Divovski deveti planet

Kako prenose novinske agencije, u vanjskom dijelu Oortovog oblaka, najudaljenijeg područja Sunčevog sustava, otvoren je lov na divovski plinoviti planet čija je masa oko četiri puta veća od one Jupitera. Putanja planeta Tihe navodno je 15.000 puta dalje od Sunca od Zemljine, a 375 puta dalja od Plutonove. Znanstvenici smatraju da upravo zbog te velike udaljenosti taj ogromni planet nije ranije uočen, no sada vjeruju kako su s NASA-inim teleskopom “Wise” prikupili dovoljno dokaza o njegovom postojanju.

Prva runda podataka o tom planetu bit će objavljena u travnju, a astrofizičari John Matese i Daniel Whitmire sa Sveučilišta u Louisiani smatraju kako će unutar razdoblja od dvije godine Tiha biti službeno otkriven. O tome hoće li postati novi, deveti planet u Sunčevom sustavu odlučit će Međunarodno astronomsko udruženje. Glavni argument protiv toga je da se Tiha vjerojatno oblikovao oko neke druge zvijezde, nakon čega ga je zahvatilo Sunčevo gravitacijsko polje, što znači da je riječ o stranom tijelu koje je silom prilika postalo dio Sunčevog sustava. Profesor Matese je izjavio kako bi se moglo desiti da Međunarodno astronomsko udruženje zbog Tihe formira potpuno novu kategoriju nebeskih tijela. To će udruženje također imati konačnu riječ o nazivu tog plinovitog diva.

Kod Grka Tiha je bila boginja sretnog slučaja. To je ime privremeno izabrano zbog reference na raniju pretpostavku kako bi Sunce moglo biti dio binarnog zvjezdanog sustava sa tamnim suputnikom, provizorno nazvanim Nemeza. Nemeza je u grčkoj mitologiji bila boginja odmazde i kažnjavanja. Astronomi su se očigledno trudili da novi planet prikažu u što pozitivnijem svjetlu, no time su samo pojačali kontroverze koje traju posljednjih nekoliko desetljeća. Naime, još 1983. godine pojavile su se priče o otkriću novog ogromnog planeta, koje su nakon objavljivanja u novinama brzo demantirane. Pristalice teorije zavjere kalkulirali su kako je riječ o planetu inače poznatom pod imenom Nibiru ili Planet X, čija putanja prolazi kroz Sunčev sustav i tada uzrokuje velike katastrofe.

Inače, za otkriće novog planeta zaslužni su kometi. Ovi svemirski putnici, većim dijelom građeni od leda, ulazeći u Sunčevi sustav uglavnom su dolazili iz krivog smjera. Ta je anomalija prvi put uočena prije 12 godina i tom prilikom nitko nije mogao naći zadovoljavajuće rješenje bez pretpostavke o postojanju nekog velikog nebeskog tijela koje svojom gravitacijom utječe na komete i mijenja im smjer. Tada se u novinama taj planet uspoređivao s namrgođenim mračnim divom koji Sunčev sustav gađa kometima. Takav opis u potpunosti se slagao s prirodom boginje Nemeze, što se očigledno nije dopalo znanstvenicima u NASA-i. Zbog toga su odlučili poraditi na imidžu dotad nepoznatog planeta, pa su ga sada nazvali dobroćudnijim imenom boginje Tihe.

U svojoj borbi protiv mračnih božanstava na nebu, astronomi su se okomili i na Pluton, planet nazvan po bogu smrti i podzemnog svijeta. Nakon vrlo problematičnog vijećanja, Pluton je dekretom zbrisan s liste planeta, a dodijeljena mu je uloga nečeg što se zove patuljastim planetom. Čini se da i nebo postaje poprištem globalnog manipuliranja. Ostaje nam da vidimo kakva sudbina u tom kontekstu očekuje divovsku Tihu tj. Nemezu.