Kalmeta bi morao kazneno odgovarati

Mijat Stanić predsjednik je Nezavisnog cestarskog sindikata u Hrvatskim autocestama. Zahvaljujući njemu, javnost je upoznata s nizom malverzacija koje su se minulih godina događale u ovom javnom poduzeću. Stanić je, kao predstavnik radnika, neko vrijeme sjedio i u Nadzornom odboru tvrtke, tako da su mu dobro poznati i procesi koji su se odvijali u vrhu poduzeća. Sve što je u HAC-u vidio i doživio, sažima u jednostavnu rečenicu: Naše poduzeće nisu pljačkali pojedinci, nego zločinačka organizacija!

Na koliko je načina, prema vašim saznanjima, izvlačen novac iz HAC-a?

– Bilo je barem dvadesetak modela izvlačenja novca. Neki su slični, ali nijedan nije potpuno jednak, bilo da je riječ o malverzaciji pri javnim nabavama ili sklapanju ugovora o dodatnim radovima. Ako istrage budu pošteno napravljene, javnost će u konačnici biti upoznata sa svime, pa i s činjenicom da su u kriminal s Hrvatskim autocestama bile upregnute i državne institucije.

Zločinačka organizacija

Predsjednik Nadzornog odbora Zdravko Livaković i predsjednik Skupštine HAC-a Božidar Kalmeta u istragama su ostali netaknuti?

– Dosta se u posljednje vrijeme govorilo o smjeni ministra Kalmete, ali ona se, na sreću, nije dogodila. Kažem na sreću, jer ne mogu pristati na tezu da je riječ prvenstveno o političkoj odgovornosti ministra. Naime, kod nas se često događa da se dužnosnici ostavljaju na miru nakon što prihvate političku odgovornost za svoje postupke. Uzmimo za primjer Zdravka Livakovića, koji je jednostavno dao ostavku i tu se priča s njim zasad završava. Kao da nije bio tu kad se događala pljačka stoljeća! On je bio jako dobro upućen u sve detalje te pljačke, a to govorim iz iskustva, jer sam s njim sjedio u Nadzornom odboru. Baratao je svim detaljima. Kad je ministar Kalmeta u pitanju, on mora snositi kaznenu, a ne političku odgovornost za svoje postupke.

Uvjereni ste da je Kalmeta znao za malverzacije?

– Uvjeren sam, jer znam što se događalo. Imali smo priliku vidjeti pisani dokument bivšeg direktora Uprave Marija Crnjaka, koji je upozoravao da mu ministar Kalmeta tri godine pravi probleme, stvarajući paralelnu liniju upravljanja tvrtkom. Zdravko Livaković je bio samo Kalmetina produžena ruka. Crnjak je, podsjećam, pisao Nadzornom odboru da se Hrvatskim autocestama upravlja nezakonito, s više razine, a tu je apostrofirao ministra Kalmetu. Uostalom, o njegovoj ulozi dosad su govorila već dvojica članova Uprave i ne znam što se treba dogoditi da policija i Odvjetništvo napokon poduzmu korake u Kalmetinom smjeru. Ponavljam, ministar Kalmeta nije zaslužio samo smjenu, zaslužio je da se njime bave institucije pravne države.

Pri istrazi u HAC-u privode se uglavnom članovi Uprave, no oni sami nisu mogli izvesti zahvate kakvi su izvedeni: koliko je zapravo krakata ta kriminalna hobotnica?

– Niže strukture koje su omogućile pljačku zapravo su žrtve devijacije društva. Državna vlast doslovno se bila pretvorila u zločinačku organizaciju koja ima svoja pravila igre. Ako netko nije želio sudjelovati, bio je odstranjen po hitnom postupku. Naravno, ne želim izuzeti od odgovornosti kolege iz tvrtke koji su pljačku pomagali i omogućavali je s nižih pozicija, ali znam i za slučajeve kad su ljudi prije nekoliko godina išli prijaviti malverzacije DORH-u, pa su bili praktički otjerani. U takvim uvjetima teško se bilo suprotstaviti onome što se događalo. Ni sam se prije tri-četiri godine nisam usuđivao govoriti onako kako danas govorim.

HAC nije jedini

Vlast kao zločinačka organizacija – nije li to malo preteška kvalifikacija?

– Nipošto! Prije ili kasnije to će izaći na vidjelo, ali da bi se nešto takvo dokazalo, najprije valja očistiti institucije pravne države – pravosuđe i policiju. Saznanja koja imam, a koja su sigurno točna, govore da je HDZ-ova vlast sa Sanaderom na čelu bila strukturirana i djelovala kao zločinačka organizacija. Nemojte misliti da je HAC usamljen primjer pljačke u državi; kod nas se nije događalo ništa što se nije događalo u Hrvatskim šumama ili Hrvatskim vodama, samo što se kriminalom u tim tvrtkama nitko nije pozabavio u mjeri u kojoj se bavi HAC-om.

Pritišću li vas zato što se sindikat kojem ste na čelu bavi poslom kojim bi se trebala baviti policija?

– Klasičnih prijetnji nisam imao, a nisam ih ni očekivao, pogotovo nakon Sanderova odlaska. Rekoh, prije tri godine bih imao grdnih problema, ali sa Sanaderovim odlaskom stvoreni su preduvjeti da se slobodnije i konkretnije može govoriti o ovim stvarima. Barem sam tako instinktivno osjetio i počeo javno istupati. Doduše, nekima od mojih sindikalista pokušali su dati otkaze, ali imali su nesreću da su naišli na dobru ekipu, koja dugo vremena radi zajedno. Imamo povjerenja jedni u druge i držimo se zajedno. Zato nas je malo teže razbiti.

Vjerujete li da će ukradeni novac HAC-u jednom biti vraćen?

– Jedan će dio biti vraćen, ali ne i cijeli ukradeni iznos. Dio bi se, mislim, morao vratiti: ako tako ne bude, nismo učinili bog zna što.