HDZ-u treba blokirati imovinu

Foto: Sandro Lendler

Hrvatska odvjetnička komora na prijavu premijerke Jadranke Kosor nepravomoćno vas je kaznila šestomjesečnom zabranom rada, uvjetno na godinu dana, jer ste lani izjavili kako vaš klijent Damir Polančec smatra da mu smještaju bivši kolege iz Vlade. Kako ste doživjeli tu sankciju?

– Imao sam prošle godine dva jača medijska sukoba s premijerkom i Vladom, kada sam postavio tezu da je apsolutno nekorektno da svi u Vladi peru ruke od slučaja TLM, iako je sve ono što se Polančecu stavlja na teret izglasano najprije na Predsjedništvu HDZ-a, potom u užem kabinetu Vlade i zatim na sjednici Vlade. Svi su donijeli tu odluku i za nju glasali i nisam vidio razloga zašto bi Polančec odgovarao u ime cijele Vlade. Rekao sam: “Ako je Polančec kriv, OK, ali onda je kriva i cijela Vlada.” U međuvremenu je u javnost isplivalo da je odluku o privatizaciji TLM-a potpisala upravo Jadranka Kosor, iz čega se vidjelo da je u sve to bila aktivno uključena. Došlo je do mojih oštrih verbalnih duela s Jadrankom Kosor, Vladimirom Šeksom i drugim čelnicima HDZ-a, primjerice u svibnju prošle godine. Neću reći da je to bilo zbog mene, ali malo sam pridonio što je premijerka izgubila 12 posto na popularnosti. Šeks je kazao da je to udar na HDZ i Vladu, a premijerka je tražila od Komore da se izjasni smijem li napadati Vladu, nakon čega je došlo do ovog postupka i mojeg kažnjavanja. Jadranka Kosor je to pokrenula, a Šeks operacionalizirao. Iz toga mogu izvesti zaključak da sam faktički kažnjen što sam na neki način politički štetio Vladi i Jadranki Kosor.

To implicira da je Komora u funkciji HDZ-a?

– Ne bih htio Komoru uplitati, ali njezin predsjednik Leo Andreis svakako se pokazao vrlo revnosnim. Ne znam ni za jedan drugi slučaj u kojem je kao predsjednik Komore pokrenuo disciplinski postupak, ovo je prvi i to je loše. Komora bi zapravo trebala čuvati leđa odvjetnicima, no ona je potpuno društveno neaktivna i marginalizirana.

MEĐUNASLOV: Radit ću na isti način

Izrečena kazna je dosta stroga, iako nije pravomoćna. Jesu li vas njome uplašili?

– Ma kakvi. Istog dana kada je objavljena dao sam niz izjava koje mogu protumačiti kao i one prethodne, a i ovo što govorim vama može biti tako protumačeno. Potpuno mi je jasno što oni žele postići. Riječ je o prijetnji da će me suspendirati u izbornoj godini. Dakle, poruka je da do izbora ne nastupam u javnosti na način koji bi mogao štetiti Jadranki Kosor i HDZ-u. No ne želim promijeniti svoj način rada. Smatram da radim ispravno i u interesu svojeg klijenta, te da je vrhovni kriterij djelovanja odvjetnika zadovoljstvo klijenta, a ne Leo Andreis. Ne znam hoće li mi Komora omogućiti da radim još pola godine ili manje, ali do posljednjeg dana ću raditi na isti način.

Možda bi ova sankcija trebala uplašiti i druge vaše kolege koji brane okrivljene u aktualnim procesima?

– Apsolutno. Mnogi su mi rekli, a ja se s time slažem, da ovo nije samo moj problem, već problem svih odvjetnika. Možete misliti kako će mladi odvjetnici, koji imaju puno manje iskustva i manevarske moći od mene, djelovati nakon što me se izbaci iz Komore ili suspendira. Jednostavno, odvjetničkom cehu će se začepiti usta.

Dok se odvjetnicima brane javni istupi, istovremeno “iz izvora bliskih istrazi” stalno cure informacije koje u javnosti teško terete njihove klijente?

– Ne možemo zanijekati da je javno mnijenje važan faktor. Ne žive svi ti suci, policajci i tužitelji u zrakopraznom prostoru, već u ovom društvu, a vidimo da iz spisa, kojima u početku barataju samo organi kaznenog progona, intenzivno cure podaci optužujući za naše klijente. Novine pišu vrlo negativno o našim klijentima, a mi odvjetnici ne možemo ništa reći. S druge strane, novi Zakon o kaznenom postupku u potpunosti nas je marginalizirao u fazi istrage i na neki način mi postajemo samo demokratski ukras u progonu, što jednostavno nije dobro.

Premijerka sada kaže da će ona povući prijavu protiv vas, jer ne želi nikome braniti da radi?

– To je čisti PR, jer je vidjela da joj to donosi štetu. Međutim, njezini PR-ovci se nikako ne pokazuju dovoljno vještima. Time je samo priznala da je sve krenulo od nje.

