Na Milovom putu

Nakon ostavke dosadašnjeg premijera Mila Đukanovića, crnogorski predsjednik Filip Vujanović je, uz konsultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka, Parlamentu predložio kandidata Demokratske partije socijalista Igora Lukšića za mandatara nove Vlade. Nakon izbora i podrške 46 poslanika vladajuće koalicije, Lukšić je s dvojicom potpredsjednika i 15 ministara položio zakletvu.

Novi je premijer tokom rasprave u Parlamentu rekao da će njegova Vlada nastaviti da sprovodi prioritete Đukanovićeva kabineta, da će ključni zadatak biti ispunjavanje zadataka iz Brisela kako bi zemlja dobila datum za početak pregovora o članstvu, kao i da će lično koordinirati tim poslom.

Đukanovićevi ljudi

U novu je Vladu izabrano samo petero novih ministara, koji su zamijenili Đukanovićeve dugogodišnje kadrove. Tako je na dužnost potpredsjednika Vlade za politički sistem i ministra pravde izabran Duško Marković, koji je do prije pola godine bio šef ozloglašene Agencije za nacionalnu bezbjednost, a od kraja jula ministar bez portfelja. Resor finansija vodiće dosadašnji Lukšićev pomoćnik u Ministarstvu finansija Milorad Katnić, a ekonomije Vladimir Kavarić. Konačno je, nakon četiri mandata, zamijenjen ministar turizma i održivog razvoja Predrag Nenezić, pa je tako novi ministar ključne privredne grane Crne Gore Predrag Sekulić. Ministarstvom poljoprivrede rukovodiće dosadašnji gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević, dok će resor nauke i tehnologije voditi Sanja Vlahović. U ključnim ministarstvima nije bilo većih personalnih promjena, pa će tako Ministarstvo vanjskih poslova i dalje voditi Milan Roćen, Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Braković, a odbranom će rukovoditi Boro Vučinić.

Manje promjene u vladi, kao i kompletan izbor i imenovanje Lukšića za mandatara, opozicija i pojedinci protumačili su kao Đukanovićevu vladavinu iz sienke, što je novi premijer prokomentarisao kao neosnovane sumnje, pozivajući opoziciju na saradnju. Igor Lukšić poslanicima je objasnio da će nova Vlada nastaviti da djeluje kao i prethodna, a prioriteti će i dalje ostati članstvo Crne Gore u NATO-u i Evropskoj uniji, regionalna saradnja, ekonomski prosperitet države i sprovođenje reformi.

Na putu u Evropu

– Ocijenio sam da treba objediniti Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija u jedan resor. To nije ništa novo nego provjerena praksa u nekim zemljama. Za novu Vladu nema prečeg zadatka od pune mobilizacije na ispunjavanju sedam zadataka Evropske komisije koje moramo ispuniti da bismo dobili zeleno svjetlo za započinjanje pregovora – objasnio je Lukšić  svoje poteze. Najavio je da će raditi na očuvanju fiskalne i finansijske stabilnosti, depolitizaciji javne uprave, da će transparentnije trošiti novac poreskih obveznika i učiniti sve da država postane efikasniji servis građana.

Opozicija  smatra da je Lukšić ipak svojim dosadašnjim političkim angažmanom zaslužio šansu, ostajući pri tvrdnji da će se “teško izboriti” s uticajem prethodnika Mila Đukanovića na izvršnu vlast. Zamjerili su mu na diskontinuitetu s dosadašnjom ekonomskom politikom, kao i to što u ekspozeu nije prvo naglasio pitanje borbe protiv korupcije i organizovanoga kriminala, što je pored jačanja vladavine prava, depolitizacije pravosuđa i reforme državne uprave jedan od ključnih uslova za dobivanje datuma za pregovore o članstvu u EU-u.

Vlada Igora Lukšića 39. je sastav po redu, a u prethodnih dvadeset godina Milo Đukanović pet je puta bio premijer.