Balkan prolaz

ŠKORPION

U ponedjeljak je na francuskim Alpima uhapšen Milorad Momić, bivši pripadnik srpske paravojne jedinice “Škorpioni” koji je učestvovao u genocidu Srebrenici u julu 1995. Srbijanska policija je saopćila da se 47-godišnji zločinac godinama krio pod lažnim imenom Guy Monier, radeći u jednoj fasaderskoj kompaniji nedaleko od Grenoblea. Momić je posljednji uhapšeni zločinac iz grupe sa video-snimka egzekucije šestorice žicom svezanih Srebreničana: Azmira Alispahića (17), Safeta Fejzića (17), Sadika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Juse Delića (16) i Dine Salihovića (20). Stravični video prvi put je prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u ljeto 2005. godine i smatra se jednim od ključnih dokaza o umiješanosti Srbije u agresiju i genocid u BiH.

Okružni sud u Beogradu je Momićevim kolegama 2007. udijelio ukupno 58 godina zatvora, uz mnogo uračunatih olakšavajućih okolnosti, računajući i to što su optuženi bili “porodični ljudi”: Slobodan i Branislav Medić dobili su po 20, Pero Petrašević 13, Aleksandar Medić pet godina, a Aleksandar Vukov je oslobođen optužbe zbog nedostatka dokaza. Slobodan Davidović u Hrvatskoj je osuđen na 15 godina zatvora. “Škorpioni” su djelovali u okviru srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova i učestvovali su u sukobima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

ŠKORPION 2

Srbijanska policija je po peti put, podjednako neuspješno, pretražila stan u Vidikovačkom vencu broj 83 u kojem živi Darko Mladić, sin odbjeglog masterminda genocida Ratka Mladića. Cilj pretrage, rečeno je u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, bilo je pronalaženje dokaza i materijala koji bi ukazali na to gdje se skriva jedan od dva preostala haška bjegunca. “Blic” je objavio da su u stanu pripadnici Kriminalističke policije zatekli porodicu Mladić na okupu, i da su nakon petočasovnog preturanja odnijeli samo jedan hard disk sa – videoigrama.

Potraga za Ratkom Mladićem i liči na videoigru: za njim se “odlučno traga” već 15 godina, iako je profesionalne vojne službe u Vojsci Jugoslavije razriješen tek 28. februara 2002, kako otkrivaju dokazi Tribunala u Haagu protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića. Suđenje Perišiću pokazuje da je, osim Mladića, u istoj videoigri kompletno rukovodstvo Vojske RS-a bilo na platnom spisku 30. kadrovskog centra Generalštaba. Kao i “Škorpioni”.

NESPORAZUM

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu posjetio je Bosnu i Hercegovinu, susreo se sa svim (ili skoro svim) stranačkim liderima, izjavio u Sarajevu kako očekuje da će u BiH uskoro biti formirana vlast nakon općih izbora i nije optužen za miješanje u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine. Energični Davutoglu se nije susreo sa članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, koji je bio iznerviran prvo Davutogluovim 75-minutnim kašnjenjem, a onda i time što je šef turske diplomatije tražio da se iz Radmanovićevog kabineta ukloni zastava Republike Srpske. Tako kaže Radmanović. Turska Ambasada u BiH, pak, iznenađena izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, reagirala je fotografijom sa zajedničke konferencije za novinare ministra Davutoglua i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ispred zastava BiH, Turske i Republike Srpske. Radmanovićev šef Dodik, koji se s Davutogluom sreo prije incidenta, nije rekao ništa, ali je obećao da će “cijelu situaciju” prenijeti uvrijeđenom Radmanoviću. “Dijalog o važnim pitanjima je najbolji mogući način da se dobro razumijemo”, filozofski je zaključio Dodik.

KRIZA

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), najveća opoziciona stranka u zemlji, najavila je da će napustiti Sobranje, jer je nezadovoljna radom Vlade. Lider ove partije Branko Crvenkovski izjavio je da SDSM nema više namjeru podržavati “nedemokratski, autoritarni i nenarodni režim koji ima opasne namjere prema zemlji”.

Crvenkovski navodi i slučaj skopske Televizije A1, čiji su računi blokirani na zahtjev državnog tužilaštva, zbog čega su novinari konstatovali da vlast želi zatvoriti ovaj medij. Vlasnik TV A1 Velija Ramkovski i direktor su u pritvoru, zajedno sa još 12 osoba. Oni su osumnjičeni za utaju poreza i “pranje” četiri miliona evra. Crvenkovski tvrdi da premijer Nikola Gruevski ima parlament bez opozicije, kakav je oduvijek želio. Iz parlamenta su istupila i trojica zastupnika Nove demokratije, a u radu Sobranja već duže vremena ne učestvuje ni Demokratska partija Albanaca. Predsjednica partije DOM Ljiljana Popovska pozvala je opoziciju da se vrati u skupštinu, upozorivši da bi se Makedoniji moglo dogoditi isto što i Tirani, i optužila lidera SDSM-a Branka Crvenkovskog da po svaku cijenu, ne birajući sredstva, želi da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora. Je li Skoplje nova Tirana, pitanje je sad. Nezaposlenost u Makedoniji iznosi 32,3 odsto i najveća je u Evropi, a prosječna plata iznosi 335 eura.

N: PREVARENI

U BiH ima više od 200.000 prevarenih žiranata, tvrdi član Udruženja za zaštitu žiranata BiH Srđan Tekić. “Mnogi o tome ne pričaju. Rade u privatnim firmama kod poslodavaca koji su u bankama već prezaduženi, te traže od radnika da za njih podižu gotovinske kredite ili da stavljaju vlastitu imovinu pod hipoteku. Strahujući da ne izgube posao, radnici to i prihvataju”, objasnio je Tekić, i sam jedan od prevarenih žiranata. Iako je krivično djelo prevaranta sudski dokazano, i dalje se insistira na tome da kredit vrate žiranti, a ne dužnik.

Bankari drastične mjere prema jemcima brane tvrdnjom da se ne smije zanemariti činjenica da je ugovor o garanciji dobrovoljan čin žiranta koji je potpisom prihvatio obavezu vraćanja kredita. Često se kaže da je bankarski sistem najuređenija oblast privrednog života Bosne i Hercegovine. Pritom, to najčešće kažu bankari. Žirant, nalaže sistem, svojim potpisom garantira za kredit trećoj osobi, ali ne može spriječiti tu istu osobu da mu kasnije natovari desetine drugih kredita i dugove od više stotina hiljada eura. U Bosni i Hercegovini zabilježeno je nekoliko slučajeva samoubistava žiranata, pa čak i kolektivno samoubistvo bračnog para Puzigaća u Prijedoru.