Zombi ide u Sabor

Do redovitih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj ostalo je nešto oko godinu dana, a jedan neovisni trkač već je stao u niski start i čeka zviždaljku koja će označiti početak utrke. Njegovo ime je Milan Bandić. U posljednjih mjesec dana on je dva puta praktički najavio da će se na izborima potkraj godine predstaviti kao predstavnik “trećeg puta” i “nefingirane alternative”. Najprije je to rekao gostujući 5. prosinca minule godine u emisiji “Nedjeljom u 2”, a zatim ponovio u utorak, nakon susreta s gradonačelnikom Budimpešte.

– Neću baciti koplje u trnje, neću razočarati svoje birače. Budite sigurni da ću iskoristiti politički kapital i iskustvo te u primjerenom trenutku, s primjerenim ljudima učiniti sve da pružim građanima dodatnu nadu, sigurnost, zajedništvo i odgovornost, rekao je Bandić.

Što je zagrebačkog gradonačelnika nagnalo da ovako rano govori o svom učešću na predstojećim izborima? Odgovor na postavljeno pitanje ujedno će dati i uvid u političke i ine prilike u kojima se zagrebački gradonačelnik sprema na ispit presudan za nastavak karijere.

Uskrsnuće u Skupštini

Svi koji su u minuloj godini pobliže pratili Bandićev rad imali su razloga govoriti o njemu kao o političkom zombiju. Nekoć sveprisutni gradonačelnik nakon poraza na predsjedničkim izborima bio je gotovo neprimjetan. Na novinskim stranicama rezerviranim za politiku glavnog grada glavnu riječ uzeo je predsjednik Skupštine Boris Šprem, a analitičari su se više nego za Bandićevu političku budućnost interesirali za domete njegovog dojučerašnjeg poletarca Davora Bernardića.

Međutim, potkraj godine Milan Bandić zabilježio je političku pobjedu koja je na njega djelovala onako kako doping djeluje na vrhunske sportaše. Njegov prijedlog proračuna prošao je na Gradskoj skupštini, unatoč prijetnjama SDP-a da na Bandićeve zamisli neće pristati po cijenu izbora. Dojučerašnja stanka zagrebačkog gradonačelnika i dodatno se obrukala, za što se pobrinuo njezin mladi pulen Bernardić.

Predsjednik gradske organizacije i kluba zastupnika SDP-a u Skupštini te stranački koordinator za prvu izbornu jedinicu, sa skupštinske govornice poručio je da će glasati protiv Bandićevog proračuna, suprotno od vlastite stranke. Na koncu je citirao i pokojnog predsjednika SDP-a Ivicu Račana – “Vlast možemo izgubiti, ali obraz ne smijemo.” – dajući time do znanja da su Milanovićevi socijaldemokrati na pitanju proračuna ostali ne samo bez zuba, nego i bez časti. Bandićev uspjeh time je udvostručen, poraz SDP-a nije mogao biti gori. Od tog dana – 20. prosinca – gradonačelnik je najednom živnuo, pa opet stao gostovati na novinskim stranicama u ulozi pobjednika. Bacimo li tek ovlaš oko na usvojeni proračun, odmah ćemo naći 20 milijuna razloga za Bandićevu radost. U samom vrhu planiranih proračunskih rashoda, naime, nalazi se stavka od 20 milijuna kuna, i to na poziciji odjela za informiranje javnosti. Čovjek ne treba biti prepametan kako bi zaključio da je riječ o novcu koji će u dobroj mjeri iscuriti na gradonačelnikove predizborne aktivnosti. Novac mu je prijeko potreban, jer još uvijek nije podmirio niti sve troškove iz predsjedničke kampanje.

Milijuni za odanost

U SDP-u i drugim strankama znali su za ovu spornu proračunsku stavku, ali nisu se usudili mahati njome u javnosti. Odbijanje proračuna značilo je nove izbore za Gradsku skupštinu, što Zoran Milanović nikako nije želio. Da zastupnici zadrže jezik za zubima pobrinuo se i lobi vlasnika lokalnih radijskih i televizijskih postaja, kojima je od navedenog iznosa obećan dobar dio novca – najmanje četiri milijuna kuna. Kad je s proračunom sve prošlo prema planu, Bandić je bio spreman na gostovanje kod Aleksandra Stankovića, u emisiji “Nedjeljom u dva”. Svoj televizijski sat vremena iskoristio je više nego solidno i ostavio dobar dojam. Ponesen pobjedom nad SDP-om, nastupio je kao u najbolja vremena, pa objavio i da će izići na izbore.

Grubi okvir plana kampanje već je odavno nacrtan, a najizglednija je opcija da će Bandić pred birače izići sa svojom listom, u nekoliko izbornih jedinica. Shema je složena baš kao za predsjedničke izbore: glavni Bandićev čovjek u kampanji trebao bi biti šef njegovog ureda Miro Laco, a glavnina predizbornog posla još jednom će biti odrađena uz pripremu braniteljskih udruga i gradonačelniku sklonih crkvenih struktura.

U prvom krugu predsjedničkih izbora, podsjetimo, Bandić je uhvatio 14,83 posto, odnosno 293.068 glasova. Njegovi suradnici optimistično, ali čini se nerealno računaju da bi toliko birača zagrebački gradonačelnik mogao pridobiti i na parlamentarnim izborima. Dakako, procjene mogućih rezultata, kao niti predizborni plan niti izbliza nisu detaljizirani, ali to, rekosmo, Bandiću nije smetalo da javnosti objavi svoju namjeru da se pozicionira kao “treći put” i “nefingirana alternativa”. Osim zamaha dobijenog pobjedom nad svojom bivšom strankom, drugi važan razlog za rano paljenje jesu informacije koje cure iz USKOK-a. Istražitelji se već duže vrijeme bave poslovima koje su zagrebački poduzetnici sklapali s gradskom upravom i svakog dana  bi mogli zakucati i na Bandićeva vrata. Imajući na umu ovu činjenicu, sva je prilika da Bandić računa da će najava sudjelovanja na parlamentarnim izborima fukcionirati kao dobar adut u ruci.

Partner HDZ-a

Jasno je da gradonačelnik u slučaju ulaska u Sabor ne bi koalirao sa smrtnim političkim neprijateljem Zoranom Milanovićem, odnosno da bi njegov uspjeh lako mogao postati uspjeh trenutačno vladajuće Hrvatske demokratske zajednice.

Bandić, dakle, ima razloga vjerovati da bi njegov politički potencijal mogao biti dobra roba za trgovinu s vladajućom strankom. Dakako, i on je čuo poruke da u aktualnoj antikorupcijskoj kampanji nema nedodirljivih, ali s obzirom na njegovu narav trgovca i prilike pravne države u Hrvatskoj, mogućnost trgovine u kojoj bi za miran san bili ponuđeni potencijalni saborski mandati nikako se ne smije zanemariti. Čovjeku s toliko političkih utakmica u nogama koliko ih ima Bandić to je savršeno jasno. Zbog svega navedenog, on je već istrčao na teren, u punoj natjecateljskoj opremi. Sad mu samo ostaje “delati” i čekati.