MEĐUNASLOV: Panika u Vladi

Nije samo u vašem slučaju žustro reagirala. Pritisnula je više puta i HRT, pa je čak i na benignu vijest da se lice bivšeg premijera Ive Sanadera još uvijek smiješi s Vladinih web stranica odmah ustvrdila da je riječ o “diskreditiranju predsjednice Vlade osobno i Vlade u cjelini”.

– Da. Slično je nastupila i prema meni, a to je izraz nesigurnosti. Da sam ja predsjednik Vlade, ne bi me uzbuđivalo što kaže jedan privatni odvjetnik koji iza sebe nema ni veliku tvrtku, ni političku stranku, ni medije. Ona očigledno nema dovoljno vjere u sebe i onda je svaka kritika vrlo uznemiri.

Pogotovo kada je se na bilo koji način poveže s prethodnikom?

– Da, ali ona ne može od toga pobjeći. To je jedno licemjerje preostalih članova Vlade i HDZ-a u odnosu na HDZ iz 2007. ili 2008. Nedvojbeno je da je Jadranka Kosor, kao što je sam Sanader rekao, bila njegova prva suradnica, zamjenica i u stranci i u Vladi. Vidjeli smo kako Polančec kaže da nije dozvoljavala da netko sjedne bliže Sanaderu od nje. Oni ne mogu pobjeći od toga, a žele pobjeći, ne zbog dojma, nego da ih se ne bi povezalo s kriminalnim radnjama. Kada obnašate visoku funkciju, možete na različite načine izvršiti kaznena djela – direktno, ali i propustom, kada bez obzira na to što imate funkciju i moć, ne sprječavate druge da rade kaznena djela. To je ono čega se oni panično boje.

U vašoj obrani Polančeca njih najviše iritira teza da su iza odluka za koje se on tereti stajali svi iz vrha Vlade i HDZ-a. Oni tvrde da su nepravilnosti činili izolirani pojedinci, a da oni nisu ništa ni znali ni vidjeli?

– To jednostavno nije točno. Mi imamo materijalne dokaze o tome da je na Predsjedništvu HDZ-a, na užem kabinetu Vlade i na sjednicama Vlade, bilo prezentirano sve ono što se Polančecu stavljalo na teret u vezi Ine i TLM-a. Oni su znali svaki bitan detalj i o tome formalno glasali. Zar mislite da bi Polančec mogao predati MOL-u upravljačka prava u Ini sam od sebe? Polančec jest bio operativac koji je radio teške i nepopularne zadatke, ali on je bio samo jedan kotačić u aparatu koji nije imao ni takvu moć niti bi mu palo na pamet donositi odluke prije nego što su one usvojene na najvišim tijelima HDZ-a i Vlade. Čak je i Sanader, koji je bio apsolutni autoritet, svaku od velikih odluka stavljao na Predsjedništvo HDZ-a i Vladu, pa tako i one o Ini i TLM-u. Ako je to kriminal, OK, ali onda idemo zahvatiti sve.

MEĐUNASLOV: Optimizam oko Podravke

Što je u tom kontekstu sa slučajem Podravke?

– Slučaj Podravke nema veze ni sa Sanaderom ni s Vladom i nikada ga nismo tako problematizirali. Tu je podignuta optužnica i sve što imamo reći ćemo na sudu. Idemo s optimizmom u taj postupak, to je sve.

Za HDZ je zapravo najopasnija afera s Fimi-medijom, u kojoj nema vašeg klijenta. No on je u intervjuu “Novom listu” kazao kako su u vrhu stranke morali zaključiti da se ona financira iz crnih fondova.

– To je, po svemu sudeći, već pravi kriminal. Po meni, crno financiranje bilo je javna tajna. Polančec nije znao tehniku, nije znao za Fimi-mediju i način na koji su rađene isplate, ali svatko u HDZ-u tko ima imalo pameti morao je znati da su se prebogate kampanje, u kojima se trošilo previše novca, morale financirati iz nekih crnih izvora. Čini se da Fimi-medija nije bila jedini izvor financiranja HDZ-ovih kampanja i s vremenom će se vjerojatno pokazati da je bilo i drugih, paralelnih pravaca isisavanja novca.

Udruga GONG upozoravala je da su troškovi HDZ-ovih kampanja daleko veći od prikazanih. HDZ-u su slali zahtjeve da se očituju…

– I nitko nije davao odgovore. Vrh HDZ-a ima najmanje političku odgovornost, ali postoji još jedna dimenzija na koju treba ukazati, a to je da zakon treba dosljedno primjenjivati. Nedvojbeno je utvrđeno da je kriminalni novac trošen za HDZ, a po novom Zakonu o oduzimanju imovinske koristi, novac treba oduzeti bez obzira nalazi li se kod okrivljenika ili kod neke druge fizičke ili pravne osobe. Po meni, HDZ-u jednostavno treba blokirati imovinu, a ako se pravomoćnim presudama utvrdi da se taj novac trošio za potrebe HDZ-a, treba mu ga i oduzeti.

