Vodstvo Budve iza rešetaka

Gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, potpredsjednik opštine Dragan Marović, brat odlazećeg vicepremijera Svetozara Marovića, i još desetak osoba iz tog grada privedeno je u državno tužilaštvo u Podgorici, gdje ih je saslušala tužiteljka Đurđina Nina Ivanović. Među privedenima je i Dragan Sekulić, poslovni partner Svetozara Marovića u preduzeću Moninvest iz koga je Marović izašao sredinom 2008, nakon izbijanja afere nelegalne gradnje na rtu Zavala u Budvi, iza koje je stajao ruski Miraks.

Tri godine čekanja

Afera koja prati hapšenja otvorena je još 2006, kada su mediji objavili da se na rtu Zavala gradi 40 ekskluzivnih vila i jedan soliter. Tada se spominjalo da iza posla stoji ruski milijarder Sergej Polonski. Dvije godine kasnije budvanska komunalna policija donijela je rješenje o zabrani radova na rtu Zavala jer investitor, ruska Miraks grupa, nije imao građevinsku dozvolu. Direktor Miraks Balkana Vječeslav Lajbman je u vrijeme gradnje turističkog kompleksa izjavio da se radovi na završetku luksuznih vila obavljaju planiranom dinamikom i da sve treba da bude gotovo do decembra 2009. Nakon toga radovi na Zavali su stali, a Lajbman je bukvalno nestao iz Crne Gore. Zbog nelegalnosti u projektu Zavala, MANS je aprila 2008. podnio krivičnu prijavu protiv Svetozara Marovića, Dragana Marovića i Vječeslava Lajbmana. MANS je nedavno objavio i da je za kredit od 20 miliona Zavala invest, u vrijeme kada je jedan od njenih vlasnika bio Svetozar Marović, pod hipoteku stavila 6.500 kvadrata državne zemlje na koju je imala pravo korišćenja, ali ne i vlasništva.

– Još prije tri godine smo insistirali da se pokrene finansijska istraga i utvrdi porijeklo ogromne imovine i kapitala korišćenog za izgradnju kompleksa na Zavali. I nakon podnošenja krivične prijave smo u kontinuitetu upozoravali tužilaštvo da ključni akteri slučaja Zavala nastavljaju da između sebe sklapaju poslove, kao i da neki od njih mogu napustiti zemlju – navodi Dejan Milovac iz MANS-a, tvrdeći da je bi ovaj slučaj manje koštao republički budžet da je na vrijeme sproveden.

– Ključni akteri ne bi imali mogućnost da utiču na svjedoke i falsifikuju dokumentaciju, što se po riječima tužilaštva i dešavalo. Umjesto toga, tužilaštvo se odlučilo da jedan od najvećih slučajeva procesuira tek skoro tri godine kasnije, u trenutku kada se takve akcije vrlo lako mogu bespotrebno ispolitizovati – objašnjava Milovac.

Politički obračun?

Po saslušanju i prosljeđivanju desetero osumnjičenih istražnom sudiji Radomiru Ivanoviću, državna tužiteljka Ranka Čarapić najavila je finansijsku istragu. Prema podacima Komisije za utvrđivanje konflikta interesa i Uprave za nekretnine, za sada je poznato da gradonačelnik Kuljača posjeduje 22 stana i više od 25.000 kvadrata zemlje.

Podgorička štampa opširno je pisala o političkoj pozadini hapšenja rukovodstva Opštine Budva, navodeći da je riječ o obračunu odlazećeg premijera Mila Đukanovića sa svojim potpredsjednikom Svetozarom Marovićem zbog dugogodišnjeg suprotstavljanja njegovoj politici. Marović je nedavno izjavio, povodom afere Zavala, da će se lako otkriti da li je on kriv ili ne.

– Kada dođem na red, oni će reći da li sam kriv ili ne. Ja znam da sam nevin. Ali neki put vam je potrebna potvrda da ste pametni jer vam to traže za vozačku dozvolu, jer vam inače neće dati vozačku dozvolu ako ne vide da ste zdravstveno sposobni da vozite. Pa, neki put vam trebaju papiri, ali meni ne trebaju. Ja znam da sam čist – tvrdio je Marović.

Ne zna se da li će i ostale krivične prijave MANS-a stići do tužilaštva, a iz te organizacije poručuju: “Ukoliko tužilaštvo ne preduzme konkretne akcije protiv ministra Branimira Gvozdenovića i Svetozara Marovića, već cio slučaj ostane na hapšenju lokalnih funkcionera, ovo će biti još jedan dokaz politizacije tužilaštva i fingiranja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.”