Balkan prolaz

KLEROZA

Članovi Udruženja novinara Republike Srpske, podružnica u Brčkom, obilježili su krsnu slavu – Svetog Trifuna. Ozbiljni izvještač zabilježio je kako je “nakon lomljenja slavskog kolača i molitve prota Slavko Maksimović poručio novinarima da svoj posao nastave raditi ‘odgovorno, po pravdi Boga i istine'”. Prota Maksimović je održao i prigodno predavanje iz metoda novinarstva, iz kojeg pamtimo obavezujuće geslo za sve udružene novinare Republike Srpske: “Izgovorena riječ lako nestane, može da bude nijema i ako nije zapisana ona nije ni vrijedna. Zato pišite ono što čujete i ono što vidite, u interesu riječi i istine.”

U Republici Srpskoj nije otvorena niti jedna škola, metar asfaltnog puta ili bilo koja administrativna zgrada bez obreda odreda sveštenika. U ovom entitetu sekularne (!) Bosne i Hercegovine ne postoji javna ustanova koja nema svoju krsnu slavu. Pritom, protojerej Slavko Maksimović dobro je poznat novinarima, i to po pedofilskom skandalu u koji je bio upleten te stravičnom iskazu maloljetne žrtve silovanja. Unatoč svjedočenjima Jelenka i Jadranke Reljić i njihove maloljetne kćerke, pop je pred kraj prošle godine, nakon maratonskog procesa, oslobođen svih optužbi. Je li neko od prisutnih novinara upitao protu nešto o tom slučaju? Nije.

SILVERWATER

Beogradske “Večernje novosti” su javile da bi Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, mogao ostati u zatvoru u Australiji još godinu dana. Jedan od najpoznatijih “pasa rata”, koji je krvavi trag ostavio od Pakraca do Zvornika, već devet mjeseci u zatvoru Silverwater čeka da ministar unutrašnjih poslova Australije odluči hoće li ga izručiti Hrvatskoj. “Večernjakovi” izvori tvrde da postoje informacije koje kažu da bi se proces izručivanja Vasiljkovića mogao odužiti i do 2012. jer barem do augusta, kako su rekli u australskom Federalnom sudu, neće biti raspravljano o njegovoj novoj žalbi.

Hrvatska sumnjiči Vasiljkovića za ratne zločine počinjene u Kninu u ljeto 1991. i u kampu za obuku u selu Bruška kod Benkovca u februaru 1993. Iako Australija do sada nije izručivala svoje državljane, Federalni je sud donio odluku da kapetan Dragan treba da bude izručen Hrvatskoj, ali ovu odluku ipak mora da odobri ministar unutrašnjih poslova Australije Brendan O’Connor, a on to do sada nije učinio, čekajući da se završe svi sudski procesi.

Pred australskim Vrhovnim sudom ustanovljeno je da postoje “vjerodostojni i pouzdani svjedoci” da je jedan od osnivača Jedinice za specijalne operacije srbijanske Službe državne bezbjednosti (JSO), znan još i kao Daniel Snedden, “počinio ratni zločin mučenja zarobljenih civila”. Postoje i brojna svjedočenja o Vasiljkovićevom “ratovanju” u Istočnoj Bosni, ali se niti jedna od bosanskohercegovačkih pravnih instanci (direktno je nadležno tuzlansko kantonalno tužiteljstvo) nije bavila pokoljem i protjerivanjem civila, kao ni koncentracionim logorom u hotelu Vidikovac, na samoj obali Drine, prekoputa Diviča kod Zvornika. Drugi ratni zločinac i haški pacijent, bivši pukovnik Zdravko Tolimir, u jednom izvještaju upućenom Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku o Vasiljkovićevim Knindžama piše kao o “nosiocima genocidnosti srpskog naroda”.

KLEROZA 2

Podgorički mediji su se dokopali iznimno zanimljivog kupoprodajnog ugovora. Papir, tvrde “Vijesti”, potvrđuje da je glavni grad Crne Gore prodao reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću stan od 75 kvadratnih metara za samo 13.108.20 eura. Stan je prodat na osnovu “odluke o uslovima i načinu rješavanja stambenih pitanja lica koje bira ili imenuje Skupština opštine, predsjednik opštine ili drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za Opštinu Podgorica”, a rečeni kupoprodajni ugovor su potpisali reis Fejzić i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša.

