Mona Lisine brojke i slova

Misterij Leonarda da Vincija i dalje traje. Ovaj put tim sastavljen od znanstvenika i povjesničara umjetnosti odlučio je detaljno pogledati poznatu sliku Mona Lise i vidjeti može li se naći nešto novo što drugi dosad nisu zabilježili. Nakon što su u Dan Brownovom bestseleru “Da Vincijev kod” Leonardove slike iskorištene za trilerski zaplet, ne prestaju polemike o životu i skrivenoj simbolici djela ovog velikog majstora. U kontekstu gnostičkog preporoda, posljednjih desetak godina najviše se pričalo o “Posljednjoj večeri” gdje se među Isusovim učenicima tražila Marija Magdalena. Ta zagonetna osoba iz Novog zavjeta, kojoj je tradicionalna kršćanska teologija dodjeljivala ulogu preobraćene prostitutke, sada je prepoznata kao Isusova družbenica koja ga je nepokolebljivo pratila tokom izvršavanja misije. Na trenutak se činilo kako će polemike oko Marije Magdalene zauvijek u drugi plan potisnuti do tada najzagonetniji Leonardov lik – Mona Lisu. Ipak, izgleda da su se prevarili svi koji su tako mislili.

Prije nekoliko tjedana slika Mona Lise postala je središnja točka nove misterije, nakon što su povjesničari umjetnost još jednom bolje pogledali slavno umjetničko djelo. Ranije su se zbog Leonardovih homoseksualnih sklonosti bavili preispitivanjem Mona Lisinog spola i u njoj prepoznavali jednog od majstorovih učenika, no sada su se odlučili malo bolje zagledati u njezine oči. U tamnoj boji zjenica uočili su sitna slova i brojke koje je namjerno sakrio zagonetkama sklon Leonardo. Moderna tehnologija pružila im je jedinstvenu priliku velikog povećanja detalja slike: stručnjaci izjavljuju kako jedva zamjetljiva slova i brojevi, koji nisu vidljivi prostim okom, predstavljaju nešto poput stvarnog Da Vincijevog koda.

Silvano Vinceti, predsjednik talijanskog Nacionalnog komiteta za kulturno nasljeđe koji je uočio simbole, izjavio je da su u desnom oku slova LV, što bi jednostavno mogli biti slikarevi inicijali, dok simboli u lijevom oku nisu tako jasni. Nakon dugotrajnog mikroskopskog promatranja, talijanski znanstvenici su zaključili kako je vrlo teško točno odrediti te simbole. To mogu biti dva slova CE, ali i jedno slovo B. No, to nije sve. Znanstvenici su malo bolje pregledali i luk mosta koji se nalazi u pozadini žene s tajanstvenim osmijehom. Tamo su prepoznali broj 72, no priznali su da to istovremeno može biti slovo L i broj 2.

Treba imati na umu kako se radi o djelu starom gotovo 500 godina, no znanstvenici su uvjereni kako se ne radi o greškama i kako je umjetnik te simbole tamo namjerno postavio. Da sve bude kao u nekom trileru, ovo istraživanje je potaknuto nakon što je jedan od znanstvenika otkrio knjigu iz antikvarijata koja govori o simbolima u Mona Lisinom oku.

– Da Vinci je na Mona Lisu stavio poseban naglasak i znamo da je posljednjih godina svog života tu sliku nosio svugdje sa sobom. Isto tako, znamo da je bio vrlo sklon ezoteriji i u da je u svojim djelima koristio brojne simbole kako bi prenio poruke. Tko zna, može se raditi i o ljubavnoj poruci liku na slici – kaže Silvano Vinceti.

On je inače član grupe koja traži dopuštenje za ekshumaciju Da Vincijevih ostataka iz njegove grobnice u Francuskoj. Željeli bi prema umjetnikovoj lubanji nanovo kreirati njegovo lice i ustanoviti je li Mona Lisa, koja je u vlasništvu francuske države i izložena u Louvreu, obrnuti umjetnikov autoportret, kao što neki vjeruju. Izgleda da teorija o Leonardovoj homoseksualnosti polako pada u vodu i da se sve više pretvara u teoriju o narcisoidnosti. Jer kako drugačije protumačiti činjenicu da se netko pod kraj života ne želi razdvojiti od svog autoportreta?