Rabljena sedmica

SANADER

Utamničeni bivši hrvatski premijer dao je intervju “Salzburger Nachrichtenu”, novinama koje izlaze u gradu Sanaderova trenutačnog boravka. Ponovio je da je žrtva političke urote koju predvodi premijerka Jadranka Kosor koja se, po njemu, preplašila mogućnosti prethodnikova povratka u aktivnu politiku. Sanader tvrdi da je glavni izvršitelj premijerkinih zamisli Mladen Bajić, glavni državni tužitelj. “On radi prema instrukcijama iz Sabora, u kojemu većinu drži vlast kojom upravlja gospođa Kosor”, rekao je Sanader za Bajića. Ispričao je da mu je Bajić svojedobno poslao poruku u kojoj mu je čestitao na demantiranju uzimanja provizije za sređivanje kredita Miroslavu Kutli kod Hypo banke, da bi isti Bajić američkim diplomatima malo potom najavio istragu protiv Sanadera u rečenom slučaju.

Bivši premijer, naravno, odbacuje sve optužbe na svoj račun i kaže da, da mu je današnja pamet, 1. srpnja 2009. ne bi podnio ostavku na premijersku dužnost. Što i nije neki senzacionalan zaključak s obzirom na trenutačno Sanaderovo prebivalište.

BIANCA

Dok Sanader iz austrijskog zatvora nastavlja voditi svoje bitke, hrvatske novine nastavljaju objavljivati povjerljiva policijsko-tužiteljska saznanja koja serijski doživljavaju javne demantije i baš nijednu službenu potvrdu. Najnovije je ono da je Sanaderova dugogodišnja bliska suradnica i visoka državna dužnosnica Bianca Matković, uz plaću primala mjesečno i deset tisuća kuna iz HDZ-ova crnog fonda koji je bio pod kontrolom Ive Sanadera i Mladena Barišića. Ovaj potonji, javlja tjednik “Nacional”, tradicionalno se pozivajući na izvore bliske istrazi koji se neće oglasiti kad uslijede demantiji, u svom je legendarnom iskazu USKOK-ovim istražiteljima navodno ispripovijedao da je gospođi Matković godinama isplaćivan partijski “dodatak na plaću”, ali da to nije bilo sve. Dotična miljenica bivšeg premijera uživala je, po “Nacionalu” i njegovim izvorima, povlasticu šopingiranja u boljim zagrebačkim buticima, a račune je podmirivao čuvar ilegalne kase Barišić. Bianca Matković, inače, odnedavno je saborska zastupnica HDZ-a i izražava lojalnost novoj gazdarici.

MILANOVIĆ

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović misli da se s korupcijom trebaju obračunavati “oni koji su odgovorni za nju”, a odgovorna je, razumije se, aktualna vlast. Što je time htio reći? Teško je odgonetnuti što je htio reći, ali rekao je da bi HDZ trebao ostati na vlasti sve dok se ne obračuna s korupcijom koju je proizveo. SDP se, između redova je poručio Milanović, ne kani baviti HDZ-ovom korupcijom, jer za nju nije odgovoran. Znači li to da bi obračun s korupcijom prestao da je SDP-u nekim slučajem pošlo za rukom da izazove prijevremene izbore? Znači li to da svi korumpirani funkcionari trebaju moliti boga da HDZ što prije padne s vlasti, jer će im tada pasti i kamen sa srca? Milanović je svojom izjavom otvorio prostor za nebrojena logična pitanja, a jedno od tih pitanja moglo bi glasiti ovako: je li vođa opozicije uopće svjestan što govori?

ALBANIJA

I u Albaniji je – utješno, zar ne? – korupcija osnovna točka sukoba između vlasti i opozicije. Nakon što su u javnost prodrli dokazi o korumpiranosti vladajuće garniture na čijem je čelu desni premijer Sali Berisha, lider lijeve opozicije Edi Rama, gradonačelnik Tirane, poveo je prosvjede sa zahtjevom da Berisha podnese ostavku i da se raspišu prijevremeni parlamentarni izbori. Pred vladinom zgradom u centru Tirane okupilo se nekoliko desetaka tisuća ljudi, a tri osobe smrtno su stradale u sukobima s policijom. Rama, kojeg Berisha optužuje za pokušaj realizacije tuniskog scenarija, svoje je pristaše pozvao na nove prosvjede koje Berisha nastoji zaustaviti otvorenim prijetnjama.

SWOBODA

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda u utorak je iznio svoje viđenje dinamike hrvatskog priključenja Uniji. Pod uvjetom da pregovori budu okončani do kraja lipnja ove godine, realni Swoboda prognozira da bi Hrvatska mogla postati punopravnom članicom tek 2014. “Ratifikacija faktički može početi tek početkom 2012. i, bude li ratifikacija obavljena za godinu dana, to bi bilo za Guinnessovu knjigu rekorda i tom bi slučaju Hrvatska mogla postati članicom početkom 2013. godine. Bude li nekih problema s ratifikacijom, to bi moglo ići u pravcu 2014. godine i u svakom slučaju Hrvatska bi morala biti punopravna članica 2014. godine i sudjelovati na izborima za Europski parlament. To je realno, ja uvijek nastojim biti realan, ne želim stvarati iluzije”, kazao je izvjestitelj Swoboda.

LUKS

Parlamentarni Odbor za medije predložio je Saboru da novinarku Silviju Luks postavi za predsjednicu Nadzornog odbora Hrvatske radio-televizije, a da za članove tog tijela imenuje Antu Žigmana, Željka Čagalja i Orsata Miljanića. U prijevodu, HDZ i SDP dogovorili su se da mjesto šefice Nadzornog odbora HRT-a povjere osobi koja se u toj kući u proteklih nekoliko godina isticala, uglavnom, po produkciji raznovrsnih skandala. Dogovorili su se da čelno mjesto u tijelu koje će imati veliki utjecaj na javnu radio-televiziju daju personi bez ikakva iskustva u obavljanju sličnih poslova, personi koja je višekratno dokazala razmjere svoje konfliktnosti i čiji su novinarski prilozi u zadnje vrijeme bili pamtljivi isključivo po gafovima, teatralnosti i egocentričnosti. Tako su HDZ i SDP još jednom manifestirali da im je do HRT-a stalo samo kao do propagandnog stroja koji bi se trebao truditi da ravnomjerno propagira i jedne i druge.

MAJMUN

“Vijeće za elektroničke medije primilo je pritužbe na komentar ‘Dragi biskupe Lastan, činim li grijeh ako šamaram majmuna’ gosp. Hrvoja Marjanovića, objavljenog 11. siječnja 2011. na portalu Index.hr te je provelo nadzor”, kaže se u saopćenju rečenog vijeća, a zatim slijedi izricanje zaslužene kazne za sprdanje s odnosom Katoličke crkve prema masturbaciji. “U postupku je utvrđeno da sadržaj teksta može vrijeđati dostojanstvo čovjeka što je branjeno člankom 26. stavkom 1. podstavkom 1. citiranog Zakona, a uz to sadrži elemente nepriličnog odnosa prema vjeri i drugim uvjerenjima. Vijeće za elektroničke medije nalaže portalu Index.hr da navedeni komentar skine s portala.”

Ovu svoju ovlast Vijeće za elektroničke medije, inače, nikad nije iskoristilo kad su posrijedi šovinistički, ksenofobni i homofobni komentari kakvima obiluju ovdašnje web-stranice.