Fejzić je sklopio ugovor sa glavnim gradom da kupuje stan po cijeni od 175 eura po kvadratu, a takav stan se na crnogorskom tržištu nekretnina nudi za 60.000 eura. Kako je i zašto crnogorski reis kupio stan za cijenu skoro pet puta manju od realne, ni Mugoša ni Fejzić nisu htjeli komentirati. Ima u toj cifri neki vrag, ili šejtan, kako bi možda radije rekao reis. Vjerski poglavar bosanskih muslimana i šef Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, svoju je – samo neuporedivo veću – nekretninu u Sarajevu uknjižio za skoro pa identičan iznos: 13.282 eura.

ČOJSTVO

Umirovljenom policijskom inspektoru Slobodanu Pejoviću u Podgorici je uručena internacionalna nagrada koja nosi ime znamenitog oficira njemačke vojske iz Drugog svjetskog rata Curta Harriesa, za uporno svjedočenje o deportaciji bosanskih izbjeglica iz Crne Gore 1992. Nagradu mu je uručio Uve Kicinger, presjednik i evropski mirovni aktivista Fondacije Our Tree. On je rekao da Crna Gora mora zahvaliti Pejoviću što je svijetu pokazao njeno drugo lice, jer je djelovao prvo kao humani policajac koji se pridržava međunarodnih zakona o ljudskim pravima, a zatim kao čestiti građanin javnog duha, koji je “doslovno sam svjedok punih 17 godina onome što se tek sad priznaje kao historijska istina”. “Pejović nije spašavao samo izbjeglice. On je odbio da učestvuje u napadu na Dubrovnik 1991. u okviru specijalne policijske jedinice. U Herceg Novom je spašavao ljude koji su pripadali ugroženim nacionalnim zajednicama”, naglasio je Kicinger.

Zvanično, tek je prošle jeseni u svom pojavljivanju pred sudom tadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović priznao je deportacije bošnjačkih izbjeglica tokom 1992 kao ozbiljan zločin crnogorske države. Pejović je kazao da je počastvovan priznanjem koje nosi ime borca protiv nacizma i zahvalan na časti koja mu je ukazana: “Bio bi najljudskiji čin tek spriječiti i spasiti žrtve iskorišćavanja ili bespravlja, tiranije ili bezakonja, mržnje ili osvete. Mi to ovoga puta nijesmo znali, ili nijesmo mogli.” Ipak, profesor Milan Popović je na dodjeli nagrade zaključio da recidivi devedesetih u Crnoj Gori traju i danas, te da u Crnoj Gori nije ni započeo ozbiljan proces suočavanja sa “nacističkim, zločinačkim devedesetim”.

SILA

Ugledni sudski vještak prof. dr. Berko Zečević uhapšen je u Sarajevu i po zahtjevu Tribunala u Haagu u ovom trenutku još uvijek čeka izručenje MKSJ-u, zbog “nepoštivanja pravila ovog suda”. Tako Tribunal demonstrira silu. Advokat dr. Zečevića Duško Tomić izjavio je da je deportacija njegovog klijenta protivzakonita, najprije zbog zakonskih procedura, po kojem rješenja o deportaciji ne može biti dok rješenje o pritvoru ne postane pravosnažno. “Ukoliko dođe do deportacije, pravosuđe BiH bi na taj način samo kršilo svoja pravila i zakone”, tvrdi Tomić.

Tribunal se odlučio na progon Zečevića, vještaka koji je već nekoliko puta svjedočio na istom sudu, ali koji se nije uspio pojaviti na klupi za svjedoke u predmetu protiv Radovana Karadžića. Razlog je vrlo jednostavan: dr. Zečević nije zdravstveno sposoban za svjedočenje, pa je zbog toga zatražio da ljekarska komisija utvrdi u kakvom je zdravstvenom stanju. “Neshvatljivo je da se hapsi nesposoban čovjek kojem je tek danas u 12 časova ljekar uručio nalaz i utvrdio da ima visok nivo šećera i kiselina u krvi”, kaže Tomić. Posljednje saopćenje iz Suda BiH kaže da će dr. Zečević biti izručen Haagu, ali rješenje ne precizira tačan dan izručenja.