Nova godina stara demagogija

U nekim stabilnijim demokratijama postoji nepisano pravilo po kom je prva godina mandata vlade godina prilagođavanja, druga i treća su godine kad se mogu očekivati konkretniji potezi, a četvrta je izborna i tad je vreme za očijukanje s biračima. Otkako je demokratija kročila na tlo Srbije gotovo da nije postojala vlada koja bi ovo pravilo mogla do kraja sprovesti, jer nijedna vlada nije doživela svoj puni mandat.

Nekako se još jedno nepisano pravilo ovde nije poštovalo, a ono kaže da su manjinske vlade, ili vlade koje zavise od velikog broja partnera, najčešće trajale do kraja. Ovo je prva vlada koja bi mogla da izgura mandat do kraja, do 2012. godine, kad je vreme izborima, ali valja preživeti još jednu godinu, onu u koju smo kročili. A kakva će ona zapravo biti?

Na krilima statističkog izlaska iz recesije, premijer Srbije Mirko Cvetković, koji se ne meša često u svoj posao, nagovestio je lepšu budućnost: kaže da će ova godina biti bolja od prethodne, da će građani osetiti poboljšanje standarda, da će se zauzdati inflacija, da očekuje konačno i status kandidata za EU.

Po potpredsedniku vlade Božidaru Đeliću 2011. će biti teška, ali on polaže nade u borbeni duh građana Srbije i veru koju imaju u sebe, a na tom tragu je i predsednik Boris Tadić koji je u novogodišnjoj poslanici naglasio sledeće:

– Obavezan sam da kažem da ni 2011. neće biti laka, ali ukoliko budemo radili više i bolje, stvorićemo uslove za povećanje životnog standarda i izvesniju budućnost naše dece. To je jedini način da trajno izađemo iz krize i obezbedimo bolju perspektivu Srbije.

Čest je slučaj bio da su o jednoj te istoj temi iz različitih tabora vladajuće koalicije stizale oprečne izjave, no nije se baš dešavalo da iz iste stranke dobijemo nekoliko poruka koje u najmanju ruku nisu usaglašene. Kakofonija u javnom prostoru zapravo znači samo jedno – da u vladi zapravo gledaju u nebo, moleći se za što bolju cenu za Telekom Srbije, jer na tome bi se opet mogli dobiti izbori, baš kao što je to svojevremeno uradio i Milošević.

Nije primećeno da je neko najavio odlučniju borbu protiv korupcije, nije primećeno da se iko ozbiljnije osvrnuo na nepravilnosti koje su državni revizori pronašli u potrošnji novca iz budžeta, u javnim nabavkama. Medijima je bačena koska o smanjenju vlade, nakon što je budžet već usvojen. Sve to ne daje nadu da će biti nekih promena, jer smo i u Novu godinu ušli sa starom demagogijom.