Boss na Kili

Od lokalnih izbora na kojima je sredinom 2009. godine postao splitski gradonačelnik, Željko Kerum više je puta najavljivao da će redefinirati štetne ugovore o najmu Spaladium arene, kojima je njegov prethodnik Ivan Kuret pogodovao investitorima, konzorciju građevinskih tvrtki IGH, Konstruktor i Dalekovod, omogućivši im ubiranje tromilijunske mjesečne najamnine, iako nisu dovršili natječajem definiran projekt. Uz Arenu je trebao niknuti stometarski poslovni toranj, na osnovu čije bi gradnje Grad Split ubrao 60 milijuna kuna samo od komunalnog doprinosa, međutim, ni nakon godinu i pol dana Kerumovih pregovora s konzorcijem, nije se promijenilo ništa – niti su investitori izgradili toranj, niti im je Grad Split prestao plaćati najamninu.

No gradonačelnik Kerum pregovore s investitorima Spaladium arene iskoristio je kako bi ipak zaključio značajan posao: IGH je pristao preuzeti njegov privatni projekt poslovnog centra u Zagrebu, u kojem je on sam zaglibio, a s druge strane mu prepustiti projekt poticane stanogradnje u Splitu, u kojem je IGH zapeo, a koji će Kerum sada otkočiti pomoću svojih gradonačelničkih ovlasti. Kako je prošlog tjedna Zagrebačku burzu izvijestio Institut IGH, ta je tvrtka pod vodstvom Jure Radića otkupila od tvrtke Kerum za 31,3 milijuna kuna 50-postotni udio u tvrtki Elpida, investitoru u poslovni centar na mjestu bivše zagrebačke tvornice “Nada Dimić”. Istovremeno, IGH je za 40,25 milijuna kuna prenio na Kerumova nećaka Igora Sapunara stopostotni udio u tvrtki Kila, u čijem je vlasništvu 34.000 četvornih metara zemljišta namijenjenog stanogradnji u istoimenom splitskom naselju.

Preuzetni nećak

Dvadesettrogodišnji Igor Sapunar sin je Kerumove sestre Mare i zeta Petroslava Sapunara, kojeg je Kerum postavio za predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije i kluba Hajduk. Na njihova je sina splitski gradonačelnik tijekom 2009. godine već prebacio dio poslovanja, prepisavši mu dvije svoje tvrtke, Kerum-Zagreb i Kerum-ing. Iste je godine mladi Sapunar postao direktor Kerumove tvrtke Rapsodija i član Nadzornog odbora udruge NTL, u čijem je sastavu trgovački lanac Kerum. Sada mu je ujak povjerio i zemljište na Kili, koje je gradskim planovima namijenjeno poticanoj stanogradnji, a Sapunar je već najavio kako će uložiti 75 milijuna eura u gradnju sedam nebodera s ukupno 800 stanova.

Splitskim GUP-om propisano je da barem 30 posto izgradnje na Kili mora biti namijenjeno poticanoj stambenoj gradnji (POS), a mladi je Sapunar nedavno najavio da će svi stanovi biti ponuđeni po pristupačnim cijenama od oko 1.000 eura po metru četvornom. No Kerumov nećak neće realizirati stanove prema Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji, koji predviđa da investitor i vlasnik zemljišta za projekte POS-a mora biti državna Agencija za promet nekretninama (APN). Budući da APN ni na koji način neće biti uključen u priču, Kerumov bi nećak, kao i svaki drugi građevinski poduzetnik, trebao sam potražiti 800 kupaca za svoje stanove, što je u uvjetima sloma tržišta nekretnina poprilično preuzetno čak i od tako ambicioznog mladića.

Međutim, Kerumova je računica bezobrazno jednostavna. Nećak će figurirati kao investitor u stanove, a Kerum će mu, nakon što mu je u pregovorima s IGH-om već osigurao zemljište, kao gradonačelnik osigurati i kupce i bankarske kredite. Naime, još je Kuretova gradska uprava u travnju 2009. raspisala natječaj za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova POS-a na Kili, na koji se javilo 989 splitskih obitelji. U vrijeme raspisivanja natječaja vlasnici zemljišta na Kili još uvijek su bili Konstruktor-inženjering i IGH, a APN je bio spreman otkupiti trećinu kako bi se na njoj podigli stanovi POS-a. Nakon smjene vlasti, Kerumova gradska uprava nastavila je proceduru provjere statusa kandidata za stanove POS-a, da bi u studenom 2010. objavila službenu listu reda prvenstva, na kojoj se našlo 859 obitelji.

Zloupotreba institucija

Otprilike u isto vrijeme kada je javnost doznala da je zemljište namijenjeno POS-u na Kili vlasnički preuzeo njegov nećak, splitski je gradonačelnik kandidatima s liste za POS uputio poziv da se tijekom prvih 18 dana veljače pojave s dokumentima u nekoj od poslovnica Splitske, Privredne ili Zagrebačke banke i tamo provjere svoju kreditnu sposobnost. Drugim riječima, ove tri banke provjerit će za Kerumov račun koliko je kandidata s gradske liste za POS sposobno kupiti njegove stanove, a potom im za to dati kredite. To znači da će za gradonačelnikov privatni projekt, koji će on realizirati preko nećaka, biti iskorištena gradska lista za POS koji se trebao realizirati preko APN-a, te da će Grad Split obaviti sve kontakte s bankama i kupcima. Štoviše, prema najavama samog Igora Sapunara, novoosnovana gradska tvrtka Split gradnja trebala bi službeno posredovati između njega i budućih kupaca.

Ne samo da je apsolutni splitski boss na ovaj način privatizirao POS na Kili, radi kojega su svojevremeno bile provedene i izmjene GUP-a, nego se nakon neviđenog sukoba interesa u slučaju zahvata njegove supruge u Park-šumi Marjan, upustio u možda još teži slučaj zloupotrebe gradskih resursa i institucija za realizaciju svojeg privatnog projekta.

Kovačević: To je čisto privatni projekt

POS je zakonom reguliran i jasan model koji je HNS osmislio 2000. godine i koji je zaživio u svim hrvatskim gradovima, a Kerumov model poticane stanogradnje ne postoji. Nema gradskog dokumenta na kojem bi bio zasnovan, nema garancije za kvalitetu i cijenu stanova, niti garancije kupcima u slučaju da tvrtka Kerumova nećaka bankrotira. To je čisto privatni projekt koji je Kerum prenio na nećaka – kaže Goran Kovačević, oporbeni gradski vijećnik i predsjednik splitskog HNS-a, dodajući da je Kerum ušao u niz upitnih kombinacija s konzorcijem investitora u Spaladium arenu, od kojih je u igri i preseljenje gradske administracije u toranj koji je konzorcij trebao izgraditi.

– Poznato je da je Kerum velik dio kapitala uložio u nekretnine i da su mu ta sredstva u krizi sterilizirana. Dogovor s IGH-om o zamjeni zagrebačkog projekta za zemljište u Splitu na kojem će graditi stanove njegov je način da taj kapital sada aktivira – kaže Kovačević.