Elektronski zvuk osamdesetih

Sa željom da se glazbene osamdesete bivše Jugoslavije više ne vežu u tolikoj mjeri uz novi val, Dušan Hedl ispred svog Zavoda za umjetničko izdavaštvo “Subkulturni azil” iz Maribora i Nenad Vujić ispred arhivsko-istraživačke platforme “A Hogon’s Industrial Guide” iz Beograda, ovih su dana predstavili projekt “Ex Yu Electronica” kako bi javnosti prvi put sveobuhvatno predstavili zvuk eksperimentalne elektronske muzike s početka osamdesetih.

Na LP-u (jer je u pitanju vinilno izdanje) predstavljeno je 14 različitih projekata iz pet republika bivše Jugoslavije (s izuzetkom Crne Gore), nastalih u periodu od 1981. do 1984. Izdanje je tiskano u 300 primjeraka s četverostranim bukletom u boji, koji sadrži obilje informacija o svakom projektu, uvod koji objašnjava prilike u ex-yu hometapingu i uvodne riječi autora projekta Hedla i Vujića.

Na vinilnoj kompilaciji nalaze se, naglašavaju autori, nezasluženo zaboravljene legende eksperimentalne elektroničke glazbe: Andrei Grammatik, Electric Fish, Študentsko delavski rock teater v opoziciji, Mario Marzidovšek, LX & Step Dancer, Metropolic Trans, Pagan Gadget, Klopotec, Popošev i Rozenfeld, Monotonik, Keller, Kodagain, PP Nikt i NEP Dejana Kršića. Ovim projektom nastojali su se refokusirati na marginalne trendove u ex-yu popularnoj kulturi osamdesetih i ponovno utvrditi njihovu vrijednost, te započeti njihovu kanonizaciju u povijesti umjetnosti.

Zanimljivo je da je kompilacijska ploča “Hometaping in Self-Management” realizirana uz pomoć Ministarstva kulture Republike Slovenije, a riječ je o prvom retrospektivnom LP-u u sklopu ciklusa “Ex Yu Electronica” s ciljem predstavljanja najzanimljivijih događaja na sceni nezavisne elektronske muzike u bivšoj Jugoslaviji. Kompilacija “Hometaping in Self-Management” bavi se tako fenomenom glazbenog eksperimenta, koji je iznjedrio imena poput Laibacha, SAT Stoicizma i Autopsije, u sklopu kasetne kulture osamdesetih u Jugoslaviji.