Zavaljala se Zavala

Vijeće Višeg suda Crne Gore izjasniće se do kraja januara o zahtjevu specijalnog tužioca za organizovani kriminal o prijedlogu za produženje pritvora osumnjičenima u slučaju Zavala:  predsjedniku Opštine Budva Rajku Kuljači i potpredsjedniku Draganu Maroviću, bratu Svetozara Marovića. Tužilaštvo smatra da uhapšeni sa slobode mogu uticati na svjedoke, saučesnike i prikrivače i da mogu uništiti, sakriti, izmijeniti i falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog djela. Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić potvrdila je novinarima da će tražiti produženje pritvora zbog predstojećeg saslušanja većeg broja svjedoka u aferi Zavala.

– Svjedoci koje smo saslušali ukazali su na potrebu saslušanja novih svjedoka, onih koje mi nijesmo u početku planirali. Dakle, to je osnovni razlog zbog kojeg tražimo produženje pritvora – pojasnila je Ranka Čarapić.

Sud može prihvatiti zahtjev specijalnog tužioca, ali i odbaciti, jer advokatski tim odbrane smatra da nema uslova za produženje pritvora okrivljenima.

Bivši ministar na tapetu

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) vrhovnom državnom tužiocu dostavila je krivičnu prijavu i protiv bivšeg ministra urbanizma Branimira Gvozdenovića. Njega ova organizacija sumnjiči da je, davanjem saglasnosti za plansku dokumentaciju i izdavanje građevinskih dozvola, u slučaju Zavala i legalizacije objekta investitora povezanih s gradonačelnikom Bara Žarkom Pavićevićem, zloupotrijebio službeni položaj i trećim licima i kompanijama omogućio legalizaciju objekata i izbjegavanje odgovornosti zbog nelegalne gradnje.             U saopštenju koje je MANS proslijedio medijima stoji da je krivična prijava podnesena jer je postalo očigledno da tužilaštvo u slučaju Zavala neće ili ne smije na svoju inicijativu pokrenuti postupak protiv bivšeg ministra Gvozdenovića, iako posjeduje više nego dovoljno dokaza za to.

– Što se tiče slučaja Zavala, u krivičnoj prijavi MANS je Ranki Čarapić predočio sumnje da je Branimir Gvozdenović bio aktivno uključen u postupak legalizacije kompleksa vila i apartmana na Zavali te da je svojim nečinjenjem kompaniji “Zavala invest” omogućio da nesmetano nelegalno izvodi radove gotovo godinu dana. Pored toga, iako je bio više nego upućen u postupak donošenja planske dokumentacije za poluostrvo Zavala i bio svjedokom načina na koji je građen kompleks na Zavali, ministar Gvozdenović je prvo dao saglasnost na urbanistički projekat, a zatim i lično potpisao građevinsku dozvolu – navode u MANS-u.

Gradnja na falsifikatima

Prema tvrdnjama MANS-a, urbanistički projekat i građevinska dozvola zasnivaju se na činjenicama koje su falsifikovane, kako bi se legalizovala višemjesečna nelegalna gradnja rusko-crnogorskih partnera. Sve saglasnosti koje čine građevinsku dozvolu dobivene su naknadno i nisu mogle predstavljati istiniti prikaz stanja na terenu, jer u momentu izdavanja građevinske dozvole na Zavali nije bio prazan prostor nego desetine izgrađenih objekata. Gvozdenović je to jako dobro znao, a ipak je potpisao građevinsku dozvolu.

Podsjećanja radi, u Budvi su pred samu Novu godinu uhapšeni gradonačelnik Rajko Kuljača, potpredsjednik Dragan Marović i još osam osoba osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i utaju poreza, a vezano uz izgradnju hotelskog kompleksa na Zavali i pogona za desalinizaciju morske vode u Budvi. Istraga tužilaštva tada je za osnovu uzela krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora od prije tri godine, kojom su obuhvaćeni Svetozar i Dragan Marović, koji su zajedno sa partnerima bili osumnjičeni za udruživanje i omogućavanje nelegalne gradnje na Zavali.