No blokada imovine zaobišla je HDZ, a nije se napravila ni još jedna stvar: s obzirom na toliko indicija, jesu li se već stekli uvjeti da DORH pokrene posebnu istragu o financiranju HDZ-a?

– Da. Kada niz indicija govori o tome da se jedna politička stranka financira iz kriminalnih izvora, a ona praktički vlada od osamostaljenja Hrvatske, onda to nije samo prvorazredni politički problem, nego i prvorazredni kriminalni, kazneno-pravni problem. Dosljedno provođenje zakona apsolutno bi značilo otvaranje istrage prema HDZ-u, u kojoj bi trebalo rekonstruirati, ako ništa drugo, sve njihove kampanje i troškove, te usporediti legalna sredstva s faktički potrošenim sredstvima. Korjenita istraga vjerojatno bi pokazala da to nisu bili ekscesi, već da se kriminalnim novcem sustavno financirala vladajuća stranka. Ako se želimo transformirati u pravnu, pristojnu europsku državu, onda treba zaorati do dna, promijeniti sve što treba, uključujući i organizaciju stranaka i njihovo financiranje. Nije nepoznato da sve zlo faktički počinje iz netransparentnog financiranja stranaka kriminalnim novcem, jer ako dođete s njime u kontakt, onda upadate u začarani krug kriminalnih aktivnosti, a ako ste na vlasti u jednoj državi, onda je to za nju pogubno.

MEĐUNASLOV: Bajića treba očuvati

Zašto onda glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ne pokrene takvu istragu?

– Teško mi je reći može li on to objektivno. Ne vjerujem da bi dugo opstao da otvori istragu protiv parlamentarne većine koja o njemu odlučuje. To s njegove pozicije ne bi bilo taktički mudro, bilo bi samoubojstveno, a to ne bi bilo dobro ni za Hrvatsku. Bajić je puno toga napravio i ako bi ga se srušilo, bojim se da bi se to dovelo u pitanje. Uz sve zamjerke koje imam prema njemu, Bajića treba očuvati. No kada se promijeni parlamentarna većina, nadam se da će nova vlada ići u radikalno raščišćavanje i da će Bajić s tim vjetrom u leđima moći otvoriti istragu prema HDZ-u.

Vlada Ivice Račana bojala se obračunati s korupcijom iz devedesetih. Mislite da se SDP ovaj put neće uplašiti?

– Iskreno se nadam da se nova vlada neće ponašati oportunistički kao Račan i da će iz njegove vladavine izvući pouke. Ne znam koji će ljudi sada preuzeti vlast, no iskreno se nadam da će za boljitak Hrvatske radikalno raščistiti sve nepravilnosti, a to znači i razmontirati ovu korupcijsku hobotnicu, stvorenu u dugotrajnoj vladavini HDZ-a.

Koliku su štetu HDZ-u nanijele sve ove afere? U početku se činilo da antikorupcijska kampanja koristi Jadranki Kosor?

– Ona je dobila pljesak nacije kada je stvorila politički prostor za Bajićevo djelovanje. Međutim, kako su se afere množile, narod je shvatio da se ne radi o izoliranim kaznenim djelima, nego da su vrh HDZ-a i Vlada faktički premreženi koruptivnim aktivnostima, te da oni koji su ostali u Vladi nisu mogli ne znati o svemu tome. Ta je spoznaja srozala popularnost HDZ-a, a time i Jadranke Kosor, kao i još jedan dojam, a to je da, slučajno ili ne, postupci u pravilu kreću prema onima koji joj u političkom smislu ne odgovaraju, prije svega kako bi osvojila HDZ i konačno bila izabrana za njegovu predsjednicu.

OKVIR:

NASLOV: Zloupotreba policije u političke svrhe

Što mislite o akciji ministra policije Tomislava Karamarka, koji se pored sve te korupcije uhvatio “partizanskih zločina”?

– Mislim da je to čista politika. Sigurno je da Karamarko ima političkih ambicija i da bi u budućnosti trebao biti potpredsjednik HDZ-a. HDZ je dosta izgubio potporu radikalne desnice kojoj sada treba podilaziti. Na objektivnoj razini, naravno, treba goniti počinitelje zločina, međutim, način na koji se to radi u predizbornoj godini ukazuje da je cilj politički. Mediji pišu o konkretnoj odgovornosti nekih osoba i provode javni linč objavom informacija koje su mogli dobiti samo od policije, jer još nema ni kaznene prijave ni formalnih istraga ni optužnica. Da se išlo diskretno i sistematski, da je to završilo na sudovima, onda bih priznao da se žele istražiti konkretni zločini. Međutim, nedvojbeno je da se radi o političkoj raboti i da se policija zloupotrebljava u političke svrhe. Legitimno je da Karamarko želi u politiku, ali nije legitimno instrumentalizirati kaznene postupke za političke ciljeve.