis stanovništva je prilika da se spriječe asimilacioni procesi – rekao je Pupovac.

Kako je ove godine obilježena 15. godišnjica Erdutskog sporazuma, delegati su odlučili da neka od priznanja SNV-a na prijemu 5. januara budu uručena učesnicima mirne reintegracije. Tako će plaketa i medalja “Nikola Tesla” za doprinos razvoju srpskih institucija biti uručena predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke Vojislavu Stanimiroviću, plaketa i medalja “Svetozar Pribićević” za unapređenje odnosa između Hrvata i Srba Vesni Škare Ožbolt i Ivici Vrkiću, tadašnjim predstavnicima vlade u procesu mirne reintegracije, a plaketa i medalja “Gojko Nikoliš” za afirmaciju antifašističkih vrijednosti profesoru Nikoli Viskoviću iz Splita. Novouvedenu nagradu “Diana Budisavljević”, nazvanu po Austrijanki koja je spašavala srpsku djecu s Kozare 1942. godine, dobila je Vesna Teršelič koja se kao voditeljica “Documente” bori za otklanjanje ratnog nasljeđa i inicira osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima.


Revizija nije ustanovila nikakve nepravilnosti

Iako je sjednica imala civiliziran tok, za što su zaslužni i delegati koji su članovi raznih srpskih stranaka, njen početak obilježili su pokušaj nasilnog ulaska u dvoranu nekolicine nepozvanih srpskih aktivista i uzurpacija govornice od strane Nenada Vlahovića, predsjednika VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije. Mimo dnevnog reda on je pokušao, kako je rekao, dati ostavku na položaj potpredsjednika SNV-a, s koga je već ranije razriješen. Ta je grupica održala konferenciju za medije u ulazu zgrade, razbacujući se optužbama na račun SNV-a i Pupovca, koga su optužili za “zamračivanje 3,8 miliona kuna”. Vlahović je, zajedno sa Stanišom Žarkovićem iz Virovitičko-podravske županije, izjavio da “Hrvati imaju svoju, a da je Milorad Pupovac hobotnica u srpskim redovima”.

Saša Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a, njihove je optužbe nazvao lažima, rekavši da su državne institucije provele kontrolu u SNV-u i da nisu našle ništa sporno.

– Što se tiče dijela novca koji SNV prima od nas, mogu reći da su bile dvije revizije i da nisu utvrdile nikakve nepravilnosti – potvrdio je i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.