Čak 32 zajednička naučna projekta

Na sjednici Hrvatsko-srpske komisije za naučnu i tehnološku suradnju, održanoj krajem januara u Zagrebu, razmotrene su aplikacije i dogovorena lista od 32 zajednička

naučno-istraživačka projekta koja će se realizirati u naredne dvije godine. Delegacije dvaju nadležnih ministarstava predvodili su Ivana Puljiz, direktorica Uprave za međunarodnu suradnju i europske integracije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske, i Viktor Nedović, pomoćnik ministra za međunarodnu naučnu i tehnološku suradnju u Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj Srbije.

Razmotrene su 73 prijave pristigle na natječaj zaključen lanjskog 21. juna: u skladu s predviđenim prioritetima, odabrana su 32 projekta, najviše s područja biomedicine, hrane, poljoprivrede i biotehnologije, pa iz zaštite okoline, izgradnje društva informacija, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, novih materijala i društvenih i humanističkih znanosti.

– Ovo je najveći broj prijava i podržanih projekata do sada, jer je lani odobren 21 projekat. Reč je o projektima koji formiraju mobilnost mlađih istraživača, a zasnivaju se na nacionalnim projektima koji već postoje i s jedne i s druge strane. Stvara se mreža istraživača koja će kasnije aplicirati za evropske fondove – rekao je Nedović.

Nakon službenog objavljivanja liste, započet će se s realizacijom odobrenih projekata koji će se provoditi sljedeće dvije godine. Ustanove odgovorne za njihovo provođenje financirat će razmjenu znanstvenika, stručnjaka i istraživača. Zajednička komisija usuglasila se da se sljedeći natječaj za prijavu projekata objavi do 1. aprila 2012.