TV rašetanje

LATINICA

“Biti žena u suvremenom je društvu vrlo teško. Žene kao da u sebi pokušavaju uskladiti dvije teško uskladive pojave – feminizam i ženstvenost”.

Tako je to rečeno u najavi petstotina i četvrte “Latinice”, u kojoj smo obogaćeni i drugim hvalevrijednim spoznajama. Na primjer, da je “ženstvenost kreativan način pretvaranja nedostataka u prednosti, i to sklapanjem saveza s muškarcima”; i da je “ženstvenost u novije vrijeme nešto što ženu ugrožava”, a to je zato što “živimo u državi koja nema socijalne resurse koji bi ženi omogućili da pokrije privatnu i javnu sferu”.

Što je “žena koja ima socijalne resurse koji joj omogućuju da pokrije privatnu i javnu sferu” možemo si nešto konkretnije predočiti ako zamislimo, recimo, Jadranku Kosor, okićenu torbom, broševima i državom. To je žena, žena i pol, u Tuzli žena godine, a u Hrvatskoj i dogodine –  ako joj plan da pomakne izbore na 2012. uspije. Samo, kakva korist?

Šteta što u emisiji nije izrečeno i da iza svakog uspješnog muškarca stoji jedna žena koja koluta očima (Tihana Harapin na Zalepuginovu fudbalerku, kojom je šokirao naciju?); da je kozmetika znanost o kozmosu žene ili da je Kazahstan velika zemlja koja ima najbolji kalij u svijetu, što mogu osporavati samo oni šupci iz Uzbekistana, koji mrze sve što je kazaško. No sve smo to mogli doznati u raskošnom novogodišnjem programu, kojim je dominirao jedan veliki i masa malih borata.

BORAT

“Borat: Učenje o amerika kultura za boljitak veličanstveno Država Kazahstan”, idealna je satira sama po sebi, a u Hrvatskoj djeluje još i kao aktualna komedija naručena namjenski, na domaće prilike. U odnosu na naše političare (“Ke, ke? Spiking kroejša”) Borat Sagdyev je, bezmalo, Webster Dictionary. U Hrvatskoj još uvijek veću cijenu postižu trogloditi nego poligloti. Hrvatsku ne vode prema Kazahtstanu, koji je relativno bogata zemlja, nego prema Kirgistanu, s kojim je lani pala i jedna opaka usporedba na koju se bivši šef državne

blagajne Šuker grdno razljutio. “Što znači najlošiji”, rekao je Šuker pa dometnuo: “Velika je razlika između Hrvatske i Kirgistana”.

Za tu je ocjenu na Netovom izboru za blamažu godine osvojio drugo mjesto, odmah iza Zorana Milanovića koji se proslavio rečenicom  ‘Kako se rađao ovaj jedinstveni logičko-pravno-dnevnopolitički klon non sequitura, error fundamentalis i petitio principii?’. Tako visok plasman Milanovića – unatoč dojmljive rečenice s kojom bi pobijedio na izborima u Galileji negdje oko 2. stoljeća naše ere – treba ipak pripisati HDZ-ovim pionirima koji još uvijek marljivo i stranački stegnuto glasaju na svim internet anketama.

Nema drugog drugog logičnog objašnjenja za neoprostivo nizak plasman (šugavo treće mjesto) Jadranke Kosor: “Ju ar from Hangari? Aj voz d dej aftr jestrdej in Hangari”, naspram čega se Borat doimlje kao rahmetli Tomislav Ladan.

IZA EKRANA

Goran Milić ide u penziju i, baš kako glasi naziv emisije u kojoj je opisao toplu ljudsku tragediju zvanu prisilno umirovljenje, s ove strane ekrana prelazi na onu. Pošto je na ovu stranu već došao s one, onda bi možda bilo točnije reći da se zapravo vraća ili narodski rečeno, da čovjek malo šara.

Elem, Milić navodno odlazi u Sarajevo, na Al Jazeeru, novu regionalnu televiziju koju nazivaju arapskim CNN-om. Milić je bio na HTV-u društveno-politički radnik, što samo po sebi ne bi bio neki osobit kompliment da na Hrvatskoj televiziji ne dominiraju društveno-politički neradnici, pa je njegova zvijezda utoliko jače sjala. Jednom sam već napisao kako i u trećoj dobi Milić češće obiđe planetu nego mlađi kolege punicu, pa je vjerojatno da će imati dovoljno energije za pokretanje nove televizije. Mladi lavovi s konkurentskih kuća sumnjaju u uspjeh, jer misle da je Milićev tehonološki i konceptualni razvoj stao prije kojeg desetljeća. Kakva će biti Milićeva Al Jazeera?  Nešto smijemo predmnijevati na temelju karijere duže od četiri desetljeća.

U srpnju ove godine, vodeći Dnevnik, Milić nije htio objaviti vijest o bombaškom napadu vehabija na bugojansku policiju. Tom prilikom ubijen je jedan, a ranjeno šest policajaca. Svim drugim televizijama u regiji bila je to vijest dana.”Dugo sam”, rekao je Milić, “razmišljao na koji način da je plasiram, koju intonaciju dati? Postoji interpretacija da je Al-Qaeda na pragu Hrvatske, a postoji i interpretacija da je to kriminalac koji se osvećuje policiji, jer su ga prebili. Ja ne mogu zamisliti da javnosti dam vijest bez intonacije, pa sam zaključio da je bolje da ne fulam nego da intoniram pogrešno, baš zato što se to od mene očekuje. Ali da, trebao sam objaviti tu vijest na 20 sekundi”, zaključio je Milić.

Što će čovjeku intonacija vijesti, to je samo po sebi zagonetkom, a odgonetku smo možda i dobili. Možda mu je, naime, nedostajala zato što je znao da Al Jazeera dolazi na ove prostore, kao Yutel sa arapskim kapitalom? Pa bi antivehabijska intonacija bila loša za CV dok druge nije ni moglo biti.

U svakom slučaju, ne zvuči kao osobita preporuka za informativni kanal. To jest, ako od informativnog programa očekujete i informacije, što se navodno smatra logičnim očekivanjem.

NOVI KANALI

Dvije televizije s nacionalnom koncesijom dobile su na natječaju za zabavne programe dva kanala sa zabavnim programima pa ćemo u zabavnoj državi Hrvatskoj imati još više šala, pošalica i šegačenja. Recikliranih, ali naših. Kako bi drugačije i moglo biti u zemlji gdje dominiraju Kerum, Maminjo i Bandić. Kako je jednom rekao naš poznati karikaturist: “Kako je u Kerumgradu? Veri Fani”. Evo, sad će fani biti i u cijeloj zemlji i da bi čovek reč rekel.

RTL DNEVNIK

U srijedu, 24. studenog, 16,6 posto publike gledalo je Dnevnik Nove TV, 14, 3 posto RTL Danas, a Dnevnik HTV-a 12,6 posto gledatelja. Agilne komercijalne televizije na gostujućem terenu – informativni program za njih je zakonsko nužno zlo – tuku do jučer nesavladivog konkurenta koji se u Šprajcovoj izvedbi još do jučer samodopadno reklamirao kao “najgledanijih 30 minuta”. E, pa više nije tako, jer ako nastave cenzurirati apsolutno svaku škakljiviju informaciju uskoro će ih tući i Velimir Bujanec s  TV Jabuka. Svatko ima pravo na petnaest minuta slave, uvjetno do osam mjeseci.