Novi Sad dobiva Muzej holokausta

Nedavno je u Novom Sadu održan drugi seminar o holokaustu, na kom je za proleće najavljena gradnja prvog Muzeja holokausta u Srbiji. Sredstva za izgradnju Muzeja, čija lokacija je i dalje nepoznata, odobrio je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine.

– Muzej neće biti velik, tek nekih dvestotinak kvadrata, ali dimenzije su u drugom planu u odnosu na poruku koju ovakav centar treba da pošalje – rekla je Ana Frenkel, predsednica Jevrejske opštine u Novom Sadu, za novosadski Radio 021. Ona još kaže da generacije koje dolaze sve manje osećaju šta se zbilo u Drugom svetskom ratu, jer nisu preživele holokaust. Zbog toga će ovaj arhivsko-dokumentacioni centar biti strašna poruka o zlodelima koja su počinjena nad svima koji se nisu uklapali u nacistički koncept “krvi i tla”.

Efraim Zurof poručio je sa seminara da je zadovoljan što je poricanje holokausta pobeđeno kao pokret, jer je holokaust najbolje dokumentovan genocid, što je onemogućilo ovaj novi vid antisemitizma. Sa seminara su ipak stigle i brojne zamerke na postojanje antisemitske literature koja se prodaje i u knjižarama Srpske pravoslavne crkve, a najglasniji je bio predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Za razliku od Novog Sada, Beograd i dalje čeka odluku o gradnji Muzeja holokausta koji je najavljen pre više od dve godine na Starom sajmištu. Zbog nerazjašnjenih imovinskih pitanja, odnosno zbog atraktivnosti lokacije, priča oko njegove gradnje i dalje je tajna.