Mirisima protiv depresije

Već tisućama godina u raznim se religijama pale mirisni štapići, a u kršćanstvu je tu ulogu preuzeo tamjan. Vjernici misle da to ima pozitivne posljedice za njihovu dušu, a sada su biolozi došli do spoznaja kako ta navika pozitivno utječe i na ljudski mozak. Internacionalni tim znanstvenika sa Sveučilišta John Hopkins i Jeruzalemskog sveučilišta u najnovijoj studiji tvrdi kako paljenje tamjana aktivira dosad malo poznate kanale u mozgu i tako ublažava anksioznost i depresiju. Izvjesno je da će ovo otkriće pokrenuti stvaranje potpuno nove generacije lijekova koji će se temeljiti na inhaliranju.

Unatoč rasprostranjenim običajima paljenja mirisnih smola u religijske svrhe, znanstvenicima dosad nije palo na pamet pozabaviti se utjecajem takve prakse na čovječju psihu. Rezultati postignuti prilikom izlaganja miševa “svetom dimu” sve su iznenadili: u mozgovima tih malih životinja generirali su se različiti kemijski spojevi koji su ih doveli u stanje savršenog mira. Dr. Gerald Weissmann, jedan od voditelja istraživanja, šaljivo je komentirao: “Vjerojatno Marx nije bio daleko od istine kad je religiju nazvao opijumom za narod. Morfij se dobiva od maka, kanabionidi od marihuane, LSD od gljiva, a sve se to koristilo unutar različitih religijskih ceremonija.”

Otkriće da dim tamjana pozitivno utječe na određena moždana središta moglo bi pomoći razumijevanju nastanka bolesti živčanog sustava. Nova znanstvena studija daje i biološko objašnjenje tisućugodišnjeg opstojanja sličnih religijskih običaja, neovisno o vremenu, kulturi, jeziku i prostornoj udaljenosti.

Paljenje tamjana, najvjerojatnije i ostalih mirišljavih štapića, uistinu će vas učiniti sretnijim i pozitivnijim. Isprobajte svakako sljedeće mirisne štapiće:

Lotos: Cvijet lotosa simbol je čistoće i duhovnosti, a lotosovi štapići šire zlatnu auru koja pomaže ljudima da otvore svoje srce i osjete beskonačnu ljubav. Karakterizira ih nenametljivi ugodni miris i lagani dim koji se lako podnosi.

Sandalovina: Miris je vrlo egzotičan i tradicionalno se koristi u jogi i meditaciji. Umiruje um i uklanja sve negativnosti, pa pomaže u unutrašnjoj ravnoteži. U Indiji se prah koristi u kozmetičke svrhe i kao afrodizijak.

Cedar: Drvo cedra poznato je po sposobnosti odolijevanja najtežim promjenama temperature i vlažnosti. Sjevernoameričkim Indijancima to drvo  predstavlja most između neba i zemlje, a dim prenosi ljudske molitve bogovima. Cedrove štapiće koristite za postizanje unutrašnje stabilnosti.

Tamjan: Kršćani tamjanovim dimom rastjeruju različite demone i ostala negativna bića. Upečatljivi slatkasti miris brzo se širi prostorom, a udisanje dima uklanja depresiju i smanjuje bol. Koristite ga kad ste prehlađeni ili uznemireni.

Jasmin: Miris djeluje umirujuće i stvara subjektivni osjećaj topline. Uklanja depresiju i opušta tijelo izloženo većim fizičkim naporima. Jasmin je dobro  zapaliti ako vas muči glavobolja ili imate problema s dišnim putovima.

Ruža: Tisuća godina doživljavana kao simbol ljepote i očuvanja ljepote. Opušta i grije, uklanja stres i vraća dobro raspoloženje. Protiv nesanice i problema s  venama.