Rabljena sedmica

ARIZONA

MIRJANA

Supruga Ive Sanadera pismom se obratila Hrvatskom helsinškom odboru, što će najviše koristiti zadovoljavanju potreba Ivana Zvonimira Čička za medijskom prisutnošću. Mirjana Sanader žali se da mediji, tijela vlasti i bankarske institucije krše njezina ljudska prava i prava njezinih kćeri. HHO i Čičak idućih će dana provjeravati navode gospođe Sanader, razmatrat će situaciju i zauzimat će stav. O čemu ćete biti iscrpno obaviješteni.

ZID

Grčka kani izgraditi dvanaest i pol kilometara dugačak zid na sjevernoj granici s Turskom kako bi zaustavila sve masovniji prodor ilegalnih imigranata iz Azije i Afrike. Prema grčkim podacima, prošle godine u tu je zemlju ušlo 128 hiljada ilegalnih useljenika, a od toga više od 40 hiljada preko prijelaza Evros gdje Grci sad kane podignuti ogradu. Iz Europske komisije poručuju da se pokazalo kako zidovi i ograde nisu najbolji način za rješavanje migracijskih problema: kažu da je bolji model povesti dijalog sa zemljom iz koje migranti ilegalno ulaze u EU. Ali kad je lakše obzidavati se. Možda bude i provizije.

KAPTOL

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić poslao je svećenstvu pisani dekret u kojem poziva na dosljedno pridržavanje crkvenih propisa, to jest da “paze da se crkveni prostori i prostorije ne koriste za političke stranačke skupove ili stranačka djelovanja”. Kardinala je na pisanje dekreta najvjerojatnije potaknuo politički nastup desničara Josipa Jurčevića u jednoj crkvi na zagrebačkom Jarunu, ali sva je prilika da je to bio samo zgodan povod za objavu crkvene neutralnosti u izbornoj godini. Trebalo je, eto, čekati dvadeset godina da bi se Kaptol opametio i da bi, barem formalno, svećenicima zabranio političko agitiranje. Valjda slute da se partiji za koju su otvoreno navijali proteklih godina sprema preseljenje u opoziciju.

BENZIN

Cijene naftnih derivata nezaustavljivo se primiču tzv. psihološkoj granici od deset kuna za litru najkorištenijeg “Eurosupera 95”. Ovoga tjedna cijena se zaustavila na devet kuna i 31 lipi, što znači da poskupljenje iznosi 33 lipe. Razlog je, naravno, u tome što raste cijena nafte na svjetskom tržištu, a Hrvatska je zemlja na koju globalna kretanja utječu jedino ako su negativna. Poskupljenje benzina, ne treba sumnjati, izazvat će i povećanje cijena mnogih drugih proizvoda i usluga, a ako se uzme u obzir da na svjetskom tržištu skaču i cijene hrane, nije teško zaključiti da nas u ovoj godini očekuje daljnji pad standarda. Još ćemo mi plakati za 2010. godinom.

STOJEDINICA

Višemjesečna financijsko-programska agonija zagrebačkog Radija 101 u utorak je dospjela do faze pokretanja stečajnog postupka i otkaza svim zaposlenicima. Za stečajnog upravitelja postavljen je Branko Petanjek, dok se direktor Radija 101 Drago Perić nije protivio otvaranju stečaja. Rekao je da su iscrpljene sve mogućnosti spasa, ali da problem ne vidi u sebi, nego u prethodnoj upravi koja je Stojedinicu uvalila u goleme dugove. “Svi razgovori koje smo vodili sa zainteresiranim kupcima završavali su neuspješno, prije svega zbog prevelike zaduženosti”, izjavio je Perić, a njegov stečajni nasljednik Petanjek rekao je da će u iduća dva mjeseca pokušati izvući Stojedinicu iz gliba. U kojem je, dodajemo, završila zahvaljujući združenoj nesposobnosti i neodgovornosti onih koji su njome upravljali u proteklih desetak godina. Unatoč svemu, držimo palčeve Radiju 101.